Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικά ενάλια ευρήματα στον Πειραιά

Σημαντικά ευρήματα στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο) αποκάλυψε το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Δανίας, υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Στο αρχαίο λιμάνι της Μουνιχίας, από το 2010, ανασκάφηκαν τα κατάλοιπα έξι νεώσοικων (σ.σ. υπόστεγα για πλοία που ανελκύστηκαν από τη θάλασσα για διάφορους λόγους) χρονολογούμενοι από τα τέλη του 6ου - αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Οι νεώσοικοι εκτείνονται σε απόσταση περίπου 35 μέτρων από τη σημερινή ακτογραμμή και βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των δύο μέτρων. Το πλάτος τους αγγίζει τα 6,2 μέτρα και, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «τους καθιστά μνημειώδεις σε μέγεθος και κατασκευαστικά». Ο πλευρικός τοίχος αποκαλύφθηκε σε μήκος 10,3 μέτρων και πλάτος 1,6 μέτρων. Οι κιονοστοιχίες συνεχίζονται σε απόσταση 27,2 μέτρων και η κάθε βάση κίονα έχει διαστάσεις 1,6 επί 1,6 μέτρα. Οι νεώσοικοι κατασκευάστηκαν κατά τα πρώιμα χρόνια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πιθανότητα ορισμένες από τις τριήρεις που συμμετείχαν στη ναυμαχία της Σαλαμίνας εναντίον των Περσών (480 π.Χ.) καθώς και εκείνες που ανήκαν στη Δηλιακή Συμμαχία να στεγάζονταν σε αυτούς τους νεώσοικους.

Στο αρχαίο λιμάνι της Ζέας ανασκάφηκαν κατάλοιπα επτά μη στεγασμένων νεωλκείων (σ.σ. ράμπες για την καθέλκυση των πλοίων), πλάτους περίπου 8 μέτρων το καθένα. Αποτελούσαν πιθανότατα χώρους αποθήκευσης μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων (πεντήρεις). Αυτά τα επιβλητικά πολεμικά πλοία, που υπολογίζεται πως είχαν μήκος περίπου 45 μέτρων και πλήρωμα 377 ανδρών, εισήχθησαν στο αθηναϊκό ναυτικό περίπου στα 320 π.Χ., στην αυγή της χρυσής εποχής του.

Ανασκαφές στο αρχαίο γυμνάσιο Ολυμπίας

«Πανηγυρική» ανακοίνωση ότι «ξεκινά άμεσα ανασκαφική έρευνα για την αποκάλυψη του υπόλοιπου κτιρίου του Αρχαίου Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία» εξέδωσε το ΥΠΠΟ. Οπως αναφέρει, «πρόκειται για μνημείο πολύ μεγάλης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, που η αποκάλυψή του θα ολοκληρώσει το αρχαιολογικό τοπίο της Ιεράς Αλτεως. Εχει ερευνηθεί μερικώς η Ανατολική Στοά του, σε μήκος 120 μ.».

Η προετοιμασία για την ολοκλήρωση αυτής της ανασκαφής σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας μετατράπηκε σε... επικοινωνιακή «ευκαιρία». Ετσι, το υπουργείο ανακοινώνει ότι «για τον προγραμματισμό των σχετικών ενεργειών πραγματοποιήθηκε (10/10) ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του αν. υπουργού ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστα Τζαβάρα» και τη συμμετοχή της γγ του υπουργείου, Λίνας Μενδώνη, υπηρεσιακών παραγόντων... του δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας!

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ολοκλήρωση του έργου σε δύο φάσεις: α) Μελέτη προστασίας και ανάδειξης του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης (νότια των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και ΒΑ του αρχαίου σταδίου). Μελέτες προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου αναλημματικού τείχους μεταξύ των νότιων πρανών του Κρονίου Λόφου και του βόρειου ορίου της Αλτεως, στην περιοχή του ανδήρου των Θησαυρών. β) «Προετοιμασίες προκειμένου να ξεκινήσει η ανασκαφική έρευνα στο Αρχαίο Γυμνάσιο του ιερού και η εκπόνηση μελετών της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου με το νέο μουσείο».

Την επόμενη βδομάδα θα γίνει νέα σύσκεψη, με συμμετοχή και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου «για τη δρομολόγηση των ανασκαφικών εργασιών στο Αρχαίο Γυμνάσιο».

Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και οι ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν με τη «συνεργασία» του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, το οποίο από το 1875 ανασκάπτει την Αρχαία Ολυμπία...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ