Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πίνουν ακατάλληλο νερό

Μέτρα για να δοθεί με κρατική ευθύνη η δυνατότητα υδροδότησης με πόσιμο νερό, χαμηλής τιμολόγησης, χωρίς χαράτσια σε βάρος των κατοίκων, ζητά το ΚΚΕ

Συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσουν να πίνουν ακατάλληλο νερό οι κάτοικοι στις περιοχές του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας, Εσωτερικών και Μακεδονίας και Θράκης.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Εδώ και αρκετά χρόνια πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών του Δήμου Δέλτα, οι οποίες υδροδοτούνται από γεωτρήσεις με ακατάλληλο νερό.

Μάλιστα σε κάποιες απ' αυτές τις περιοχές, όπως στα ΔΔ Χαλάστρας και Ανατολικού, του Δήμου Δέλτα, οι κάτοικοι αναγκάζονται να κάνουν χρήση μόνο εμφιαλωμένου νερού, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη λεηλατημένο εισόδημά τους από τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών ελέγχων που πραγματοποίησαν η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και το εργαστήριο του ΑΠΘ, εντοπίστηκαν στις περιοχές αυτές κολοβακτηρίδια, εντεροϊοί, αρσενικό και νιτρώδη. Βασική αιτία της μόλυνσης του νερού αποτελεί η εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, τα οποία ευθύνονται σημαντικά για την επιβάρυνση του υπεδάφους με νιτρώδη και αρσενικό.

Παρόλο που το ζήτημα της υδροδότησης με πόσιμο νερό αποτελεί ζήτημα Δημόσιας Υγείας, δεν έχουν παρθεί όλα αυτά τα χρόνια τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισής του (όπως η επέκταση και σύνδεση του δικτύου της ΕΥΑΘ, που προσφέρει καλής ποιότητας νερό και γενικότερα ο επανασχεδιασμός του συστήματος τροφοδοσίας με νερό). Ενώ το εξάμηνο από 01.01.12 έως 30.06.12 δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας ποιοτικός έλεγχος του νερού στους πρώην Δήμους Χαλάστρας και Αξιού του Δήμου Δέλτα.

Επιπλέον, οι κάτοικοι του ΔΔ Ανατολικού, Δήμου Δέλτα, λαμβάνουν λογαριασμούς για το πρώτο εξάμηνο του 2012 προσαυξημένους με χαράτσι 80% επί της πραγματικής κατανάλωσης, για νερό που όχι μόνο δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πουθενά, αλλά είναι και επικίνδυνο για την υγεία τους.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθούν συστηματικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η σημερινή ΝΔ - ΠΑΣΟK - ΔΗΜΑΡ, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επισπεύδει την ολοκληρωτική παράδοση στα διεθνικά μονοπώλια και της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ μέσω του "Καλλικράτη" η ίδια μοίρα επιφυλάσσεται και για τις "Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης".

Σύμφωνα όμως με τις λαϊκές ανάγκες, το νερό είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή και γι' αυτό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να δοθεί με κρατική ευθύνη η δυνατότητα υδροδότησης με πόσιμο νερό, χαμηλής τιμολόγησης, χωρίς χαράτσια σε βάρος των κατοίκων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση για τις μεγάλες διακοπές νερού που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη(3/8/2019)
Προβλήματα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη(29/3/2018)
Πίνουν νερό με εξασθενές χρώμιο(11/5/2013)
Χημική βόμβα(28/8/2005)
Παρέμβαση για τα προβλήματα υδροδότησης της Θεσσαλονίκης(10/9/2004)
Χωρίς νερό ο οικισμός(21/7/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org