Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2012 - αριθ. φύλλου: 11372

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
Το φως του πάντα καίει

Τα πρακτικά του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου, που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ για να τιμήσει το μεγάλο δάσκαλο, συγγραφέα, ποιητή και λαϊκό βάρδο Κ. Βάρναλη, κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε έναν καλαίσθητο τόμο από τη «Σύγχρονη Εποχή», συμπληρώνοντας και εκδοτικά τη σημαντική αυτή πολιτιστική - ιδεολογική παρέμβαση του Κόμματος.

Tο περιεχόμενο του τόμου δεν απευθύνεται σε ένα στενό κύκλο ειδικών και μυημένων, αλλά στον καθένα που ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να κατανοήσει την πρωτοπόρα τέχνη της εποχής μας μέσα από το έργο ενός από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της, σ' όποιον κουράστηκε απ' τον ψευτο-μοντερνισμό της τέχνης της φυγής, των ομφαλοσκοπήσεων και της εσωστρέφειας, και αναζητεί ένα «φωτεινό ρήγμα» στην τέχνη που αφυπνίζει τη λαϊκή συνείδηση, όπως αυτή του Βάρναλη. Προπαντός όμως, απευθύνεται στην εργατική τάξη και την αυριανή βάρδια της, γιατί η πάλη για την πολιτιστική χειραφέτηση είναι αναφαίρετη πλευρά της γενικότερης πάλης της για τη συνολική κοινωνική απελευθέρωση. Αλλωστε, η ζωντανή, αμεσολάβητη, ζουμερή, σταράτη, σατιρική γλώσσα του Κώστα Βάρναλη συνομιλεί άμεσα με το λαό. Δεν καταγράφει, δε διαπιστώνει, δεν παρηγορεί. Κόβει σα μαχαίρι. Είναι ένα αισθητικό - πνευματικό όπλο, ένας ακλόνητος οδηγός στον ταξικό αγώνα.


ΣΕΛ.  3


ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ
Στη μέγκενη το δικαίωμά τους σε Υγεία - Πρόνοια

ΣΕΛ.  16
ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ
Ενα «προαναγγελθέν» έγκλημα

Μόνο έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί η «αναθέρμανση» του «ενδιαφέροντος» για το ξεπούλημα του πρώην βασιλικού κτήματος


ΣΕΛ.  6
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ «ΧΙΛΣΜΠΟΡΟ»
Ενα βολικό ψέμα ... βαμμένο με αίμα

Τάραξε τα νερά στην Αγγλία το πρόσφατο πόρισμα που αποκαλύπτει τις ευθύνες των αρμόδιων αρχών καθώς και την εκμετάλλευση των γεγονότων από την τότε κυβέρνηση Θάτσερ


ΣΕΛ.  7
ΕΜΙΛ ΖΟΛΑ
Ο στρατευμένος διανοούμενος του 19ου αιώνα

Εκατόν δέκα χρόνια από το θάνατό του


ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Γαλαξιακές μαύρες τρύπες

Καταπίνουν τα πάντα, αλλά αποτελούν και το ρυθμιστή στο κέντρο των γαλαξιών, που μπορεί να ευνοήσει ή να παρεμποδίσει την εμφάνιση και διατήρηση της ζωής στους πλανήτες.


ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ