Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Δαντική κόλαση σε φυλακές ανηλίκων

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Τουλάχιστον τέσσερις ανήλικοι κρατούμενοι σκοτώθηκαν το Σάββατο στη διάρκεια συγκρούσεων μετά από εξέγερση στο Κέντρο Αναμόρφωσης Ανηλίκων της βορειοανατολικής βραζιλιάνικης πόλης Ματσέιο, μεταδίδει το «Associated Press» επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Ενώ χτες, Δευτέρα, υπήρξε άλλη μία εξέγερση στη φυλακή ανηλίκων Φράνκο ντα Ρόχα του Σάο Πάολο, με τουλάχιστον ένα σωφρονιστικό υπάλληλο νεκρό, σύμφωνα με το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Η φυλακή ανηλίκων στο Ματσέιο μετατράπηκε σε δαντική κόλαση, καθώς οι ανήλικοι κρατούμενοι, που σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό εξοργίστηκαν όταν έφθασαν σε αυτούς πληροφορίες - που οι αρχές διέψευσαν - ότι οι ποινές τους αυξάνονταν. Τριάντα τρεις από αυτούς, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, εξεγέρθηκαν. Ο Εβιλάσιο Μπαρμπόζα ντε Ολιβέιρα, εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος του Ματσέιο, δήλωσε ότι οι τέσσερις ανήλικοι κρατούμενοι βρέθηκαν να έχουν χτυπηθεί μέχρι θανάτου με λοστούς από συγκρατουμένους τους, οι οποίοι στη συνέχεια «τους έκαψαν ζωντανούς». Οι νεαροί κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα και κράτησαν ομήρους 7 σωφρονιστικούς υπαλλήλους για αρκετές ώρες. Η εξέγερση, πάντα κατά τις αρχές, πήρε τέλος μετά από εισβολή των αρχών στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Η χτεσινή εξέγερση, η οποία μεταδιδόταν σε ζωντανή μετάδοση από εθνικά βραζιλιάνικα τηλεοπτικά δίκτυα από το πρωί, κόστισε το θάνατο τουλάχιστον ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου της φυλακής του Σάο Πάολο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τομ Γκιμπ του BBC. Οι κρατούμενοι κατέλαβαν τις οροφές των κτιρίων της φυλακής, κρατώντας 40 υπαλλήλους ως ομήρους. Ελικόπτερα με πάνοπλους φρουρούς επενέβησαν «θέτοντας τέλος» στην εξέγερση, ενώ στη σύγκρουση 10 κρατούμενοι τραυματίστηκαν και 20 απέδρασαν. Οι αστυνομικοί, όπως έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες, πυροβολούσαν από κοντινή απόσταση με λαστιχένιες σφαίρες τους κρατουμένους ακόμη και αφού είχαν παραδοθεί!

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι η εξέγερση άρχισε μετά από παράνομη εισαγωγή όπλων από κρατουμένους στη φυλακή με σκοπό να γίνει μαζική απόδραση.

Μόλις τρεις ημέρες πριν, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βραζιλιάνικου Κογκρέσου επισκέφθηκε τη φυλακή, όπου είχαν γίνει εξεγέρσεις και το 2000. Οπως παραδέχτηκαν τα μέλη της, βρήκαν αποδείξεις επαναληπτικών βασανισμών των ανηλίκων κρατουμένων. Επιπλέον, οι συνθήκες κράτησης καταγγέλλονται ως απάνθρωπες, αφού οι νεαροί έγκλειστοι παραμένουν στα κελιά τους επί 23 ώρες καθημερινά.

Τον περασμένο μήνα είχαν γίνει ταυτόχρονες εξεγέρσεις σε 29 φυλακές του Σάο Πάολο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ