Associated Press |
Από τις συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με τους παλαιστίνιους διαδηλωτές |
Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη τα σφοδρότερα επεισόδια των τελευταίων ημερών στη Δυτική Οχθη, συνεδρίασε, χθες, για πρώτη φορά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ, στους κόλπους του οποίου δεν άργησαν να φανούν οι πρώτες σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου αποδέσμευαν, τουλάχιστον λεκτικά, χρηματική βοήθεια για την Παλαιστινιακή Αρχή ενώ απηύθυναν νέα επείγουσα έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την αποστολή «διεθνών στρατευμάτων» στην περιοχή προκειμένου να προστατευτεί ο παλαιστινιακός λαός από «τα βάρβαρα ισραηλινά μέτρα».
Αρκετές ώρες διήρκεσε η μάχη ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες, χτες, στη βόρεια έξοδο της Ραμάλλα, στο δρόμο που οδηγεί στο Πανεπιστήμιο Μπιρζάιτ. Οργισμένοι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν με μπουλντόζες και σκαπτικά μηχανήματα να καλύψουν με χώμα την τάφρο που είχε ανοίξει στο σημείο ο ισραηλινός στρατός. Από την Κυριακή, η πόλη των 50.000 κατοίκων είναι απολύτως αποκομμένη, καθώς όλοι οι δρόμοι, ακόμη και τα μονοπάτια, έχουν, με κάποιο τρόπο, (τάφρους, τανκς, φράκτες κ.ά.), αποκοπεί, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού Σαρόν, επιβεβαιώθηκε ότι «ομάδα τρομοκρατών, εκ των οποίων ορισμένοι συνελήφθησαν, ετοίμαζε βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ».
Στη μεγάλη διαδήλωση της Ραμάλλα πρωτοστάτησε ο υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο και η βουλευτής Χανάν Ασράουι. Ο Αμπέντ Ράμπο υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ διεξάγει έναν πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων και αυτή είναι αρχή του», ενώ κάλεσε τα αραβικά κράτη να συμπαρασταθούν στον παλαιστινιακό λαό. Κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων, τραυματίστηκαν 15 διαδηλωτές, ενώ σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφαλείας, ο οποίος, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, δέχτηκε τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ενώ βρισκόταν στο πλευρό του ηγέτη της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, μακριά από τα επεισόδια.
Αυστηρός αποκλεισμός έχει, επίσης, επιβληθεί στην Τζενίν, στην Ιεριχώ και στη Γάζα, ενώ ισραηλινά τεθωρακισμένα έχουν κλείσει το δρόμο που ενώνει την Ιερουσαλήμ με τη Δυτική Οχθη. Ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κουρία, δήλωνε εξοργισμένος ότι «αν το Ισραήλ νομίζει ότι θα κάμψει τον παλαιστινιακό λαό, τότε αυταπατάται». Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, έδινε εντολή για χαλάρωση του αποκλεισμού σε 4 άλλες πόλεις: την Καλκιλία, τη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Τουλκαρέμ.
Συνεδρίασε, χτες, για πρώτη φορά το πολυμελές ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Αριέλ Σαρόν. Ο νέος πρωθυπουργός φέρεται να παρουσίασε ένα σχέδιο με χρονοδιάγραμμα 5 μηνών, με στόχο τη, στο μέγιστο βαθμό, ενδυνάμωση της ασφάλειας του Ισραήλ. Προς το παρόν, πάντως, ο Σαρόν φέρεται να έχει εγκρίνει την πρόταση του ισραηλινού στρατού να απομονωθούν σε μικρά κομμάτια, εύκολα ελεγχόμενα, όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε προς τους Αραβες υπουργούς Εξωτερικών ο Φαρούκ Καντούμι, επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της ΟΑΠ, «η Δυτική Οχθη, πρακτικά, έχει αποκοπεί σε 40 κομμάτια και η Γάζα σε 5, που δεν έχουν καμία επικοινωνία μεταξύ τους».
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το «μελλοντικό» σχέδιο του Σαρόν προβλέπει: - μεγαλύτερη δυνατή επίδειξη αυτοσυγκράτησης εκ μέρους του ισραηλινού στρατού, προκειμένου οι ενέργειές του να μη χαρακτηρίζονται ως «συλλογική τιμωρία», - σταδιακή επάνοδο σε ηρεμία και ασφαλή συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή -σε περιοχές που έχει επιτευχθεί κατάπαυση πυρός, το Ισραήλ να προχωρά στη λήψη μέτρων ανακούφισης από το κοινωνικοοικονομικό βάρος, που έχει προκαλέσει στον παλαιστινιακό πληθυσμό ο αποκλεισμός.
Παρ' όλα αυτά, όμως, οι διαφωνίες και οι εντάσεις ήταν έκδηλες στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, κατ' αρχάς, για το σχέδιο που ήδη εφαρμόζεται. Ο υπουργός Μεταφορών, του Εργατικού Κόμματος, Εφραίμ Σνεχ εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του, υπογραμμίζοντας ότι με την ένταση του αποκλεισμού «υποφέρει περισσότερο ο παλαιστινιακός πληθυσμός που νιώθει ότι δεν έχει πλέον τίποτε να χάσει αν στραφεί εναντίον μας, και έτσι θα έχουμε κλιμάκωση της βίας». Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Περές, που ζήτησε «επανεξέταση» του σχεδίου. Στην αντίθετη όχθη, οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες, που ζήτησαν «περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσίας του Ισραήλ».
Την επιτάχυνση της παράδοσης της εγκεκριμένης, από τον Οκτώβρη, χρηματικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή αποφάσισαν, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των 22 χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν στο Κάιρο. Σύμφωνα με την απόφασή τους, η Παλαιστινιακή Αρχή θα λαμβάνει, κάθε μήνα, 40 εκατομμύρια δολάρια, από το σύνολο του 1 δισεκατομμυρίου που έχει εγκριθεί, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες. Στη συνεδρίαση, ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών Μωχάμεντ αλ Νασασίμπι ανακοίνωσε ότι η παλαιστινιακή οικονομία καταρρέει με μείωση της τάξης του 26% και με 600 εκατομμύρια δολάρια παρακρατούμενους, από το Ισραήλ, φόρους.
Στην κοινή τους απόφαση, οι υπουργοί Εξωτερικών επισημαίνουν ότι η χειροτέρευση της παλαιστινιακής οικονομίας οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση και καλούν, πάλι, το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει επειγόντως την αποστολή διεθνούς δύναμης για την προστασία των Παλαιστινίων.