Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμΕΑ
Απαιτείται ενιαία αγωνιστική δράση όλων των αναπήρων

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή σύσκεψη
Συγκέντρωση στην αίθουσα του Φάρου Τυφλών στην Καλλιθέα πραγματοποίησαν χθες, ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, σε μία προσπάθεια να οργανώσουν τη δράση τους μπροστά στη σφοδρότητα των μέτρων που ετοιμάζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΔΗΜΑΡ ενάντια στα δικαιώματα και στις ζωές τους.

Χθες, να σημειώσουμε ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, δεν αποδέχθηκαν την πρόταση αντιπροσωπείας της ΣΕΑΑΝ, να καλεστούν όλες οι ενώσεις των ΑμεΑ ώστε να αποφασίσουν πανελλαδική κινητοποίηση στις 19/9 και να αξιοποιηθεί η προηγούμενη ακριβώς βδομάδα για επιμέρους αγώνες και κλιμάκωση.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε έγινε εκτενής αναφορά στην επιχείρηση της κυβέρνησης να κατακρεουργήσει προνοιακά επιδόματα οδηγώντας σε βαθύτερη εξαθλίωση την πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία, αλλά και στην προσπάθεια να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο δομές στην ειδική αγωγή αλλά και να αποκλείσει τη δυνατότητα από χιλιάδες παιδιά να φοιτούν σε ειδικά σχολεία, επιβάλλοντας δυσβάσταχτα τροφεία, κλείνοντας όσα απέμειναν από αυτά, μειώνοντας τραγικά προσωπικό και υπηρεσίες απαραίτητες για την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Φέτος, όπως επισημάνθηκε, θα υπάρξει περίπου 60% μείωση σε εκπαιδευτικό προσωπικό γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση των δομών αυτών, των ειδικών σχολείων. Αυτό όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, θα σημάνει συναγερμό για χιλιάδες γονείς που τα παιδιά τους δεν θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν, δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της αναπηρίας και οι γονείς θα αναγκαστούν να αφήσουν τις δουλειές τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν μία τέτοια κατάσταση στο σπίτι, ενώ - πρόσθεσε - σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται και με τη μεταφορά των παιδιών στα ειδικά σχολεία αφού οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν, θα αναγκαστούν να κρατήσουν τα παιδιά τους κλειδωμένα στο σπίτι.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις ΣΕΑΑΝ και Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ διοργανώνουν: Σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στη Χαλκοκονδύλη 307 (2ος όροφος) συγκέντρωση των χρονίως πασχόντων και Κυριακή, 9/9 στις 10.00 π.μ. γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Να σημειωθεί ότι με αφορμή την ανακοίνωση της Διοίκησης του Σικιαριδείου Κέντρου, ότι το σχολείο δε θα ανοίξει για τη φετινή σχολική χρονιά, ο Ενιαίος Σύλλογος καλεί με ανοιχτό γράμμα τους γονείς όλων των ειδικών σχολείων και κέντρων ειδικής αγωγής σε ενιαία δράση, ώστε να μην κλείσει κανένα ειδικό σχολείο!

«Μας οδηγούν στην εξαθλίωση»

«Εχω πάνω από 80% αναπηρία στην όραση, είμαι 24 χρονών, άνεργος. Δεν έχω τη δυνατότητα να πάρω κάποιο προνοιακό επίδομα καθώς κατάγομαι από άλλη χώρα - εκτός ΕΕ - και σε αυτή την περίπτωση δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Οι μόνοι οικονομικοί πόροι που έχω είναι των γονιών μου που και αυτοί είναι ουσιαστικά άνεργοι. Μας οδηγούν στην εξαθλίωση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αλίγιας.

«Για μένα η κατάσταση οικονομικά είναι δυσβάσταχτη», συμπληρώνει λίγο πιο πέρα ο Ραφαέλ. «Εχω πάνω από 90% αναπηρία στην όραση, παίρνω ένα καλό επίδομα, ωστόσο πρέπει κάθε μήνα ή τρεις ή τέσσερις φορές μέσα στο χρόνο να το αξιοποιώ για απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτές τις επεμβάσεις δεν τις καλύπτει το κράτος, τις πληρώνω είτε από το επίδομα αυτό που προσπαθώ να συγκεντρώσω χρήματα μέσα στο χρόνο, ή από τη μητέρα μου η οποία εξαιτίας αυτής της κατάστασης χρωστάει τουλάχιστον 10.000 ευρώ σε δάνεια. Μιλάμε για ποσά των 3.000-4.000 ευρώ για κάθε χειρουργική επέμβαση. Από την άλλη πολλά είναι τα χρήματα που θα χαλάσω μέσα στο μήνα για φάρμακα και θεραπείες. Η φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζω είναι τέτοια που δεν πρόκειται να ξεπεραστεί και θα με ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μου. Μαζί με αυτό και τα δυσβάσταχτα χρέη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ