Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Διαπραγματεύσεις και ανταγωνισμοί

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η ...απόβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Κίνα, για δεύτερη φορά φέτος, ολοκληρώθηκε χτες στην παράλια πόλη Τιαντζίν, γενέτειρα του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, από όπου και κάλεσε την κινεζική ηγεσία να δώσει ένα τέλος στους περιορισμούς που αφορούν το εμπόριο αλλά και να σταματήσει την πολιτική ντάμπινγκ των τιμών από τους κατασκευαστές, δηλαδή την εξαγωγή και πώληση προϊόντων σε τιμή χαμηλότερη (ή ακόμη και κάτω του κόστους ) από ό,τι στην εγχώρια αγορά ή σε διεθνές επίπεδο με σκοπό την εκμηδένιση των ανταγωνιστών.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της επίσκεψή της που χθες επικεντρώθηκε στο διά ταύτα, που δεν είναι άλλο από το διμερές εμπόριο όπου και αναδύθηκαν οι εντάσεις που προκαλεί ο ανταγωνισμός των δύο εξαγωγικών γιγάντων. Εντάσεις που παραμερίστηκαν την πρώτη ημέρα του σινογερμανικού διαλόγου, καθώς το μείζον ζήτημα ήταν η «διασφάλιση της συνέχειας των επενδύσεων της Κίνας» στην ΕΕ και οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν για την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη με την «κρίση του ευρώ».

Ωστόσο πέραν της ΕΕ, το μείζον για τη Γερμανία είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του γερμανικού κεφαλαίου εξ ου και η τεράστια αντιπροσωπεία επτά υπουργών και 12 ανώτατων στελεχών γερμανικών κολοσσών, μεταξύ αυτών των Siemens, ThyssenKrupp κ.ά. αλλά και πάνω από 100 επιχειρηματιών συνολικά. Το «γερμανικό μείζον» τέθηκε επί τάπητος χθες εξ ου και εκκλήσεις για την εμπορική πολιτική της Κίνας αλλά και η «ειδική ανησυχία» που εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος για τη θέση που έχει υιοθετήσει η Κίνα έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ειδικά τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να αποδέχεται τον «κινεζικό όρο» για «το θεμέλιο λίθο των σχέσεων της Κίνας με την Ευρώπη», όπως το έθεσε ο Γουέν Τζιαμπάο, να μην υπάρξουν έρευνες ή νομικές ενέργειες ενάντια σε κινεζικές εταιρείες ειδικά στις ΑΠΕ και άλλους τομείς.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο DW, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε μεν ότι οι κινεζικές εταιρείες που θέλουν να είναι ανταγωνιστικές και να αποσπάσουν μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς πρέπει να σέβονται τους όρους ανταγωνισμού της ΕΕ που απαγορεύει επιχορηγήσεις και φτηνές κρατικές πιστώσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα ζητούσε από την Επιτροπή της ΕΕ να παραμερίσει έναν έλεγχο αντιντάμπινγκ, μετά την προσφυγή της εταιρείας EU ProSun, - ένα τραστ περίπου 20 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλιακής ενέργειας - εναντίον κινεζικών εταιρειών για αθέμιτο ανταγωνισμό από κινεζικές εταιρείες που επωφελούνταν από επιχορηγήσεις και κρατικά δάνεια για να μειώσουν τις τιμές. Κατηγορίες που οι κινεζικές εταιρείες χαρακτήρισαν «εντελώς αβάσιμες», ενώ η Κίνα έχει απειλήσει και με εμπορικό πόλεμο.

Η δεύτερη ημέρα του σινογερμανικού διαλόγου όχι τυχαία πραγματοποιήθηκε στην Τιαντζίν που εκτός από γενέτειρα του Κινέζου πρωθυπουργού είναι και έδρα της μοναδικής παραγωγικής μονάδας της Airbus, εκτός Ευρώπης και ένα από τα τρία εργοστάσιά της παγκοσμίως μαζί με τις μονάδες στην Τουλούζη και το Αμβούργο. Η αποτελεσματικότητα του σινογερμανικού διαλόγου για το γερμανικό κεφάλαιο αποτυπώθηκε στις οικονομικές συμφωνίες ύψους άνω των έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψαν οι δύο πλευρές. Μεταξύ αυτών, για αγορά 50 αεροσκαφών Airbus, αξίας 3,5 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ