Οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για επέμβαση |
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμάντ Νταβούτογλου, επανέλαβε ότι οι ζώνες «ασφαλείας» θα πρέπει να δημιουργηθούν «το γρηγορότερο δυνατό» καθώς ήδη σε τουρκικό έδαφος φιλοξενούνται περισσότεροι από 80.000 Σύροι πρόσφυγες και εκτιμάται ότι πέραν των 100.000 δεν μπορεί «ν' αντέξει η χώρα». Πρόβλημα αρχίζουν ν' αντιμετωπίζουν και η Ιορδανία και ο Λίβανος, οι εκπρόσωποι των οποίων δεν έθεσαν ζήτημα για «ουδέτερες ζώνες» αλλά ζήτησαν περισσότερη βοήθεια καθώς, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, η ροή προσφύγων προς το έδαφός τους έχει πολλαπλασιαστεί.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας, Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ, οι μόνοι υπουργοί Εξωτερικών από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συμμετείχαν στη σύνοδο θέλοντας προφανώς να εξασφαλίσουν έναν «ενεργότερο» ιμπεριαλιστικό ρόλο για τις χώρες τους, το χαρακτήρισαν εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα χωρίς να το αποκλείσουν. Ειλικρινέστερος ο Χέιγκ παραδέχτηκε ότι η απόφαση για δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» ισοδυναμεί με απόφαση «πραγματοποίησης στρατιωτικής εισβολής στη Συρία», αφού μόνο διά των όπλων μπορεί να διασφαλιστεί η διατήρηση των ζωνών.
Εσπευσε, πάντως, μαζί με τον Φαμπιούς, να τονίσουν, κλιμακώνοντας τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία, ότι «καμία επιλογή δεν αποκλείεται στο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις». Προς το παρόν ο Χέιγκ ανακοίνωσε τη χορήγηση άλλων 3 εκατομμυρίων λιρών (ήδη η Βρετανία έχει δώσει 27,5 εκατομμύρια λίρες) για τη στήριξη ανθρωπιστικών και προσφυγικών προγραμμάτων και ο Φαμπιούς 5 εκατομμυρίων ευρώ (προστίθενται σε άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δοθεί από το Παρίσι) διευκρινίζοντας ότι «προορίζονται κυρίως για τις απελευθερωμένες περιοχές», δηλαδή τις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.
Στο μεταξύ, εντός Συρίας, συνεχίζονται με σφοδρότητα οι μάχες σε συνοικίες της Δαμασκού και στο Χαλέπι ενώ σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους ενόπλους της αντιπολίτευσης, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται πέριξ του στρατιωτικού αεροδρομίου Αμπού Ζιχούρ, στην επαρχία Ιντλίμπ. Σύμφωνα με το «αλ Αραμπίγια», ένοπλοι που υπογράφουν ως «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» στο Χαλέπι, ανακοίνωσαν ότι συστήνουν το «Επαναστατικό Μεταβατικό Συμβούλιο» με στόχο «να υπάρχει κέντρο στρατιωτικού και πολιτικού συντονισμού της αντιπολίτευσης εντός Συρίας». Καλούν δε τις ένοπλες ομάδες σε άλλες πόλεις να κάνουν το ίδιο, προκειμένου, όπως λένε, να διασφαλιστεί εκπροσώπηση όλων των άμεσα εμπλεκόμενων στις συγκρούσεις.
Η εξέλιξη αποτελεί, ως ένα βαθμό, ρήξη με το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που είχε στηθεί κυρίως από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» στην Τουρκία και διατεινόταν ότι εκπροσωπεί την πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων αλλά και ότι έχει ως ένοπλο σκέλος τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Πληθαίνει, δε, τις διαχωριστικές γραμμές εντός της συριακής αντιπολιτευόμενης σκηνής αντί να τις μειώνει όπως καλούν επισταμένα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να διευκολυνθεί η περαιτέρω παρέμβασή τους.