Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κινητοποιήσεις σε Αττική και Κέρκυρα

Η άγρια εντατικοποίηση οδηγεί τους εργαζόμενους σε υπερκόπωση

Σε προειδοποιητική 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ. μ., προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη με συγκέντρωση στο ξενοδοχείο SOFITEL στο αεροδρόμιο, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση της διοίκησης του ξενοδοχείου για την κατάπτυστη συλλογική σύμβαση μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων κατά 15%.

Χτες, η εργοδοσία του SOFITEL κατέβαλε τους μισθούς Αυγούστου των ξενοδοχοϋπαλλήλων μειωμένους κατά 15%, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΥΤΕ). Αμεσα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, προχώρησε σε παρέμβαση στο ξενοδοχείο και μαζί με τους εργαζόμενους, κάλεσαν την εργοδοσία να άρει αμέσως τη μείωση των μισθών. Οι εργαζόμενοι σταμάτησαν την εργασία και μαζί με το Συνδικάτο τους απαίτησαν τα λεφτά τους και δήλωσαν πως οι ίδιοι δεν έδωσαν καμιά εξουσιοδότηση στην ηγεσία της Ομοσπονδίας να υπογράψει τέτοιες μειώσεις μισθών.

Η στάση εργασίας της Δευτέρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την οργάνωση και την επιτυχία της 24ωρης κλαδικής απεργίας στην Αττική, στις 12 Σεπτέμβρη.

Απήργησαν στην Κέρκυρα

Υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας χωρίς καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων διεκδίκησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας μέσα από τη χθεσινή νέα απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε το κλαδικό συνδικάτο στο νησί. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε από το χάραμα κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης των ξενοδόχων.

Οι μεγαλοξενοδόχοι μιλούν για πτώση της τουριστικής κίνησης που επιδιώκουν να «φορτώσουν» στους εργαζόμενους. Ωστόσο, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας για όλους τους μήνες του καλοκαιριού είναι 10% πιο πάνω συγκριτικά με πέρσι, η πληρότητα φτάνει ακόμη και σήμερα το 100% περίπου στις 40 περίπου μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται μέσα από τα all inclusive το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών στην Κέρκυρα. Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συμβολική κατάληψη στον ΟΑΕΔ αντιδρώντας στο πλαφόν που βάζει η συγκυβέρνηση για την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους που αφορά και την συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχουπαλλήλων της Κέρκυρας οι οποίοι δουλεύουν 5 έως 6 μήνες το χρόνο.

Ενδεικτικές των συνθηκών γαλέρας που επιδιώκουν να διαμορφωθούν στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, της εντατικοποίησης της εργασίας, είναι οι λιποθυμίες πριν από ένα 10ήμερο 3 καμαρερών στο ξενοδοχείο ATLADICA. Πριν 2 μέρες επίσης στο ίδιο ξενοδοχείο μαθητευόμενος που έκανε την πρακτική του άσκηση διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας με σημάδια υπερκόπωσης και εξάντλησης αφού όπως διαπιστώθηκε δούλευε 15 ώρες στην κουζίνα. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας κλιμακώνουν τον αγώνα τους με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις 7 και 17 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ