Δράση που ταυτόχρονα αποτελεί και προετοιμασία για τους επόμενους αγώνες ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και προπαγάνδισης της γενικής απεργίας που έχει προτείνει το ΠΑΜΕ.
Στη διάρκεια της πλατιάς σύσκεψης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και των Λαϊκών Επιτροπών της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή πολλών συνδικάτων, συνδικαλιστών, εργαζομένων από μια σειρά χώρους δουλειάς και νεολαίους, παρουσιάσθηκε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα δοθεί η μάχη μπροστά στο συλλαλητήριο αλλά και η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.
Ξεκαθαρίστηκε ότι στο στόχαστρο της δουλειάς πρέπει να βρεθεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων που εγκλωβίζουν τη χώρα και το λαό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι ταξικές δυνάμεις θα δουλέψουν με σχεδιασμό μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, ώστε η αντίσταση στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και η παρεμπόδισή τους να εκφραστούν με όρους μαζικού κινήματος. Θα συμβάλουν αποφασιστικά στην οργάνωση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από τα κάτω, στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας ως της μόνης διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος του λαού, στη προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Αλλά και για να εκφραστεί η μαζική στήριξη της πρότασης για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.
Εισηγητικά ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι ευθύνη των ταξικών δυνάμεων είναι να αποκαλύψουν την καλλιεργούμενη αυταπάτη ότι μπορεί μια άλλη πιο ικανή διαπραγματευτικά κυβέρνηση να επιτύχει αναδιαπραγμάτευση του χρέους και των μνημονίων. «Η απαλλαγή από τέτοιες αυταπάτες είναι κρίσιμη για τους εργαζόμενους, αποτρέπει νέες θυσίες κάτω από άλλα συνθήματα, προσανατολίζει ταξικά τη σκέψη και την πάλη τους». Πρόσθεσε πως ιδιαίτερα πρέπει να οξυνθεί η αντιπαράθεση με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) που άλλα λένε στα λόγια και άλλα κάνουν στην πράξη μέσα στους χώρους δουλειάς, καλλιεργώντας πνεύμα ηττοπάθειας στους εργαζόμενους και έχοντας αναλάβει εργολαβικά την υλοποίηση των μνημονίων μέσα στους χώρους δουλειάς.
Ανάλογα, σημείωσε, πρέπει να οξυνθεί το μέτωπο κατά της «Χρυσής Αυγής», με στόχο να αποκαλυφθεί ο ρόλος της στο πλευρό της εργοδοσίας και της αστικής τάξης, να αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας των «πρωτοβουλιών» της («χειρονομίες αλληλεγγύης»), η εγκληματική δράση της κατά των μεταναστών αλλά και Ελλήνων εργαζομένων.
«Αυτό που πρέπει να αποτυπωθεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από τη δική μας δουλειά είναι ότι: Αν δεν υψωθεί τείχος λαϊκής αντίστασης, αν δεν καταδικαστούν οι δυνάμεις του μνημονίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα μέτρα θα συνεχίζονται επ' αόριστο, θα σημάνουν το θάψιμο κάθε εργατικού και λαϊκού δικαιώματος για δεκαετίες μπροστά. Θα σημάνουν αυτοκτονία για τους εργαζόμενους, θυσία των νέων γενεών.
Είναι τώρα που πρέπει να καλλιεργηθεί από τις δυνάμεις μας η λογική του τι κίνημα και τι ενότητα χρειαζόμαστε, να καλλιεργηθεί και να γίνουν άμεσα πρακτικά βήματα στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας», είπε.
Μέσα από τις τοποθετήσεις τονίστηκε ότι μπροστά στην όξυνση της κατάστασης και των προβλημάτων επιβίωσης των εργατικών οικογενειών πρέπει να οργανωθεί η πάλη των Λαϊκών Επιτροπών, των συνδικάτων, του ΠΑΜΕ και φορέων της γειτονιάς ενάντια σε όλες τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής σε όλες τις πλευρές της οικογενειακής ζωής (απολύσεις και προστασία απολυμένων, κόψιμο βασικών κοινωνικών υπηρεσιών όπως ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, κυνηγητό από τράπεζες, μη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω έλλειψης ενσήμων κ.λπ.).