Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ
Νέος Γολγοθάς για εκατομμύρια ασφαλισμένους

Η κύρια ευθύνη ανήκει στη συγκυβέρνηση αλλά για τη νέα επιβάρυνση συνδράμουν και οι ηγεσίες των φαρμακευτικών και ιατρικών ενώσεων με την αδιέξοδη πρακτική να μη χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους αν δεν έχουν να πληρώσουν

Νέος Γολγοθάς για τους ασφαλισμένους αρχίζει από μεθαύριο Σάββατο καθώς, λόγω των χρεών του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι φαρμακοποιοί σταματούν τη χορήγηση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους που δεν έχουν να πληρώσουν. Η ταλαιπωρία θα ενταθεί απ' τη Δευτέρα καθώς, για τον ίδιο λόγο, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί αρχίζουν επίσχεση εργασίας σταματώντας τις επισκέψεις αν δεν πληρωθούν όλο το ποσό της επίσκεψης από τους ασθενείς ασφαλισμένους.

Οι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν εξ ολοκλήρου -πανάκριβα σε πολλές περιπτώσεις- φάρμακα, όταν δεν μπορούν να καταβάλλουν ούτε τη συμμετοχή μέχρι 25%, σταματώντας τις θεραπείες τους. Βέβαια, την κύρια ευθύνη την έχει η συγκυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που δε χρηματοδοτεί πλήρως με κονδύλια απ' τον κρατικό προϋπολογισμό τον ΕΟΠΥΥ ώστε να πληρωθούν όλοι οι πάροχοι -μεταξύ των οποίων οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί- υπηρεσιών Υγείας. Ωστόσο, όμως, και η τακτική της μη χορήγησης φαρμάκων αν δεν πληρωθεί όλο το ποσό, δίνει άλλοθι στη συγκυβέρνηση, καθώς παρουσιάζεται ως ...υπερασπιστής των ασφαλισμένων απέναντι στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς που τους «κόβουν τα φάρμακα και τις επισκέψεις».

Μάλιστα, το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) δεν προχώρησε ούτε στη σύγκληση του ΔΣ, ώστε να αποφασίσει με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την άρση της πίστωσης. Αντίθετα, το προεδρείο του με προχτεσινή ανακοίνωσή έκανε γνωστή τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση του ΠΦΣ, ενώ χτες με νέα ανακοίνωσή του περιορίζεται στη διαμαρτυρία για την προχτεσινή απειλή του ΕΟΠΥΥ να καταργήσει τη Συλλογική Σύμβαση.

Επίσης, με χτεσινή ανακοίνωσή της και η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ διαμαρτύρεται για ανακοίνωση (27.8.2012) του Οργανισμού ότι δεν «υφίσταται συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων ιατρών αλλά έχουν υπογραφεί αποκλειστικά ατομικές συμβάσεις».

Μεγαλώνει τα αδιέξοδα

Το αδιέξοδο αυτής της μορφής κινητοποιήσεων διαπιστώνεται πια και από ένθερμους υποστηρικτές στη ΓΣ του ΠΦΣ για την απόφαση άρσης της πίστωσης. Ετσι ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης, με άρθρο του στην ιστοσελίδα του ΠΦΣ, προτείνει «οι φαρμακοποιοί να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος σε κλίμα ηρεμίας». Επίσης, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ -που αναφέρει ότι οι απόψεις αυτές είναι αυστηρά προσωπικές- προτείνει «να κηρυχτεί ένα μορατόριουμ μεταξύ Κυβέρνησης - φαρμακείων - φαρμακαποθηκών και φαρμακοβιομηχανίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι το τέλος του 2012».

ΔΗΠΑΚ: Πρόταση αγωνιστικής απάντησης

Απάντηση σε αυτή την επίθεση πρέπει να δώσουν οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους μαζί με το λαό.

Στη ΓΣ του ΠΦΣ η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών πρότεινε την προκήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης και κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων τα εφημερεύοντα φαρμακεία θα εκτελούν τις συνταγές κανονικά και οι φαρμακοποιοί θα πληρώνουν τους φαρμακοβιομήχανους και τους φαρμακαποθηκάριους όταν ο ΕΟΠΥΥ θα εξοφλεί τις συνταγές στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών πρότεινε το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:

  • Αμεση αποπληρωμή των χρεών από τον ΕΟΠΥΥ με την πλήρη και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να συμψηφιστούν τα χρέη ανάμεσα στο δημόσιο και στους φαρμακοποιούς.
  • Οι φαρμακοποιοί να αποδίδουν το ΦΠΑ και τις οφειλές στις εταιρείες ανάλογα με τα χρήματα που τους αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ και τ' ασφαλιστικά ταμεία.
  • Με κρατική χρηματοδότηση να γίνει δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, καθώς και στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολουμένους, που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.

Τέλος, πρότεινε να γίνουν κοινές συσκέψεις με τα εργατικά σωματεία και τις συνταξιουχικές ενώσεις και μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποσχέσεις για πληρωμές με ανείσπρακτες εισφορές(2012-09-11 00:00:00.0)
«Ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί(2012-09-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-08-18 00:00:00.0)
Ο «πελάτης» ασθενής(2012-08-17 00:00:00.0)
Πλαίσιο αναντίστοιχο των αναγκών γιατρών και ασφαλισμένων(2012-01-04 00:00:00.0)
Συναινετική παράδοση των φαρμάκων στα μεγάλα συμφέροντα(2011-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ