Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Συρία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αρχίζει, σήμερα, στην ιρανική πρωτεύουσα η ετήσια σύνοδος του Κινήματος των Αδεσμεύτων με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα 120 μέλη του και Οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η παρουσία του Αιγύπτιου Προέδρου Μούρσι, για πρώτη φορά από το 1979, και του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος έφτασε, χθες, στην Τεχεράνη όπου επρόκειτο να έχει σειρά συναντήσεων με την ιρανική ηγεσία, αρχής γενομένης από τον Θρησκευτικό Ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η ιρανική ηγεσία προβάλλει ιδιαίτερα την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς στη μετάβασή του στην Τεχεράνη είχαν αντιδράσει έντονα Ουάσιγκτον και Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι δίνει «λάθος μήνυμα αφού το Ιράν δεν εφαρμόζει καμία απόφαση σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα». Ο Μπαν Γκι Μουν, κατά την άφιξή του, δήλωσε ότι το Ιράν έχει «πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στη συριακή κρίση» προσθέτοντας ότι θα θίξει και το ζήτημα του προγράμματος.

Πιθανότατα κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου θα εκδοθεί και η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα όπου αναμένεται να σημειώνεται «διεύρυνση των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου» και να καλείται η Τεχεράνη σε στενότερη συνεργασία και επιθεωρήσεις. Η ΔΕΑΕ ανακοίνωσε ότι συνέστησε «ειδική επιχειρησιακή ομάδα» για το ιρανικό πρόγραμμα, αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες, αναλυτές μυστικών πληροφοριών και εμπειρογνώμονες, η οποία θα πραγματοποιεί, στο εξής, τις επιθεωρήσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και θα συντάσσει εκθέσεις.

Ιρανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι η Τεχεράνη θα παρουσιάσει κατά τη σύνοδο πρόταση για τη συριακή κρίση, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, και σύσταση πενταμελούς διαμεσολαβητικής αντιπροσωπείας αποτελούμενη από Αίγυπτο, Βενεζουέλα, Ιράν, Ιράκ και Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ