Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Επιχείρηση επέμβασης μέσω «ουδέτερων ζωνών»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με τα καραβάνια των προσφύγων να αυξάνονται και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, σε αρκετούς καταυλισμούς, να πυροδοτούν συγκρούσεις με τις τοπικές αρχές - όπως έγινε χτες στον καταυλισμό Ζαστάρι της Ιορδανίας, όπου τραυματίστηκαν 40 πρόσφυγες σε ειρηνική διαμαρτυρία για τις συνθήκες διαβίωσης - το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία, αλλά και η αξιοποίησή του ως άλλοθι για την περαιτέρω κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πιέσεων και παρεμβάσεων στην αραβική χώρα, γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο. Στην πρώτη σημερινή συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αναμένεται να ληφθεί καμία σχετική απόφαση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, επανέλαβε ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να αναλάβει να αντιμετωπίσει από μόνη της ένα τέτοιο κύμα προσφύγων που λόγω πλέον του αριθμού και του όγκου του είναι διεθνές πρόβλημα». Και πρότεινε, ξανά, τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών εντός μιας «ουδέτερης ζώνης» επί συριακού εδάφους, η οποία θα τεθεί υπό την προστασία του ΟΗΕ.

Υπέρ της πρότασης έχει, ήδη, ταχθεί και η Γαλλία, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς, έδωσε, χτες, μια συνολική εικόνα του τι σημαίνει «ουδέτερη ζώνη», επισημαίνοντας ότι προϋποθέτει «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» και επίγειες δυνάμεις εντός της «ουδέτερης ζώνης». Πρακτικά λοιπόν ο Λ. Φαμπιούς παραδέχτηκε το προφανές: Οτι η δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» σημαίνει στρατιωτική επέμβαση στο συριακό έδαφος, η οποία εφόσον αποφασιστεί, θα έχει «ανθρωπιστικό μανδύα» και πιθανώς να τεθεί υπό τον έλεγχο δυνάμεων του ΟΗΕ. Μια τέτοια εξέλιξη δεν αναμένεται πιθανή, τουλάχιστον στο άμεσο χρονικό διάστημα, εκτιμούσαν διπλωμάτες λίγο πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εντός Συρίας, τα κυβερνητικά στρατεύματα συνέχιζαν, χτες, τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από αέρος και εδάφους σε προάστια της Δαμασκού και στο Χαλέπι. Εκπρόσωπος του φερόμενου ως στρατιωτικού σκέλους της αντιπολίτευσης, του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ισχυρίστηκε ότι μαχητές με δύο τανκς και αντιαεροπορικά έπληξαν τουλάχιστον πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα εντός του στρατιωτικού αεροδρομίου Ταφτάνα, μεταξύ Χαλέπι - Ιντλίμπ.

Με δεδομένο ότι τίποτε δεν μπορεί να διασταυρωθεί, όπως ούτε οι ισχυρισμοί για τον αριθμό των νεκρών που μεταδίδουν οι αντιπολιτευόμενες οργανώσεις, η Μόσχα ζήτησε «ανεξάρτητη έρευνα» για τη σφαγή που φέρεται να διαπράχτηκε στη συνοικία Νταράγια της Δαμασκού. Οσο για την προβαλλόμενη ως κύρια οργάνωση της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, συνέχισε να φυλλορροεί χτες, με την εκπρόσωπό του, ακαδημαϊκό στη Γαλλία και μέλος κοσμικού κόμματος «εθνικής κατεύθυνσης», Μπάσμα Κοντμάνι, να παραιτείται καταγγέλλοντας ότι «το Συμβούλιο έχει εξελιχθεί σε πεδίο προώθησης προσωπικών και παραταξιακών φιλοδοξιών».

Ο Σύρος Πρόεδρος, πάντως, σε αποσπάσματα συνέντευξης που παραχώρησε στο φιλοκυβερνητικό δίκτυο «αλ Ντούνια», η οποία επρόκειτο να μεταδοθεί αργά χτες, δήλωνε ότι «η κατάσταση ως προς τις συγκρούσεις είναι καλύτερη από λίγους μήνες πριν» και εκτιμούσε ότι «χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος για να αντιμετωπιστούν πλήρως οι ένοπλες εγκληματικές ομάδες που δρουν στη χώρα». Χαρακτήρισε, δε, τη δημιουργία «ουδέτερων ζωνών μη ρεαλιστική».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ