Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Στο στόχαστρο το αντιφασιστικό μνημείο στη Ρίγα

Το αντιφασιστικό μνημείο
Το αντιφασιστικό μνημείο
Μετά την Εσθονία, τη Γεωργία και ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας, τώρα και στη Λετονία σχεδιάζεται η καταστροφή του κεντρικού αντιφασιστικού μνημείου της χώρας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Λετονίας, Αρτις Πάμπρικς.

Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός αξιωματούχος με δηλώσεις τάχτηκε υπέρ της καταστροφής του Μνημείου των στρατιωτών του Σοβιετικού Στρατού, που έχει τοποθετηθεί στο πάρκο της Αντιφασιστικής Νίκης από το 1985 κι αποτελεί σύμβολο του ηρωικού αγώνα των Σοβιετικών στρατιωτών - απελευθερωτών της Ρίγας από τους φασίστες κατακτητές. Κάθε χρόνο στις 9 Μάη δίπλα στο μνημείο συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου (από 100 έως 300 χιλιάδες) για να αποτίσει φόρο τιμής στους Σοβιετικούς στρατιώτες.

Ο Λετονός υπουργός αναγνώρισε πως το ξήλωμα του συγκεκριμένου Μνημείου «μπορεί να προκαλέσει πάρα πολλές επικίνδυνες συνέπειες», ωστόσο, σύμφωνα με τα λόγια του, τον πειράζει πολύ ο εορτασμός της Αντιφασιστικής Νίκης στις 9 Μάη, ο τρόπος του εορτασμού στη Ρίγα και στη Λετονία. Οπως τόνισε ο Πάμπρικς «ο στόχος των περισσότερων επισκεπτών του μνημείου δεν είναι να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά να μας κρατήσουν σε εκείνη τη γεωπολιτική σφαίρα που έπαψε να υπάρχει πριν 20 χρόνια». Σύμφωνα με τα λόγια του, τον ενοχλεί πως «το μνημείο επισκέπτονται άνθρωποι που το βλέπουν ως σύμβολο της σοβιετικής εξουσίας, και οι περισσότεροι απ' αυτούς επιθυμούν να βλέπουν στο μνημείο αυτό την εναλλακτική λύση στο κράτος μας».

Να σημειωθεί πως το 79μετρο μνημείο της Αντιφασιστικής Νίκης στη Ρίγα δε βρίσκεται για πρώτη φορά στο στόχαστρο των εθνικιστικών δυνάμεων, που εφαρμόζουν σ' αυτή τη χώρα ένα σύγχρονο «απαρτχάιντ», έχοντας στερήσει από τα πολιτικά τους δικαιώματα δεκάδες χιλιάδες ρωσόφωνους, αλλά και χιλιάδες ανθρώπους που έως το τέλος παρέμειναν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Στις 6 Ιούνη 1997 μια νεοναζιστική ομάδα αποπειράθηκε, χωρίς επιτυχία, να ανατινάξει με εκρηκτικά το μνημείο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ορισμένων μελών της. Αυτό που δεν κατάφεραν οι νεοναζί το 1997 προωθεί τώρα ο Λετονός υπουργός Αμυνας.

Τα σχέδια αυτά κατήγγειλε ο δήμαρχος της Ρίγας, Νιλ Ουσακόφ, που έχει εκλεγεί με το συνδυασμό «Κέντρο Ομόνοιας», που στήριξε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας. Ο Ν. Ουσακόφ σημείωσε πως οι προθέσεις αυτές αποτελούν «βλακεία παγκοσμίου μεγέθους».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ