Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Αλληλεξαρτήσεις και ανταγωνισμοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει το διήμερο 4 - 5 Σεπτέμβρη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο της τρίτης της περιοδείας στην Ασία από το Μάη, που ξεκινά σήμερα με πρώτο σταθμό τα Νησιά Κουκ και περιλαμβάνει εκτός της Κίνας και των νησιών του Νότιου Ειρηνικού, επισκέψεις στην Ινδονησία, στο Ανατολικό Τιμόρ, στο Μπρουνέι και τη Ρωσία. Μία περιοδεία που συμπίπτει με το δεύτερο γύρο σινογερμανικών διακυβερνητικών διαβουλεύσεων στο Πεκίνο, που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα παρουσία και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.

Η χρονική σύμπτωση του σινογερμανικού διαλόγου και της περιοδείας της Κλίντον, που έχει διττό στόχο, την αναχαίτιση της κινεζικής επιρροής και επεκτατικότητας, εξ ου και η μετατόπιση του επίκεντρου των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων των ΗΠΑ στην Ασία, καθώς και την επιβεβαίωση της κυριαρχίας των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, μόνο τυχαία δεν είναι καθώς υπογραμμίζει την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εξελίσσονται πολύ επικίνδυνα πλέον στο ασιατικό πλατό.

Στα νησιά Κουκ η Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού (PIF) που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο και να χρησιμοποιήσει το βήμα «για να στείλει προειδοποιητικό μήνυμα προς την Κίνα να μην κάνει χρήση βίας στη διαφιλονικούμενη και αμφισβητούμενη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας».

Το Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού, στο οποίο συμμετέχουν 15 κράτη εκτός της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, αποτελείται κυρίως από νησιά ή νησιωτικά συμπλέγματα, που παρά την πολύ μικρή εδαφική τους επικράτεια η θέση τους θεωρείται στρατηγική εξαιτίας της τεράστιας θαλάσσιας έκτασης που καλύπτουν. Εκτός του ελέγχου των εμπορικών οδών στην περιοχή τους έχουν παραχωρηθεί και τα πρώτα συμβόλαια σε πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες για την εξόρυξη μετάλλων από το βυθό. Ηδη η θαλάσσια περιοχή έχει χωριστεί σε «οικόπεδα προς εκμετάλλευση».

Οσο για την επίσκεψη Μέρκελ και το σινογερμανικό διάλογο, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να θέσει το θέμα της ισοτιμίας του γουάν, του κινεζικού νομίσματος, ενώ θα επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να πείσει την ηγεσία της Κίνας ότι η ΕΕ παραμένει μια ασφαλής επένδυση, στο πλαίσιο των συζητήσεών τους για την «αντιμετώπιση της κρίσης χρέους», ένα από τα κύρια θέματα της ατζέντας. Την Μέρκελ συνοδεύουν εκτός των επτά υπουργών και διευθυντικά στελέχη μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων μεταξύ αυτών και ο διευθύνων σύμβουλος της EADS, της μητρικής της Airbus, Τιμ Εντερς, ο οποίος θα επιδιώξει την εξασφάλιση συμφωνιών που θα προβλέπουν την πώληση τουλάχιστον 100 επιβατικών αεροπλάνων A320.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ