Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρωμα από Θράκη και Σμύρνη

Χρόνης Αηδονίδης
Χρόνης Αηδονίδης
Μνήμη και παράδοση δίνουν τα χέρια στις 9 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθηναϊκό κοινό. Ο μεγάλος δάσκαλος και ερμηνευτής της ελληνικής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης, πλαισιωμένος από αυθεντικά παραδοσιακά συγκροτήματα, που θα έρθουν ειδικά για τη συναυλία στην Αθήνα, από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θράκη, αλλά και τους μαθητές του, θα μας προσφέρει μια περιήγηση στην ιστορία και τη μουσική παράδοση της Θράκης, στα νανουρίσματα της Μακεδονίας, στους έντονους ρυθμούς του Πόντου και στα Μοιρολόγια της Σμύρνης.

Επί σκηνής επαγγελματίες δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων, αλλά και μια παιδική χορωδία με μικρούς ταλαντούχους χορωδούς ηλικίας πέντε έως δέκα ετών, εκατόν πενήντα συνολικά συντελεστές, οι οποίοι θα συμπράξουν σ' αυτήν την παραγωγή, που θα φέρει το άρωμα της Θράκης, αλλά και της Σμύρνης. Στο πλευρό του Χρόνη Αηδονίδη ο Πέτρος Γαϊτάνος και η Γιώτα Νέγκα.

Ο Χρόνης Αηδονίδης, Θρακιώτης στην καταγωγή, πολλάκις βραβευμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό με παρουσία στην ελληνική δισκογραφία που ξεπερνά τα 60 έτη, (έχει δισκογραφήσει περισσότερα από 450 τραγούδια) έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες εμφανίσεις στη χώρα μας, αλλά και ανά τον κόσμο. Εξακολουθεί να επισκέπτεται πολύ συχνά τη Θράκη όπου έχει δημιουργήσει ένα φυτώριο νέων, στους οποίους μεταγγίζει συστηματικά, με τη διδασκαλία του, τη βαθιά γνώση της ερμηνείας του μουσικού αυτού υλικού.

Στη συναυλία της 9ης Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, θα μας ταξιδέψει στις μελωδίες και τους ρυθμούς της Ανατολικής, της Δυτικής και της Βόρειας Θράκης, της Μακεδονίας και της Σμύρνης. Το μουσικό πρόγραμμα της συναυλίας αποτελεί μουσική κατάθεση που αντικατοπτρίζει τη σχέση της Ελλάδας με την Ανατολή και έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στο Βυζάντιο. Περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης, τραγούδια της ξενιτιάς, της τάβλας, του γάμου, μοιρολόγια, βυζαντινούς ύμνους. Πρόκειται για μια θεαματική παράσταση γεμάτη κρουστά, έντονους ρυθμούς, τραγούδι και χορό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ