Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Δήλωση, με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ότι οι πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Θεωρούμε εξαιρετικά προκλητικές τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο και αυτές που κατατρώγουν τη Χίο είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. Δεν έχουμε δικαίωμα να αμφισβητήσουμε την αιτία των πυρκαγιών, αλλά ο υπουργός και ολόκληρη η κυβέρνηση πάνε να αποκρύψουν ένα γεγονός που βεβαίως ευθύνες φέρνουν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ηδη από τις αρχές Ιουλίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χίου και στις αρχές Αυγούστου ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ ο Στρατής Κόρακας είχαν καταγγείλει ότι στο νησί είναι ανύπαρκτες οι υποδομές πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, επομένως ακόμη και αν πρόκειται για εμπρησμό, κάτι που είναι δυστυχώς και ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, δεν δικαιολογούνται τέτοιες τραγικές περικοπές στη στήριξη πυροπροστασίας - πυρασφάλειας για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρης της Ελλάδας και της Χίου με το επαρκές προσωπικό.

Τα στελέχη υψηλής ασφαλείας που έστειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και οι δυνάμεις οι εξωτερικές αποδείχτηκαν ανωφελείς για το νησί μιας και δεν έχουν την εικόνα των δυνατοτήτων, δεν ξέρουν καθόλου το χώρο.

Το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα:

  • Την πλήρη προστασία των μαστιχοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων και του δασικού πλούτου της περιοχής και όχι με τα συνηθισμένα υποκειμενικά και κριτήρια λιτότητας του ΕΛΓΑ, με πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια.
  • Ζητάμε να μην αλλάξει η χρήση γης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι σε μέρη που σήμερα καίγονται ακόμη στη Χίο έχουν υποβάλει διεκδικήσεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τουριστικά συγκροτήματα, προκειμένου ν' αλλάξει η χρήση γης, να στήσουν ανεμογεννήτριες και άλλες σχετικές με τον τουρισμό εγκαταστάσεις. Καμία αλλαγή χρήσης γης.
  • Την 100% στήριξη της εγχώριας παραγωγής του νησιού. Η παραγωγή της μαστίχας είναι το βασικό έσοδο του νησιού και αν θέλετε σ' αυτόν τον κλάδο απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org