Σύσκεψη συντονισμού με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα την Κυριακή, 11 Μάρτη
Σε συντονισμό της δράσης τους για την απόκρουση της προσπάθειας αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης προχωρούν την Κυριακή 11 Μάρτη φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα που προσανατολίζονται σε συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις στις 15 Μάρτη. Ηδη, αποφάσεις για συμμετοχή έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιολογικού, Μαθηματικού, Χημικών Μηχανικών Αθήνας, Βιολογικού και Μαθηματικού Πάτρας, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Εικαστικού, Φυσικού και Ψυχολογίας του ΑΠΘ.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι αγωνίζονται για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ που υποβαθμίζει όλη την ανώτατη εκπαίδευση και οι σχεδιασμοί για τα μεταπτυχιακά και την «αυτοτέλεια» των Πανεπιστημίων και διεκδικούν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση με μία σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο, ολοκληρωμένες γνώσεις στο επιστημονικό τους αντικείμενο και ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού κ.ά.
Οι φοιτητές τονίζουν ότι το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ έρχεται να εφαρμόσει στην πράξη τις αποφάσεις της Συνόδου της Μπολόνια. Σημειώνουν ότι το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό γίνονται προαπαιτούμενα για να μπει κανείς στην αγορά εργασίας, «όπου κανένα επαγγελματικό δικαίωμα δε θα είναι πλήρως κατοχυρωμένο». Σημειώνουν επίσης, ότι το σκηνικό θα ολοκληρωθεί με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά μέσα από το οποίο για να μπει κανείς στο δεύτερο ή τρίτο κύκλο σπουδών πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Γίνεται φανερό ότι η ειδίκευση θα δίνεται στους λίγους που θα φτάνουν στο μεταπτυχιακό, αφού ακόμη και βασικά μαθήματα του προπτυχιακού κύκλου μεταφέρονται εκεί», σημειώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.
«Κανένας δεν έχει την αυταπάτη ότι η ισοπέδωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης αρχίζει και τελειώνει στα μεταπτυχιακά», σημειώνουν οι φοιτητές, αναφερόμενοι στο νομοσχέδιο για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που θα ακολουθήσει. «Το Πανεπιστήμιο, της υποχρηματοδότησης και του "πλήρωνε για να έχεις" το βλέπουμε να χτίζεται μέρα με τη μέρα στο χώρο που φοιτούμε», τονίζουν.