Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Περίεργες» απόψεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

Από διάφορες πλευρές τις τελευταίες μέρες διοχετεύεται η περίεργη τουλάχιστον άποψη ότι οι ΗΠΑ, υπό τη νέα τους διοίκηση, αλλάζουν τακτική στα Βαλκάνια, γίνονται πιο «προσεκτικές» και «σωστές» στις κινήσεις τους! Επικαλούνται μάλιστα γι' αυτό την απόφαση του ΝΑΤΟ να επιτρέψει την ελεγχόμενη ανάπτυξη ελαφρών δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού σε τμήμα της ζώνης ασφαλείας στα σύνορα της Σερβίας με την ΠΓΔΜ ή τη σταδιακή μείωση της ζώνης ασφαλείας των 5 χιλιομέτρων που χωρίζει τη Σερβία από την ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο. Επειδή αυτά θεωρούνται ως κινήσεις «εχθρικές», κατά των αλβανόφωνων εξτρεμιστών, εξάγεται και το συμπέρασμα περί αλλαγής της αμερικανικής τακτικής στην περιοχή. Τίποτα αναληθέστερο. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν την ιμπεριαλιστική παρέμβασή τους και την τακτική του διαίρει και βασίλευε, προκειμένου να εδραιώσουν τη νέα τάξη στην περιοχή. Δε διστάζουν βέβαια ανάλογα με την τροπή των πραγμάτων να στρέφουν το ένα κράτος εναντίον του άλλου ή τη μια εθνότητα εναντίον της άλλης. Με άλλα λόγια συνεχίζουν να υποδαυλίζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, εκτός των άλλων γιατί έχουν προκαλέσει μια τέτοια κρίση από την οποία είναι σχεδόν αδύνατο να βγουν χωρίς τη συνέχισή του. Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ούτε «φιλοαλβανοί» ούτε «αντισέρβοι». Πάνω απ' όλα βάζουν τα συμφέροντα της νέας τάξης.

... και κοινός παρονομαστής

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, ποιος είναι ο στόχος των περίεργων θεωριών που κυκλοφορούν; Ορισμένοι θέλουν να «εξωραΐσουν» το προφίλ της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, επειδή θέλουν να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες στο εσωτερικό της χώρας και είναι φανερό από ποια πλευρά προέρχονται. Αλλοι θέλουν να δείξουν ότι με την αλλαγή της τακτικής της Ουάσιγκτον, προσφέρονται μεγαλύτερες ευκαιρίες για να επιχειρήσει η Ελλάδα πιο αποφασιστική παρέμβαση στα «βαλκανικά πράγματα». Κοινός παρονομαστής, όμως, όλων των φορέων των παραπάνω απόψεων, κάθε άλλο παρά είναι η απεμπλοκή της χώρας από τις επεμβάσεις, η απειθαρχία και η αντίσταση στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Στο ακριβώς αντίθετο καταλήγουν όλοι τους.

Ποιοι χρειάζονται το νέο κόμμα

Αναμενόμενη ήταν η «χλιαρή» αντίδραση των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων απέναντι στην επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και αν ακούγεται παράξενο, χρειάζονται το νέο κόμμα για να δώσουν ώθηση στις δικές τους επιδιώξεις και σχέδια και βέβαια για να υλοποιήσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Θέλουν να δρομολογήσουν εσωτερικές ανακατατάξεις και «μετεξέλιξη» των κομμάτων τους, θέλουν να κρατούν «συσπειρωμένα» τα κόμματά τους, θέλουν να «ανανεωθούν» και βέβαια πρέπει μέσα στο χρόνο να επιβληθούν σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές (ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.). Το νέο κόμμα υποβοηθά με πολλούς τρόπους το δικομματισμό να φέρει σε πέρας την αποστολή του, αφού, εκτός των άλλων, στηρίζει την ίδια πολιτική και τις πιο προωθημένες νεοφιλελεύθερες επιλογές και ταυτόχρονα αποπροσανατολίζει τις λαϊκές μάζες με το δήθεν «καινούριο», που είναι βαθιά συντηρητικό. Η κυβέρνηση και η ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι δε συνιστά καμία «απειλή» γι' αυτούς το νέο κόμμα και γι' αυτό το αφήνουν να κάνει «παιχνίδι». Μέχρι τις εκλογές έχουμε καιρό...

Στενοχώριες...

Διάχυτη η στενοχώρια στο χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής». Βλέπετε, τα σενάρια και οι προσδοκίες για την κεντροαριστερά φαίνεται να συναντούν αντιδράσεις, μέσα στο ΠΑΣΟΚ. «Ο Πάγκαλος επιστρέφει στο '89 με συκοφαντικές επιθέσεις κατά της ανανεωτικής αριστεράς» και «ο πρωθυπουργός απέφυγε να τον αποδοκιμάσει δημοσίως», έλεγε ο υπότιτλος του πρωτοσέλιδου θέματος.

Μη στενοχωριέστε παιδιά... Μπορεί να χρειαστεί... να δώσετε κάτι παραπάνω, αλλά η κεντροαριστερά έχει πλέον πάρει το δρόμο της. Ο,τι και να πει ο Θ. Πάγκαλος, τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Οσο περισσότερο δυναμώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια, τόσο περισσότερο σας έχει ανάγκη ο Κ. Σημίτης...

Τα δείπνα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΟΙΤΑ ΤΩΡΑ που μας προέκυψε και ο Σημίτης στρατηλάτης, και μάλιστα από τηλεφώνου! Μίλησε, λέει, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, κ. Κοστόφ, και αποφάσισαν να μη στείλουν στρατεύματα στην ΠΓΔΜ!

Χειρίζεται με τέτοια άνεση ο άνθρωπος τα στρατιωτικά θέματα και εγγυάται με τέτοια σιγουριά την πολιτική στήριξη και την ακεραιότητα των συνόρων της ΠΓΔΜ, που σε λίγο θα μας κάνει να ξεχάσουμε, για παράδειγμα, τα «ευχαριστώ» του προς τους Αμερικανούς και την υπογραφή του στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας!

Καλό πράγμα οι επιδείξεις ισχύος, δε λέμε, αλλά γιατί δεν τις έκανε τότε που έπρεπε; Οταν, δηλαδή, οι Αμερικανοί ήθελαν την Ελλάδα ΝΑΤΟικό ορμητήριο; Τότε δεν ήμαστε χώρα-εγγυήτρια της σταθερότητας στα Βαλκάνια; Ετσι ξαφνικά γίναμε;

Εκτός και όλ' αυτά τα λέει γνωρίζοντας πράγματα, που εμείς δεν τα ξέρουμε. Οπως, για παράδειγμα, τη μόνιμη εγκατάσταση αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Μακεδονία, λίγο πιο πάνω από τη Θεσσαλονίκη...

ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ επί διαψεύσεων στο ΠΑΣΟΚ περί των «μυστικών δείπνων» και γενικώς των... γευμάτων (δι)εργασίας στελεχών του, όπου βέβαια απεργάζονται τις πολιτικές κινήσεις τους στα πλαίσια του εσωκομματικού ανταγωνισμού.

Μετά το δείπνο του Χρήστου Πρωτόπαππα διαψεύστηκε και το δείπνο Ακη Τσοχατζόπουλου και Βάσως Παπανδρέου, και μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε και χιούμορ στη διάψευσή του, λέγοντας πως είναι καλή ιδέα να συμφάγει με την κ. Παπανδρέου!

Εριξε, όμως, και την «μπηχτή» του, λέγοντας ότι λογικό είναι με την ισχύουσα κατάσταση να υπάρχουν συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων σε όλα τα επίπεδα.

Πάντως, ότι θα φτάναμε στο σημείο, κριτήριο και ασφαλής μέθοδος ελέγχου για τις εσωτερικές εξελίξεις σε ένα πολιτικό κόμμα να είναι μια εξέταση στομάχου, δεν το περιμέναμε. Και μόνο από το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προέλθει!


Γρηγοριάδης Κώστας

Μια φορά, πού θα πάει, θα οδηγηθούν τα πράγματα και σε πιο «άγριες» καταστάσεις. Μέχρι τώρα απλά τρώνε μεταξύ τους. Σε λίγο θα αρχίσουν και να τρώγονται.

Χαφιέδες νέας τάξης

Το κρούσμα πολιτικού χαφιεδισμού σε στρατιωτική μονάδα, το οποίο χτες είδε το φως της δημοσιότητας από το «Ρ», δεν προκαλεί μόνο ανησυχία ως μια πράξη επιστροφής σε μαύρες εποχές, όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις είχαν στην ημερήσια διάταξη της αποστολής τους την εσωτερική καταστολή και την αντιμετώπιση του «εχθρού λαού», αλλά σηματοδοτεί -και εδώ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος- ένα είδος επανέκδοσης τέτοιων πρακτικών προσαρμοσμένων στις σύγχρονες απαιτήσεις του ιμπεριαλισμού, στις ανάγκες της νέας τάξης πραγμάτων.

Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε πριν λίγες ημέρες στο 592 ΜΤΠ στη Γουμένισσα, όπου ζητήθηκε από εφέδρους λοχίες ν' αναγνωρίσουν συναδέλφους τους σε φωτογραφίες που είχαν ληφθεί σε αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις. Μάλιστα, μετά την αναγνώριση ακολουθούσε και έρευνα από το 2ο Γραφείο του ατομικού φακέλου του στρατιώτη που εντοπιζόταν στη συγκέντρωση. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δίνονταν επιτόπου η διαδικασία αυτή γινόταν κατόπιν εντολής του διοικητή της 4ης Ταξιαρχίας που εδρεύει στο Λαχανά Κιλκίς.

Η παραπάνω ενέργεια αποτελεί μια ακόμα εκδήλωση της αναπροσαρμογής του Ελληνικού Στρατού στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα. Και ας μην σπεύσουν κάποιοι να μιλήσουν για ενέργεια μεμονωμένου προσώπου. Ακόμα και κεντρική κατεύθυνση αν δεν υπάρχει για τέτοιες «πρωτοβουλίες», το κλίμα που καλλιεργείται στις Ενοπλες Δυνάμεις γεννάει τέτοια φαινόμενα και εξωθεί σε πράξεις πολιτικού χαφιεδισμού και παρακολούθησης του φρονήματος στρατιωτών, στην προκειμένη περίπτωση, και δεν αποκλείεται πολιτών, σε μια άλλη φάση. Οταν λοιπόν από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και την εκσυγχρονιστική κυβέρνηση γενικότερα, ανάγεται σε νέα «μεγάλη ιδέα του έθνους» η τήρηση της «περιφερειακής ασφάλειας», ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή ΝΑΤΟικού ενδιαφέροντος, τότε είναι φυσικό επακόλουθο, όσοι υπηρετούν αυτούς τους σκοπούς να αντιμετωπίζουν ως «εχθρούς» και «υπονομευτές» της χώρας αυτούς που αντιστέκονται στη νέα τάξη των ιμπεριαλιστών.

Ενας στρατός, όπως ο ελληνικός, που όλο και πιο πολύ μετατρέπεται σε παράρτημα του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο σχεδιασμού, εξοπλισμών και δόγματος δεν μπορεί παρά αυτός ο στρατός να βλέπει εχθρικά οτιδήποτε αμφισβητεί τη νέα τάξη. Και μάλιστα προκειμένου να εκτιμηθεί ο ρόλος του από τα ΝΑΤΟικά επιτελεία τα οποία τον αξιολογούν θα πρέπει να αναλάβει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης και καταστολής των τόσο «ενοχλητικού» αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη.

Με μια τέτοια λογική συνάδει και το σενάριο της άσκησης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - 2001» που έγινε το Φλεβάρη και συμμετείχαν σ' αυτήν εκτός από στελέχη των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, και στελέχη των Σωμάτων Ασφάλειας, όπως και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημόσιοι Οργανισμοί. Το σενάριο παρέπεμπε, με πρόσχημα την αντιμετώπιση πρακτόρων και δολιοφθορέων, σε καταστάσεις αντιμετώπισης του «εσωτερικού εχθρού», εθίζοντας τις υπηρεσίες ασφαλείας -Αστυνομία, ΕΥΠ και τις Ενοπλες Δυνάμεις- στο να κυνηγάνε όποιον θεωρούν ότι μπορεί να κλονίζει το ηθικό του πληθυσμού. Ετσι δημιουργείται το υπόβαθρο για να στραφούν, όταν κριθεί αναγκαίο, οι Ενοπλες Δυνάμεις και, συνολικά, ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση, όχι όποιου επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά σε τελική ανάλυση ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό», χαρακτηρισμός που εύκολα προσάπτεται σε όσους αντιδρούν στις κυρίαρχες επιλογές.

Υπό αυτή την έννοια το κρούσμα πολιτικού χαφιεδισμού στο 592 ΜΤΠ, για το οποίο αναμένονται και τα αποτελέσματα της έρευνας του ΓΕΣ, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, εξαιτίας του γενικότερου πλαισίου μέσα στο οποίο καταγράφεται.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Τα εμβόλια του... υπουργού

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους φορείς πρόνοιας για την προάσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους, αλλά και διεκδικώντας βελτίωση των αποδοχών τους, που βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Πέρα από τα διάφορα συνθήματα που ακούστηκαν στη χτεσινή πορεία και συγκέντρωσή τους στο υπουργείο Υγείας, υπήρξαν και ορισμένα, που διακρίθηκαν με το χιούμορ τους και αξίζει μόνο και μόνο γι' αυτό να σημειωθούν. «Υπουργέ θυμήσου τα εμβόλιά σου, που σ' έφερνε στο ΠΙΚΠΑ να κάνεις η μαμά σου», ήταν ένα απ' αυτά, που είπαν οι εργαζόμενοι στη χθεσινή συγκέντρωση, προκαλώντας το αυθόρμητο χαμόγελο όλων των συγκεντρωμένων, ακόμα και των αστυνομικών που είχαν ζώσει το υπουργείο.

Αν υπήρχε μνήμη, βέβαια, θα υπήρχε και διαφορετική αξιολόγηση της Πρόνοιας και ο υπουργός Υγείας -μαζί με ολόκληρη την ηγεσία του υπουργείου- δε θα προωθούσε τα διαλυτικά εκσυγχρονιστικά σχέδια τόσο στην υγεία όσο και στην πρόνοια. Δυστυχώς, όμως, κεφάλι δίχως μνήμη είναι φρούριο χωρίς κανόνι, που λέει και ο λαός μας.

Η ... βοήθεια των πρώην

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι οι κραυγές των διαφόρων οπαδών της ταξικής συναίνεσης και υποταγής, περί οργανωτικής ενότητας του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και των κινδύνων, που δήθεν αυτή αντιμετωπίζει από τη δράση και τα ...διασπαστικά σχέδια των κομμουνιστών, είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» και θέλουν να κρύψουν την αντεργατική δράση των εμπνευστών τους. Τώρα, όμως, σε βοήθεια των προαναφερομένων, έρχονται και ορισμένοι πρώην.

Διαβάζουμε στη διακήρυξη της ΚΕΔΑ (των Θεωνά - Κωστόπουλου κλπ.): «Παράλληλα, η ρητορεία αυτή (σ.σ. περί "ταξικής καθαρότητας") μπορεί να ερμηνευτεί σαν επιλογή αδυναμίας κατανόησης της σημερινής πραγματικότητας. Οταν, μάλιστα, συνοδεύεται από πρακτικές, που παραπέμπουν μέχρι και στην οργανωτική διάσπαση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του αγροτικού κινήματος, του κινήματος των μικρομεσαίων, τότε μιλάμε πλέον για εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη, αλλά και για ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη σκοπιμότητα τέτοιων επιλογών». Και δεν έμειναν μόνον σ' αυτό. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μάλιστα, για την παρουσίαση της διακήρυξης, ο Μ. Κωστόπουλος δεν ...παρέλειψε να αναφέρει ότι «ποτέ οι κομμουνιστές δε διέσπασαν τα συνδικάτα, αυτό το έκανε ο Μπράουν με εντολή της ΣΙΑ...»!

Πώς να μην τύχει, μετά, ιδιαίτερης προσοχής και προβολής η ΚΕΔΑ από τα αστικά ΜΜΕ; Τα επιπλέον συμπεράσματα, όλα δικά σας...

Περίεργοι ... συνδυασμοί

Δε γνωρίζουμε και δεν είμαστε, βέβαια, οι αρμόδιοι, για να επιβεβαιώσουμε ή όχι την ακρίβεια του χτεσινού δημοσιεύματος του «Βήματος», σύμφωνα με το οποίο «η Αντιτρομοκρατική έχει αποδείξεις για τρία μέλη της "17 Νοέμβρη"», όπως προκύπτει από «ισχυρισμούς υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.», σύμφωνα με την εφημερίδα. Αυτό, ας το κάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως έχει, άλλωστε, υποχρέωση.

Εμάς, μας παραξενεύει ο συνδυασμός, που κάνει το δημοσίευμα, της ενδεχόμενης σύλληψης των υπόπτων, με την ψήφιση του νέου «τρομονόμου». Γράφει συγκεκριμένα: «Μάλιστα, για την τεκμηρίωση της συμμετοχής τους αναμένεται η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το οργανωμένο έγκλημα που αναμένεται να είναι έτοιμο την επομένη εβδομάδα. Ετσι θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των αποτελεσμάτων εξέτασης του DNA, αλλά και άλλων διατάξεων που αναμένεται να βοηθήσουν τις "τεκμηριωτικές" διαδικασίες των αρχών ασφαλείας».

Η δική μας λογική λέει ότι εφόσον οι αρμόδιες αρχές έχουν ισχυρές αποδείξεις και ενοχοποιητικά στοιχεία - όπως λέει το δημοσίευμα - μπορούν να προχωρήσουν στη σύλληψη των υπόπτων και η υπόθεση να πάρει το δρόμο της, χωρίς να έχουν την παραμικρή ανάγκη του νέου «τρομονόμου». Τι εξυπηρετεί, λοιπόν, ο συνδυασμός και τι κρύβεται πίσω απ' αυτόν; Μακάρι να βγούμε ψεύτες, αλλά πολύ «βρωμάει» αυτή η ιστορία...

Αθλια δημοσιογραφία

Τα τιμημένα γηρατειά, όπως ονομάζει τους συνταξιούχους το χτεσινό «Βήμα», είχαν την... τύχη, να φιλοξενηθούν χτες στην πρώτη του σελίδα και, μάλιστα, στη θέση της φωτογραφίας, όπου εικονίζεται ο Κ. Σημίτης, μαζί με τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων, στη διάρκεια της προχτεσινής παράστασης των τελευταίων στου Μαξίμου.

Και πού είναι το περίεργο, ίσως αναρωτηθείτε. Αν αφαιρέσετε το γεγονός, πως το θέμα αυτό γίνεται φωτογραφία της πρώτης σελίδας του «Βήματος», δεν υπάρχει τίποτε το περίεργο. Αν διαβάσετε, όμως, τη λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία, τότε όλες οι απορίες σας θα λυθούν αυτομάτως. Την αναδημοσιεύουμε:

«Την προσωπική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, ότι οι συντάξεις δε θα περικοπούν όταν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό έλαβαν χτες οι συνταξιούχοι, αντιπροσωπεία των οποίων τον επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου (στιγμιότυπο). Επιπλέον ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο Κ. Σημίτης απάντησε θετικά σε... όλα τα αιτήματα των συνταξιούχων και δεσμεύτηκε προσωπικά για την ικανοποίησή τους. Ποια ήταν τα αιτήματα; Μα, η διατήρηση της σημερινής άθλιας κατάστασης των συντάξεων πείνας και του εξευτελιστικού ΕΚΑΣ. Αυτά λέει το «Βήμα»... Μα δεν έχουν ούτε ίχνος τσίπας;

Υποχρεωτικές ... διακοπές

Οσοι Αθηναίοι ερωτοτροπούν με την ιδέα ότι θα 'χουν την ευκαιρία, το 2004, να δουν ζωντανά κάποιους αγώνες της Ολυμπιάδας, μια και η τελευταία θα γίνεται στη χώρα μας, καλύτερα να την εγκαταλείψουν. Σύμφωνα, με όσα είπε προχτές η κ. Γ. Αγγελοπούλου, εάν στις δυόμισι βδομάδες, που θα διαρκέσουν οι αγώνες, μείνουν οι Αθηναίοι στην πρωτεύουσα και έρθουν και οι αναμενόμενοι ξένοι, τότε θα δημιουργηθεί ένα τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα αδιαχώρητου. Η λύση; Μία και μόνη: Να πάνε υποχρεωτικά διακοπές εκείνη την περίοδο οι κάτοικοι της Αθήνας...

Αν δεν το καταλάβατε, δηλαδή, όχι μόνο θα πληρώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας, όχι μόνο θα περάσουν διάφορα στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, κλπ., κλπ., αλλά και τους Αγώνες δε θα δούμε ζωντανά...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπλόκο στις συνειδήσεις

Τα καθημερινά - πλέον - μπλόκα στους δρόμους τρομάζουν. Αυτό ακριβώς θέλει και η κυβέρνηση. Αυτός ακριβώς ήταν πάντα ο ρόλος των μπλόκων. Να σπείρουν τον τρόμο. Να κάνουν μαζική τη συνείδηση ότι το κράτος δεν είναι μόνο του νόμου και του αστυνόμου. Είναι πριν απ' όλα οργανωμένη βία, δηλαδή, κράτος του τρόμου. Η ένσταση ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι στόχος μιας δημοκρατικής κυβέρνησης, αφού μια τέτοια πρακτική αναιρεί τη νομιμοποίησή της ως δημοκρατική, προϋποθέτει συμφωνία στον όρο «δημοκρατική κυβέρνηση» στην εποχή του καπιταλισμού. Μια τέτοια αυταπάτη έχει καταρριφθεί 150 χρόνια πριν, με τη δημοσίευση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Οσοι - καλοπροαίρετα - ερμηνεύουν λάθος τις δημοκρατικές κατακτήσεις ως αυτονόητο της αστικής διακυβέρνησης, χωρίς να βλέπουν σ' αυτήν τη δικτατορία των αστών, είναι - δυστυχώς - υποχρεωμένοι να υποστούν στην καθημερινότητά τους ό,τι κι αυτός, που νόμιζε πως, όταν μάζευαν τους Εβραίους, το θέμα δεν τον αφορούσε...

Η αστική τάξη είχε ανάγκη το δημοκρατικό άλλοθι στη μάχη με την αριστοκρατία. Ηταν θέμα συμμαχιών. Το κράτος της εμφανίστηκε γρήγορα ως στυγνή δικτατορία του κεφαλαίου, μόλις ξεμπέρδεψε με τους προηγούμενους κι έπρεπε να αντιμετωπίσει τους ανερχόμενους -το εργατικό κίνημα. Εντυσε με δημοκρατία τη δικτατορία της, όταν οι τότε συσχετισμοί το επέβαλαν. Οταν ο κόκκινος Οκτώβρης άρχισε να απλώνεται στην οικουμένη. Οι περίφημες δημοκρατικές ελευθερίες δεν είναι μόνο υπόλοιπο των κατακτήσεων της γαλλικής επανάστασης, αλλά - κύρια - αναγκαστική παραχώρηση της αστικής τάξης, εκεί και τότε, που η προτροπή του εργατικού κινήματος για ανατροπή έπιανε τόπο σε όλο και πιο πλατιές συνειδήσεις. Η αστική δημοκρατία που γνωρίσαμε δεν ήταν παρά ένα ανάχωμα στην επέλαση της ιδέας για μια εργατική δημοκρατία.

Τα μπλόκα δεν είναι ελληνική ανακάλυψη. Και δεν ήταν μόνο ο Χίτλερ που τα εφάρμοσε. Αν και ο κινηματογράφος μάς μεταφέρει μια εικόνα αστυνομοκρατούμενων ΗΠΑ, όσοι ταξιδεύουν, γνωρίζουν πως η Γαλλία είναι προ πολλού η πλέον αστυνομοκρατούμενη χώρα. Η επικράτηση της αντεπανάστασης με όρους «παγκοσμιοποίησης», δηλαδή στην εποχή του ιμπεριαλισμού, αλλά και η γνώση των μονοπωλίων πως η νίκη τους είναι πρόσκαιρη, έχει οδηγήσει τους μηχανισμούς καταστολής κατά του εργατικού κινήματος σ' ένα ποιοτικά ανώτερο στάδιο: Σε μια επιταχυνόμενη αφαίρεση δημοκρατικών κατακτήσεων σ' όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής (σε εργοστάσιο απολύθηκε συνδικαλιστής τη μέρα της εκλογής του στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και «ούτε γάτα ούτε ζημιά»...).

Οι δρόμοι - κατ' εξοχήν χώροι ελεύθερης έκφρασης - αναδεικνύονται σε προνομιακό χώρο επίδειξης δύναμης της άρχουσας τάξης. Ιδιοκτήτης η ίδια των μέσων μαζικής χειραγώγησης των συνειδήσεων, φροντίζει εδώ και καιρό, μέσα από καθημερινούς βομβαρδισμούς ειδήσεων που εδραιώνουν στις συνειδήσεις τον τρόμο, να πείσει τον, έτσι κι αλλιώς, τρομοκρατημένο από τον καθημερινό βάσανο πολίτη, να ζητά σε κάθε του βήμα προστασία από τον ...ατομικό του αστυνόμο.

Τα καθημερινά μπλόκα στους δρόμους δεν αφορούν τον οποιονδήποτε του οργανωμένου ή του κοινού εγκλήματος. Τέτοιοι τύποι πάντα ήταν εργαλεία της άρχουσας τάξης. Τα μπλόκα αφορούν τη συνείδηση της εργατικής τάξης. Και σαν τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε...

Ελπίδα ανίκητη

Τι εποχές

και τι καιροί

όλα τριγύρω

σκούρα γκρι

και μες στο ζόφο

η μόνη αχτίδα

η άσβεστή μας

η ελπίδα!

*

Τι εποχές

άει στην ευκή

τα όνειρά μας

φυλακή

κι η μόνη

δίχως αλυσίδα

η αδούλωτή μας

η ελπίδα.

*

Τι εποχές,

να πάρει, να,

θύελλα,

κύματα βουνά,

μα δείτε

μες στην καταιγίδα

πως αρμενίζει

η ελπίδα!


Ο Οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ