Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Διαδρομές» στην περιφέρεια

Την πρόσφατη δημιουργία του παρουσιάζει στην αίθουσα τέχνης του Μύλου στη Θεσσαλονίκη, ο ζωγράφος - χαράκτης Μανόλης Γιανναδάκης. Το έργο του, με γενικό τίτλο «Διαδρομή», στηρίζεται μορφολογικά στην αλληλοεπίδραση των τεχνικών του σχεδίου, της χαρακτικής και της ζωγραφικής. Το έργο του υποδηλώνει έναν αυτοπροσδιορισμό, μια αυτοβιογραφική διαδρομή του καλλιτέχνη. Η υποχρεωτική διαδρομή μέσα από μία κατασκευή τριών διαστάσεων, που το εικαστικό της αποτέλεσμα συμπληρώνεται από μία προβολή ηλεκτρονικά επεξεργασμένων εικόνων και μουσικής, παραπέμπει στην κεντρική ιδέα του καλλιτέχνη, που είναι ο κατακερματισμός και η ανασύνθεση του χώρου.

Ο Μ. Γιανναδάκης ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Εχει στο ενεργητικό του 7 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πάνω από 100 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε πολλές διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό. Είναι επίκουρος καθηγητής χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση έργων του στο Μύλο θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.

  • Ατομική έκθεση ζωγραφικής και επίτοιχων κατασκευών της Παρασκευής Γαρδέλη, εγκαινιάζεται στις 19 Ιανουαρίου στο χώρο «Αμυμώνη» στα Ιωάννινα. Οπως σημειώνει στον κατάλογο η Αθηνά Σχινά «Η Π. Γαρδέλη, χρησιμοποιώντας μεικτά υλικά (φύλλα μεταξιού, αλουμινίου, χρυσού, αργύρου) κι επεξεργασίες (πυρογραφία, προσθήκες χρώματος, σινική μελάνη), διαμορφώνει τα προσωπικά της "τοπία" περίσκεψης και στοχασμού. Με λιτότητα και αυστηρότητα στη διατύπωση, τα έργα της μεταγγίζουν στο θεατή την ασκητική τους αισθαντικότητα και το βαθύτερό τους λυρισμό. Δομή και επιφάνεια, όραση και αφή ταυτίζονται στους πίνακές της, αλληλεπενεργώντας η μια παράμετρος στην άλλη, όπως το παρελθόν στο παρόν, η μνήμη στην εντύπωση, η ιδέα στη διεργασιακή πράξη του αποτελέσματος».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ