Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Βιβλίο
ΔΗΜΗΤΡΗ Π. ΚΡΕΜΟΥ
Μήπως είχε δίκιο ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς;

Το έργο και οι θέσεις του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν - πρωτεργάτη στη συντριβή του ναζισμού στο μεγάλο πατριωτικό πόλεμο - προβάλλονται από το βιβλίο του καθηγητή, πυρηνικού - χημικού και συγγραφέα Δημήτρη Π. Κρέμου, καλλιτεχνική επιμέλεια Χρήστου Πικριδά.

Στο βιβλίο περιέχονται στοιχεία έρευνας σχετικά με την ιστορία του Κομμουνισμού και του σοβιετικού καθεστώτος, σε προσωπικές εμπειρίες του Δημήτρη Κρέμου, μαρτυρίες στελεχών της Σοβιετικής Ενωσης και αντιστασιακές οργανώσεις των Βαλκανίων, τότε που ο συγγραφέας ήταν αξιωματικός, σύνδεσμος του ΕΛΑΣ μεταξύ του Γενικού Στρατηγείου του, Αλβανών και Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων και της Σοβιετικής Στρατιωτικής Αποστολής (Περτούλι, Σμόκοβο).

Η μελέτη αποτελεί συνοπτική «βιογραφική αναδρομή στην κοινωνική και πολιτική δράση του Ιωσήφ Στάλιν», ενός από τους μεγαλύτερους πολιτικούς άνδρες του 20ού αιώνα, ενώ παράλληλα επισημαίνονται τα κύρια αίτια, που οδήγησαν στην κατασυκοφάντηση του Στάλιν και στην ανατροπή (κατά την άποψη του υπογράφοντος) και όχι στην «κατάρρευση», του σοβιετικού καθεστώτος.

Πολύτιμη, ιδιαίτερα για τους νέους, είναι η προσφορά του συγγραφέα, για την «αποκατάσταση» της προσωπικότητας του Στάλιν, που όντας ΓΓ του Κόμματος, αντιμετώπισε τις δεξιές, αλλά και αριστερές παρεκκλίσεις, που φρενάριζαν τη βιομηχανική ανάπτυξη (υδροηλεκτρικό φράγμα Δνείπερου, επέκταση υπερσιβηρικού, μετρό Μόσχας, οικοδόμηση χημικών και μεταλλουργικών βιομηχανιών κλπ.), χωρίς εξωτερικούς δανεισμούς και φορολογικές επιβαρύνσεις του λαού.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το μέρος του βιβλίου, που αναφέρεται στην περίοδο 1941-44, όταν η ΕΣΣΔ δέχεται την επίθεση 5,5 εκατομμυρίων Γερμανών στρατιωτών, «δορυφόρων» (Φιλανδών, Ρουμάνων κλπ.), 4.000 αεροπλάνων, εκατοντάδων θωρακισμένων και μηχανοκίνητων μεραρχιών. Ο Στάλιν, προβλέποντας τη γερμανική επίθεση, είχε προετοιμάσει κατάλληλα το λαό και το στρατό, ώστε ο πατριωτικός πόλεμος να είναι νικηφόρος.

Το τελευταίο κεφάλαιο αναφέρεται στην περίοδο 1953-1989, επισημαίνοντας σημαντικά γεγονότα, που συντέλεσαν στην ανατροπή του σοβιετικού κράτους και στην παλινόρθωση του απάνθρωπου, διεφθαρμένου καπιταλισμού.

Το βιβλίο, με πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, φωτίζει πολλές πλευρές της νεότερης ιστορίας, απορρίπτοντας τα περί «ζωνών επιρροής» και ξεσκεπάζοντας τις καταχθόνιες εχθρικές διαθέσεις των Αγγλοαμερικανών, απέναντι στην ΕΣΣΔ απ' την εποχή, μάλιστα, που υποτίθεται ότι ήταν σύμμαχοί της κι είχαν έναν κοινό εχθρό. (Εκδόσεις «Παρασκήνιο».).


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ