Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Αγωνιούν καθημερινά για τις αιμοκαθάρσεις

Από το Νοέμβρη του 2011 δεν τους έχει καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ τα οδοιπορικά προς τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού

«

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους σε όλη τη χώρα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν τους έχει καταβάλει από το Νοέμβρη του 2011 τα μεταφορικά από και προς τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού(ΜΤΝ) με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και να αναγκάζονται να διακόπτουν τις θεραπείες τους ή να δανείζονται από συγγενείς, φίλους, τράπεζες».

Τα παραπάνω σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), προσθέτοντας πως «οι αντοχές των νεφροπαθών έχουν εξαντληθεί, οι αυτοκινητιστές ΤΑΧΙ κόβουν πλέον την πίστωση και δεν έχουν άλλον τρόπο να μεταφερθούν από και προς τις ΜΤΝ με κίνδυνο για την ζωή τους».

Οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, για να επιβιώσουν πρέπει 3 φορές την εβδομάδα να κάνουν την απαραίτητη θεραπεία. Οι δημόσιες ΜΤΝ είναι λίγες σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών και υποστελεχωμένες και έτσι οι νεφροπαθείς αναγκάζονται, είτε να πηγαίνουν σε ιδιωτικές, είτε να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα ώστε να βρουν νοσοκομείο που να διαθέτει κρεβάτι, 13 φορές τον μήνα. Οι μεταφορές αυτές, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο μεταφορικό μέσο, γίνονται με ΤΑΧΙ, τα έξοδα του οποίου σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές φτάνουν (ανάλογα την χιλιομετρική απόσταση) έως τα 2.000 ευρώ το μήνα, ποσό που όφειλε να τους επιστρέφει το κράτος. Στα πλαίσια όμως του λεγόμενου «εξορθολογισμού» των δαπανών στην υγεία και στο όνομα της κρίσης, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση, έχουν διακόψει την καταβολή των οδοιπορικών. Οι νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους, που και εκείνων το εισόδημα συρρικνώνεται, αγωνιούν καθημερινά για το αν θα καταφέρουν να υποβληθούν στην απαραίτητη θεραπεία καθώς οι ελλείψεις στα νοσοκομεία σε υλικά είναι τεράστιες (π.χ. έλλειψη φίλτρων αιμοκάθαρσης), ενώ παράλληλα εξαιτίας της «στάσης πληρωμών» από τον ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα, τις εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις μεταφορές από την τσέπη τους.

«Οι νεφροπαθείς της χώρας μας, μαζί με τους υπόλοιπους ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες, πληρώνουν με την ίδια τους την ζωή τις "μεταρρυθμίσεις", τα "χαράτσια" τους, την καπιταλιστική οικονομική κρίση», καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ και απαιτεί:

  • Αμεση καταβολή εδώ και τώρα των μεταφορικών από και προς τις ΜΤΝ από τον Νοέμβρη του 2011 έως σήμερα. Εξασφάλιση σταθερής και μηνιαίας καταβολής τους από εδώ και στο εξής.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δημόσιες ΜΤΝ για την πλήρη ανάπτυξη των υπαρχόντων και ίδρυση νέων πλήρως στελεχωμένων με βάση τις ανάγκες της χώρας μας.
  • Διασφάλιση δημόσιας, ασφαλούς, δωρεάν μετακίνησης που να πληρεί τις προδιαγραφές με βάση τις ανάγκες των νεφροπαθών τόσο σε σταθερή βάση όσο και σε έκτακτες περιπτώσεις νοσηλείας.
  • Αμεση αποπληρωμή σε όλους τους χρόνιους πάσχοντες και τους ανάπηρους των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και εξετάσεις που σήμερα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
  • Οι ανάγκες των νεφροπαθών, των χρονίως πασχόντων και των αναπήρων μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσα από ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα των νεφροπαθών Γιαννιτσών και όλης της χώρας κατέθεσαν πρόσφατα προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου ζητώντας να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα, να καταβάλλεται κανονικά όλο το κόστος μεταφοράς και ο χρόνος αναμονής για την αιμοκάθαρση και να δημιουργηθούν οι αναγκαίες δημόσιες μονάδες τεχνητού νεφρού σε όλη τη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληρώνουν ακριβά κάθε στιγμή ζωής(2014-11-07 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία της ΣΕΑΑΝ στο «Ιπποκράτειο»(2013-06-28 00:00:00.0)
Ανατριχιαστικές περικοπές και νέα χαράτσια στην υγεία του λαού(2012-11-04 00:00:00.0)
Να δοθούν τώρα οι οφειλές για τις απαραίτητες θεραπείες(2012-06-29 00:00:00.0)
Αδιέξοδα για χιλιάδες ΑμΕΑ(2012-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ