Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Το «μαχαίρι» στην Υγεία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του λαού

Ο μέσος όρος ζωής θα μειωθεί αν τα λαϊκά στρώματα ανεχτούν τις δραματικές περικοπές

Οι συνέπειες που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ βεβαιώνει πως δημιουργήθηκε ως ένα ακόμα εργαλείο δραματικών περικοπών σε βάρος τους...
Οι συνέπειες που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ βεβαιώνει πως δημιουργήθηκε ως ένα ακόμα εργαλείο δραματικών περικοπών σε βάρος τους...
Ο λεγόμενος «εξορθολογισμός των δαπανών» για την Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σωστό «σφαγείο» σε αυτές τις στοιχειώδεις παροχές που είχαν οι ασφαλισμένοι. Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του προχώρησε σε περικοπές παροχών. Τώρα σχεδιάζεται νέο «μαχαίρι» στη χρηματοδότησή του, ύψους 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι δραματικές περικοπές μέσω του ΕΟΠΥΥ θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια Υγεία. Οι πιο φτωχοί, οι πιο βαριά ασθενείς, οι πιο ανήμποροι είναι τα πρώτα θύματα. Η ανυπαρξία πρόληψης και θεραπείας θα οδηγήσει στην αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού, σε μείωση του μέσου όρου ζωής και στο θάνατο ανθρώπων που, ενώ μπορούν να θεραπευτούν, δεν έχουν να πληρώσουν. Σε αυτό το «Μεσαίωνα» καλούνται να βάλουν φρένο οι εργαζόμενοι, κάθε λαϊκός άνθρωπος, κάθε ανάπηρος, κάθε οικογένεια, μέσα από την οργάνωσή τους και τη δράση τους. Αυτό που προέχει είναι να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και το κάθε σωματείο, κάθε λαϊκή επιτροπή, κάθε συνταξιουχική οργάνωση, κάθε σύλλογος γονέων και συσπείρωση αναπήρων να παρεμβαίνει άμεσα για καθέναν που κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρό, φάρμακο, θεραπεία, εξέταση, νοσοκομείο.

Αποκλεισμός στην πρόληψη του καρκίνου

Αντί να αυξάνονται προληπτικές εξετάσεις σε συνθήκες που οι όροι διαβίωσης και εργασίας χειροτερεύουν και όλο και περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κόβονται και αυτές που υπήρχαν. Δηλαδή για μια σοβαρή ασθένεια, που όμως αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί, κόβουν τις προληπτικές εξετάσεις! Μα, τι άλλο είναι αυτό από έγκλημα σε βάρος όσων δεν αντέχει το πορτοφόλι τους να πληρώσουν τις επιπλέον εξετάσεις; Ας δούμε ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα:

  • Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ βάζει πλαφόν και ανεβάζει τα όρια ηλικίας για εξετάσεις που αφορούσαν την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα ο ΟΠΑΔ δικαιολογούσε μια μαστογραφία το χρόνο για γυναίκες πάνω από 40 χρονών ή 30 χρονών αν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τώρα ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί μια μαστογραφία ανά δυο χρόνια για γυναίκες άνω των 40 - 50 χρονών, μια μαστογραφία το χρόνο για άνω των 50 χρονών και μία το χρόνο για άνω των 35 χρονών σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Την εξέταση PSA για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη ο ΟΠΑΔ τη δικαιολογούσε μια φορά το χρόνο. Τώρα για άνδρες άνω των 50 χρονών δικαιολογείται ανά δυο χρόνια, ενώ κανονικά πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο.
  • Το «test Παπ» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας χορηγούνταν δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα αν ήταν ασφαλισμένες ή όχι. Τώρα τα νοσοκομεία χρεώνουν την εξέταση στα ασφαλιστικά Ταμεία, που σημαίνει, ότι πιο δύσκολα ένας γιατρός θα γράψει αυτή την εξέταση, για να κάνει «οικονομία».
ΑμΕΑ και χρόνια πάσχοντες

Ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση και βελτίωση της ζωής σε μια σειρά χρονίως πάσχοντες και αναπήρους, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ζουν χειρότερα, υποφέρουν, και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Πέρα από το Γολγοθά της πάθησής τους έχουν και τα εμπόδια του κράτους που συμμετέχει και στηρίζει «με τα μπούνια» το απέραντο εμπόριο που έχει στηθεί σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο. Ετσι:

  • Επιβάλλεται στους ασφαλισμένους συμμετοχή 10% για δαπάνες ειδών ειδικής διατροφής για άτομα που πάσχουν από βαριές ασθένειες, σύνδρομο Crohn, κυστική ίνωση, καρκινοπαθείς, για τα λιποβαρή και πρόωρα βρέφη ή όσα έχουν αλλεργία στο γάλα αγελάδας κλπ.
  • Μειώνεται το πλαφόν αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων και οι ασφαλισμένοι ανάπηροι πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης από πριν ή να πληρώνουν για πρώτη φορά μέρος της δαπάνης. Για ένα αναπηρικό καρότσι ελαφριού τύπου ή ένα ηλεκτρικό δεν δικαιολογείται ούτε το μισό ποσό από τις τιμές αγοράς, που αγγίζουν και τις 4.000 - 6.000 ευρώ. Η αντικατάστασή του δικαιολογείται κάθε 4 ή 5 χρόνια και λόγω ολοκληρωτικής φθοράς. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το καρότσι καταστραφεί προτού περάσουν τα 4-5 χρόνια ή δεν έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά με το πέρας των 4-5 χρόνων;
  • Επιβάλλεται συμμετοχή 10% στους χρόνια πάσχοντες για την αγορά συσκευών έκχυσης φαρμάκων.
  • Μειώνεται η αποζημίωση για την αγορά καθετήρων μιας χρήσεως που έχουν ανάγκη οι παραπληγικοί και οι τετραπληγικοί. Το πλαφόν του ΕΟΠΥΥ μπαίνει στα 540 ευρώ το μήνα. Κατά μέσο όρο ένας ανάπηρος πληρώνει 576 ευρώ το μήνα αν δεν υπάρξει συχνοουρία από ουρολοίμωξη, αυξημένη κατανάλωση υγρών κλπ. Το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΑΕΕ κάλυπταν όλο το ποσό, αλλά η εξομοίωση έγινε φυσικά προς τα κάτω και υπερίσχυσε το πλαφόν που έβαζε ο ΟΓΑ στα 540 ευρώ το μήνα.
  • Το ίδιο και στα επιθέματα για ασθενείς με κινητικές αναπηρίες ή που είναι για μεγάλο διάστημα κλινήρεις. Ο ΟΠΑΔ και το ΙΚΑ δεν είχαν πλαφόν κι ο ΟΓΑ δικαιολογούσε μέχρι 400 ευρώ το μήνα. Τώρα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μέχρι 300 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που τα επιθέματα μπορεί να κοστίζουν και χιλιάδες ευρώ. Οι ασθενείς αναγκάζονται ή να αγοράσουν κακής ποιότητας επιθέματα ή να αγοράσουν λιγότερα ή να πληρώσουν τα επιπλέον.
  • Περικόπτονται τα επιδόματα λουτροθεραπείας (σ.σ. για ασθένειες όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, συστηματική σκλήρυνση, πολυμυοσίτιδα - δερματίτιδα, ρευματική πολυμυαλγία και μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού), ενώ μένουν χωρίς λουτροθεραπείες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι με παθήσεις όπως: Φλεγμονώδη αρθρίτιδα, παθήσεις αγγείων, αρθροπάθειες εκφυλιστικής φύσεως οποιασδήποτε μορφής, επίμονη υποτροπιάζουσα οσφυαλγία συνεπεία κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος κ.ά. Από 400 - 1.600 ευρώ που ίσχυε για κάποια Ταμεία, ο ΕΟΠΥΥ για 15 λούσεις καλύπτει έξοδα μόλις 250 ευρώ και μάλιστα με την προϋπόθεση οι λούσεις να μην είναι λιγότερες από 15.
  • Μειώνεται η αποζημίωση και ο αριθμός των φυσιοθεραπειών. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις εγκεφαλικών ή σε περιπτώσεις περιστατικών που βρίσκονται μετά την οξεία φάση, όπως είναι ένας πολυτραυματίας μετά τη χειρουργική του αντιμετώπιση, το ΙΚΑ δικαιολογούσε 20 - 25 ανά είδος φυσιοθεραπευτικών πράξεων το μήνα και μέχρι δύο χρόνια που αντιστοιχούσαν σε δαπάνη 280 - 300 ευρώ το μήνα. Ο ΕΟΠΥΥ ρίχνει το ποσό αποζημίωσης στα 200 ευρώ το μήνα, κι ας έχει κάποιος ασθενής ανάγκη για περισσότερες. Σε περιπτώσεις χρόνιων περιστατικών όπως είναι η δυστονία, ο ανάπηρος χρειάζεται μέρα παρά μέρα ή και κάθε μέρα φυσιοθεραπεία. Το ΙΚΑ, για ασθενείς μέχρι 18 χρονών, δικαιολογούσε 300 συνεδρίες το χρόνο και για άνω των 18 χρονών 150 συνεδρίες το χρόνο. Ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί μόλις 24 συνεδρίες!
Περιορισμένη πρόσβαση σε γιατρούς

Ενδεικτικό είναι ακόμα πως η οδοντιατρική παροχή του ΕΟΠΥΥ είναι σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς οι πάνω από 10 εκατ. ασφαλισμένοι του Οργανισμού πρέπει να εξυπηρετηθούν από τους ελάχιστους οδοντιάτρους των εργαστηρίων του ΙΚΑ. Ολόκληρες περιοχές της χώρας είναι χωρίς οδοντίατρο, ενώ δεν μπορούν να πάνε ούτε σε ιδιώτη και να εισπράξουν αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης πολλές ειδικότητες γιατρών λείπουν (π.χ. αγγειολόγοι, αγγειοχειρουργοί, ογκολόγοι) από τον ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχουν κάνει σύμβαση οι ιδιώτες γιατροί εξαιτίας των άθλιων όρων που τους επιβάλλει ο Οργανισμός.

Ταυτόχρονα τα ελάχιστα και υποβαθμισμένα Κέντρα Μάνας και Παιδιού του ΙΚΑ (σ.σ. προσφέρουν περίθαλψη σε μητέρες και παιδιά), τώρα πρέπει να καλύψουν όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με τεράστιες ελλείψεις σε παιδίατρους, γυναικολόγους και άλλο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ