Μια είδηση στη σελίδα 15 του σημερινού «Ριζοσπάστη» συγκλονίζει: Παιδιά με νοητική υστέρηση, που μέχρι τώρα μπορούσαν να έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση σε ένα ίδρυμα, από το Σεπτέμβρη θα αναγκαστούν να μένουν κλειδωμένα σπίτια τους, η βελτίωση της υγείας τους θα κάνει βήματα προς τα πίσω, οι γονείς τους δε θα μπορούν να πάνε ούτε για δουλειά προκειμένου να τα προσέχουν.
Ο λόγος; Καθώς οι καπιταλιστές αξιώνουν και η τελευταία δεκάρα από τον κρατικό προϋπολογισμό να κατευθύνεται στα σεντούκια τους, η κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει και αυτήν την πενιχρή επιχορήγηση. Ο Καιάδας αποκτά τη σύγχρονη εκδοχή του.
Ο Δένδιας (για τον οποίο κόβει φλέβες ο Γεωργιάδης του Καρατζαφέρη και τώρα του Σαμαρά), συνολικά η κυβέρνηση παίζουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι. Το γεγονός ότι χτες στο λιμάνι του Πειραιά με την ανοχή της κυβέρνησης επιχειρήθηκε να αποδοθεί σε ομάδα της «Χρυσής Αυγής» ρόλος «λαϊκού τιμωρού», ξεφεύγει από τα όρια του απαράδεκτου. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη για τις πολιτικές συνέπειες της πράξης της, γιατί είναι δική της πράξη (και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ) το μπάσιμο των τραμπούκων του Μιχαλολιάκου στο λιμάνι υπό πλήρη τηλεοπτική κάλυψη.
Γεγονός πρώτης γραμμής η προσεδάφιση της «Περιέργειας» στον Αρη. Είναι έτσι; Σε ανύποπτες εποχές ίσως να ήταν έτσι. Στη σημερινή εποχή και ο πλέον ανυποψίαστος δικαιούται να αμφιβάλλει για το αθώον του πράγματος. Οχι για την προσεδάφιση, αλλά για την επένδυση πάνω σ' αυτήν. Εχει περάσει ο καιρός που το ταξίδι στο Διάστημα ταυτιζόταν με την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τα όρια, να επιβεβαιώσει και «εκεί έξω» ότι δεν υπάρχουν όρια στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων που σε αλληλεπίδραση με τις διαρκώς διευρυνόμενες ανθρώπινες δυνατότητες έδιναν τροφή για μεγάλες αφηγήσεις.
Τώρα είναι αυτονόητη μόνο η αξιοποίηση της επιστήμης για την επίτευξη του μέγιστου κέρδους για τους καπιταλιστές.
Ως το τέλος της βδομάδας κληρώνει. Θα έχει ετοιμαστεί στις λεπτομέρειές της η λίστα με τις νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα.
Η κυβέρνηση ποντάρει στην επόμενη βδομάδα που είναι κουτσή λόγω Δεκαπενταύγουστου και ελπίζει ότι δυο βδομάδες μετά κανείς δε θα θυμάται τι έχει ήδη αποφασιστεί. Το κακό γι' αυτήν είναι ότι οι περικοπές που αποφασίζονται είναι άμεσης απόδοσης, δηλαδή είναι μέτρα που εφαρμόζονται πριν ακόμα ψηφιστούν. Κι αυτό σημαίνει πως καθένας βιώνει ήδη αυτό που αργότερα θα του παρουσιάσουν ως «νόμιμη απόφαση» που ως καλός πολίτης οφείλει να εφαρμόσει.
Πολύ σύντομα, αυτός που ήδη δεν έχει να πληρώσει, θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να είναι «παράνομος», αλλά και η κυβέρνηση αδύναμη να κυνηγήσει τον «παράνομο», καθώς δε θα έχει τι να πάρει από έναν που δεν έχει. Κι αυτοί είναι εκατομμύρια...
Η κυβέρνηση, βέβαια, ποντάρει στην υπόθεση ότι ένα τουλάχιστον τμήμα των μεσαίων εισοδημάτων διαθέτει «λίπος»... Θα προσπαθήσει να το απορροφήσει αφήνοντας τα γνωστά σημάδια που συνοδεύουν τέτοιες διαδικασίες.
Για τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων που τρέφονται ακόμα με την αυταπάτη ότι θα γίνουν «μεγάλοι», ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την «πλέμπα», τους φτωχούς, είναι η ευκαιρία να δοκιμάσουν τις αντιστάσεις τους. Αντί να περιμένουν τα αποτελέσματα της «λιπο»-αναρρόφησης, έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν να γυμναστούν στα αθλήματα του κοινωνικού στίβου (οργάνωση στο σωματείο, οργάνωση μέσα στο χώρο δουλειάς, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, κάθε άλλη μορφή αγώνα που κρίνεται πρόσφορη και ικανή να αυξήσει τη λαϊκή αγωνιστική μάζα που απαιτείται για να βγει σε πέρας η δύσκολη ανάβαση που είναι μπροστά).
Να κάψουν, δηλαδή, το «λίπος» προς όφελος της πάλης τους για να γίνουν ικανοί να αντιμετωπίσουν τον όποιο «χασάπη» εμφανιστεί μπροστά τους.
Ασχετο: Αποβραδίς της Δευτέρας προς Τρίτη τα μαντάτα δεν ήταν καλά: Φωτιά στη θέση Παπά Αλώνι στον Ολυμπο. Με το ξημέρωμα οι επιτόπου δίνουν τον πρώτο απολογισμό: Κάτω από την κόψη Μπαρμπαλά, δυτικά του Λαιμού, έχουν γίνει στάχτη 5 στρέμματα και η φωτιά συνεχίζει το έργο της... Πυροσβεστικό ελικόπτερο και καμιά 20αριά πεζοί πυροσβέστες παλεύουν με τη λαίλαπα.. Για όσους δεν έχουν ανέβει από κει είναι απλά μια στατιστική. Δεν είναι όμως έτσι. Αιώνων κοινό χτήμα, γίνεται κοινή απώλεια. Γιατί φράγκα υπάρχουν για να κυνηγάνε μετανάστες, αλλά όχι για να έχουν πυροσβέστες.