Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προοπτική στην ανατροπή

Με ρυθμίσεις που η οικονομική χρεοκοπία των λαϊκών νοικοκυριών θα επέλθει με ...δόσεις επιχειρούν οι κυβερνώντες να κουκουλώσουν τις άγριες επιπτώσεις που έχει για τα λαϊκά νοικοκυριά το φορολογικό σαφάρι που ξεκίνησαν σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι περισσότερες δόσεις που αποφασίστηκαν για τη φετινή πληρωμή του φόρου εισοδήματος είναι η λεπτομέρεια, η σταγόνα του εμπαιγμού που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής και της αγανάχτησης. Το πρόβλημα είναι ότι ζητάνε από την κάθε οικογένεια να πληρώσει τόσο υψηλό φόρο, που ακόμα και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι τέτοια ποσά δεν υπάρχουν, ούτε σε τρεις, ούτε σε εφτά δόσεις. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, τα κόμματα που αποφάσισαν να συγκροτήσουν την κυβέρνηση που, στο όνομα της κρίσης, θα κλιμακώσει την επίθεση ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά, υλοποιούν ένα βαθιά αντιλαϊκό αντιδραστικό σχέδιο, το οποίο καθημερινά προσλαμβάνει ακόμα πιο ακραία, ακόμα πιο βάρβαρα χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ έγκαιρα και με αναλυτικά στοιχεία εξήγησε από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι αυτή η φορολογική πολιτική, μια πολιτική που κουμπώνει με το τσάκισμα των μισθών και συντάξεων και την κατάργηση, ουσιαστικά, των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, θα οδηγούσε σε αδιέξοδο και στην οικονομική καταστροφή για εκατομμύρια φορολογούμενους από τα λαϊκά στρώματα. Δε θα μπορούσε να υπάρξει καμιά διαφορετική εξέλιξη. Οταν μαζί με την απόλυτη και απότομη μείωση των εισοδημάτων απαιτείται να πληρωθούν περισσότεροι φόροι, εκείνοι που ζουν πουλώντας την εργατική τους δύναμη είναι καταδικασμένοι να κηρύξουν πτώχευση. Οι άλλοι, εκείνοι που διαθέτουν παχυλά πορτοφόλια και καταθέσεις εκατομμυρίων, έτσι κι αλλιώς δεν πληρώνουν φόρους.

Η κατάσταση για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά είναι απελπιστική. Οσες δόσεις κι αν αποφασιστούν, όσες ...τέτοιου τύπου «διευκολύνσεις» παρασχεθούν, το αποτέλεσμα θα είναι ότι καλούμαστε να πληρώσουμε αδιανόητους φόρους και χαράτσια. Μόνο στην περίοδο που μεσολάβησε από το 2010, ανάμεσα στα άλλα είχαμε:

  • Αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο «χαμηλός» συντελεστής αυξήθηκε κατά 44% και ο «υψηλός» κατά 21%.
  • Αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η τιμή πώλησης της βενζίνης να αυξηθεί σε ποσοστά που φτάνουν και το 80%.
  • Αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους για τα ποτά και τα τσιγάρα.
  • Αύξηση της φορολογίας για μισθούς και συντάξεις.
  • Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ.
  • Μείωση της φορολογικής έκπτωσης για τα παιδιά των φορολογουμένων.
  • «Εκτακτη εισφορά» για όλους τους εργαζόμενους που έχουν εισόδημα πάνω από 857 ευρώ.
  • Πρόσθετη «εισφορά» για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • «Ειδική εισφορά» για όλες τις επικουρικές συντάξεις.
  • «Τέλος άσκησης επιτηδεύματος» για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας.
  • Επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών.
  • Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Η φορομπηχτική πολιτική για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η πολιτική αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος μέσω διαφόρων φόρων και χαρατσιών, η πολιτική που γονατίζει τις οικογένειες των εργαζομένων, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει. Διέξοδος και προοπτική για τους εργαζόμενους είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, κάτι που μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσα από τους αγώνες και την πάλη της εργατικής τάξης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου συνολικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ