Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Μπίζνες και επεμβάσεις στην ατζέντα της Κλίντον

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Συμφωνίες και προγράμματα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της υγείας, των τροφίμων και του εμπορίου «έκλεισε» χτες, δεύτερη μέρα της επίσκεψης στη Ν. Αφρική, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, προσπαθώντας απ' την άλλη να μεταβάλει την αρνητική στάση της χώρας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σειρά ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και πρωτοβουλιών που έχουν πάρει οι ΗΠΑ έναντι της Συρίας και του Ιράν. Ιδιαίτερα όσον αφορά στο τελευταίο η Κλίντον δεν τα κατάφερε και έτσι προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αμετάβλητη νοτιοαφρικανική εξωτερική πολιτική, δηλώνοντας πως «οι διαφωνίες συμβαίνουν ακόμη και μεταξύ φίλων»...

Επιπλέον σε επόμενο σημείο η Κλίντον κάλεσε τη Ρουάντα να βοηθήσει στον αφοπλισμό και στον τερματισμό της υποστήριξης στασιαστών της οργάνωσης «Μ23» που πολεμά τον κογκολέζικο στρατό στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό από τον περασμένο Απρίλη με δυσμενείς συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό και εκατοντάδες αμάχους θύματα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της δεύτερης (από το 2010) διμερούς Στρατηγικής Διάσκεψης Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Πρετόρια με τη συμμετοχή της Κλίντον και της Νοτιοαφρικανής ομολόγου της, Μάιτε Ενκοάνα Μασαμπάνε, υπογράφηκε μεταξύ άλλων συμφωνία για την αμερικανική «ενίσχυση» παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στη Ν. Αφρική ύψους 2 δισ. δολαρίων. Επίσης, συμφωνήθηκε η ίδρυση ενός Διεθνούς Κέντρου Εντοπισμού Ασθενειών με έδρα στη Ν. Αφρική, αλλά και η ανανέωση της αμερικανικής χρηματοδότησης προγραμμάτων ανάσχεσης του ιού του AIDS που πλήττει το 17,8% των Νοτιοαφρικανών.

Συζητήθηκε ακόμη συνέχιση του διαλόγου για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, τη φύλαξη των πυρηνικών υλικών και ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Συζητήθηκε τρόπος ενίσχυσης των αποθεμάτων τροφίμων στην υποσαχάρεια Αφρική και ανέλυσαν τρόπους ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου που μέσα στην τελευταία διετία παρουσίασε αύξηση πάνω από 20%. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας Κλίντον είναι η Νιγηρία, η Γκάνα, το Μπενίν και μετά η Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ