Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβεβαιώνεται το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης

Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τα «μέτρα» για το ευρώ παραπέμπονται στο μέλλον

Επιβεβαίωση του βάθους της κρίσης που διαπερνά την Ευρωζώνη και γενικότερα αποτέλεσε η πολλά υποσχόμενη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη. Τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει τις προηγούμενες μέρος σε τμήμα των αγορών ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Νράγκι, ο οποίος δεσμεύθηκε πως θα γίνει «το παν» για τη διάσωση του ευρώ, διαδέχθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και τις γενικόλογες ανακοινώσεις που έγιναν, «απογοήτευση στις αγορές» που αποτυπώθηκε σε αύξηση του κόστους δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας και σε πτώσεις στα διάφορα χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,22 δολάρια.

Ο Μ. Ντράκι, σε δηλώσεις που έκανε επανέλαβε όσα έλεγε και τις προηγούμενες μέρες, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει ένα μηχανισμό ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες βδομάδες για να προβαίνει σε απευθείας αγορές ομολόγων, ώστε να «σταθεροποιούνται» τα κόστη δανεισμού των χωρών-μελών της Ευρωζώνης που έχουν δυσκολίες. «Το Διοικητικό Συμβούλιο, είπε, εντός της εντολής (της ΕΚΤ) να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών βραχυπρόθεσμα και τηρώντας την ανεξαρτησία της (τράπεζας) σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες στην ανοιχτή αγορά, μεγέθους κατάλληλου για την επίτευξη του σκοπού». Και παρέπεμψε στις επόμενες βδομάδες όπου «θα σχεδιάσουμε τις κατάλληλες διαδικασίες γι' αυτά τα μέτρα πολιτικής». Επίσης, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ «θα μπορούσε» να προχωρήσει στην πραγματοποίηση απευθείας επιχειρήσεων στις ανοιχτές αγορές. Το πλαίσιο για τις εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας θα συζητηθεί το Σεπτέμβρη, είπε και προσέθεσε ότι η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στις τράπεζες περισσότερα μακροπρόθεσμα δάνεια (LTRO's). Γενικότερα, για την κρίση στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι θα ανακάμψει μόνο με πολύ αργό ρυθμό και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν επιπλέον αποφασιστικά και επείγοντα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Για το θέμα των εσωτερικών αντιθέσεων και των αντιδράσεων, από τη μια της Bundesbank (Γερμανική Κεντρική Τράπεζα) και από την άλλη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ζητούν «μέτρα στήριξης», στο πλαίσιο της δέσμευσής του ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ. Αλλωστε, ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι γνωστές οι επιφυλάξεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για την αγορά ομολόγων. Οπως είπε, όλοι εκτός από ένα μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ (ως πιθανός αναφέρεται ο πρόεδρος της Bundesbank) συμφώνησαν με τα πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ, αλλά, προσέθεσε, η τελική συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι αμετάβλητο διατηρεί το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ, όπως άλλωστε αναμενόταν, μετά την απόφασή της να μειώσει τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% τον περασμένο μήνα.

Πάντως, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη Μαδρίτη, απέφυγε χτες ν' απαντήσει σε ερώτηση για το εάν η Μαδρίτη θα ζητήσει στήριξη από τον EFSF (πέραν της βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών). Οι δύο πρωθυπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν «μεταρρυθμίσεις» για τη «δημοσιονομική εξυγίανση» και αναγνώρισαν ότι πρέπει να καλέσουν τους πολίτες τους να κάνουν «σημαντικές προσπάθειες», δίνοντας έτσι το στίγμα της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ δήλωνε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα «επαγρυπνούν» για τις αντιδράσεις των «αγορών» στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ και επιχείρησε να φέρει στα μέτρα του τις αποφάσεις της ΕΚΤ, λέγοντας ότι θα είναι σημαντικές επειδή έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής στα τέλη Ιούνη στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, νέα πτώση καταγράφεται φέτος στην αγοραστική δύναμη των ιταλικών οικογενειών, σύμφωνα με έρευνα του φορέα των Ιταλών εμπόρων Confcommercio. Προβλέπει ότι η συνολική μείωσή της στο τέλος του 2012 θα ανέλθει στο 2,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Είναι η χειρότερη φάση που διανύει η χώρα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (...). Παρόμοια κρίση μπορεί να θεωρηθεί μόνο εκείνη της αρχής της δεκαετίας του '30», σημειώνει η «Confcommercio». Το ΑΕΠ της Ιταλίας φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο φορέα, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,2%, ενώ στην έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει το Μάρτη προέβλεπε πτώση 1,3%. «Οι πρώτες ενδείξεις μιας κάποιας οικονομικής ανάκαμψης δεν πρόκειται να γίνουν αισθητές πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2013», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος ερευνών της «Confcommercio».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χαλάρωση» για το κεφάλαιο για «όσο χρειαστεί»(2019-12-13 00:00:00.0)
Ρυθμοί επιβράδυνσης με «αβεβαιότητες» για Ευρωζώνη και παγκόσμια οικονομία(2019-10-11 00:00:00.0)
Νταλαβέρι των αστών στις πλάτες των λαών(2012-09-05 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι κόντρες για τη διαχείριση(2012-08-28 00:00:00.0)
Σενάρια και αντιθέσεις στη σκιά της κρίσης(2012-08-21 00:00:00.0)
Κόντρες στα απόνερα της Συνόδου Κορυφής(2012-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ