Παρασκευή 27 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σύμβαση φτώχειας και εξαθλίωσης για χιλιάδες εργαζόμενους

Με νέα σοβαρά βάσανα φορτώνουν τον πολύπαθο κλάδο των εργαζομένων στο εμπόριο και τις οικογένειές τους οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» - ΔΑΚΕ, που τις επόμενες μέρες σε συμφωνία με τους εργοδότες θα βάλουν την υπογραφή τους στη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που μειώνει τους μισθούς το λιγότερο σε ποσοστό 6%. Η μείωση της τάξεως του 6% προσδιορίστηκε από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στην τελευταία ανακοίνωσή της, ωστόσο στην πρόσφατη ολομέλεια της διοίκησης το ποσοστό της μείωσης, όπως ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Θ. Βασιλόπουλος δήλωσε, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 18%.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, η συμφωνία προβλέπει την ακύρωση -έτσι απλά- της διετούς σύμβασης που είχε υπογραφεί για τα έτη 2010 - 2011 (αφού όπως λέει δεν είχε κηρυχθεί υποχρεωτική) και οι νέοι βασικοί μισθοί όλων των ειδικοτήτων στον κλάδο του εμπορίου θα προσδιοριστούν με βάση τους μισθούς που ίσχυσαν το 2009! Πάνω σε αυτούς τους μισθούς θα επιβληθεί η μείωση σε ποσοστό 6%, τουλάχιστον.

Ετσι, για παράδειγμα, ο βασικός μισθός του εμποροϋπάλληλου - πωλητή με βάση την τελευταία σύμβαση (2010 - 2011) ήταν στα 918,13 ευρώ. Με τη νέα επικείμενη συμφωνία ως βάση ορίζεται ο βασικός μισθός που ίσχυε το 2009, δηλαδή τα 903,67 ευρώ. Σε αυτόν τον μισθό θα επιβληθεί η μείωση της τάξεως του 6% (όπως η Ομοσπονδία ισχυρίζεται), οπότε και ο νέος μισθός θα διαμορφωθεί στα 849 ευρώ. Για να καταδειχθεί το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράττεται, αν από αυτό το μισθό αφαιρεθούν οι κρατήσεις προς το ΙΚΑ (ποσοστό περίπου 20%) ο τελικός καθαρός μισθός διαμορφώνεται στα 679,20 ευρώ! Αντίστοιχα, ο μισθός του ιδιωτικού υπαλλήλου στην εμπορική επιχείρηση από 832,91 (σύμβαση του 2009) διαμορφώνεται στα 626,32 ευρώ.

Στον κλάδο του εμπορίου η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει με μερική απασχόληση (4ωρα και 6ωρα) δηλαδή για μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 300 και τα 350 ευρώ. Οι μισθοί αυτοί σε συνάρτηση με τις αλλεπάλληλες σφοδρές επιθέσεις που έχει δεχτεί η εργατική τάξη στα εισοδήματά της, κάνουν δύσκολη και πλέον για πολλούς αδύνατη την καθημερινή διαβίωση.

Σε κάθε κατάστημα, σούπερ μάρκετ, αποθήκη να σημάνει συναγερμός!

Τη νέα σφαγή των μισθών των εργαζομένων στον κλάδο καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Σημαίνει συναγερμό σε κάθε κατάστημα, σούπερ μάρκετ και αποθήκη και καλεί σε οργάνωση του αγώνα για να αποτραπεί η υπογραφή αυτής της κατάπτυστης σύμβασης.

«Να απαντήσουμε στους μεγαλεμπόρους: Δεν αποδεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα, με μισθούς πείνας! Με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλο τον κλάδο να αποτρέψουμε την υπογραφή σύμβασης με μειώσεις μισθών», υπογραμμίζει ο σύλλογος.

Καταγγέλλει ότι «η πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ, δηλαδή οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στον κλάδο, αποφάσισαν την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το εμπόριο με μείωση μισθού από 6% έως 18%. Δίνουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους μεγαλεμπόρους. Οδηγούν χιλιάδες εμποροϋπάλληλους, σαν πρόβατα στη σφαγή, να αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς. Να είναι πάμφθηνοι εργαζόμενοι για να εντείνεται η εκμετάλλευση μέσα στα καταστήματα».

Σημειώνει ότι «υποκριτικά επικαλούνται την προστασία των μισθών. "Προστατεύουν" τα κέρδη των μεγαλεμπόρων, σφάζοντας τους μισθούς μας. Βάζουν την υπογραφή τους για τη πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο. Ηδη χιλιάδες συνάδελφοί μας έχουν υποστεί μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις, αλλαγές ωραρίων.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε οφείλεις και εσύ να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Οι συγκεκριμένες παρατάξεις, που έχουν το πάνω χέρι στην ΟΙΥΕ, υλοποιούν τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις δικές μας πλάτες. Τα μεγάλα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο μνημόνιο, αποδεικνύονται φούμαρα, από τις πράξεις και τα έργα των στελεχών του στον κλάδο.

Συνάδελφε δυνάμωσε το σωματείο σου, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Γίνε μέλος τώρα. Να οργανώσουμε την πάλη σε κάθε κατάστημα, με το στήσιμο σωματειακών επιτροπών σε κάθε όμιλο και επιχείρηση», σημειώνει χαρακτηριστικά και καταθέτει στους εργαζόμενους το ολοκληρωμένο διεκδικητικό του πλαίσιο.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ