Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Βελτίωση παραγωγικότητας με «σφαγή» μισθών

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι διεργασίες αύξησης των τιμολογίων, παρά τις αντίθετες ...«διαθέσεις»

Οι επερχόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - με τη νέα αύξηση τιμολογίων μέσα στο 2012 να μην αποκλείεται - εντείνουν τις παρασκηνιακές διεργασίες, μέρος των οποίων αποτελούν και οι χτεσινοί πανηγυρισμοί της διοίκησης της ΔΕΗ για τις τεράστιες περικοπές που πέτυχε στο μισθολογικό κόστος από το 2009 και μετά. Η «σφαγή» στις αμοιβές των εργαζομένων συνδέεται από την επιχείρηση - καθόλου τυχαία - με τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τις νέες τιμές που μπορεί να κληθεί να εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Πρόκειται για «στημένο» παιχνίδι.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ: Μεταξύ 2009 - 2012 αναμένεται μείωση του μισθολογικού κόστους για τον όμιλο κατά 700 εκατ. ευρώ (άνω του 41%) στο 1 δισ. ευρώ από 2,7 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, η μέση ανά εργαζόμενο μισθολογική δαπάνη εμφανίζεται μειωμένη κατά 36%, με μέσο καθαρό μισθό 1.700 ευρώ, μαζί με υπερωρίες, εκτός έδρας, βάρδιες κ.λπ., παρότι οι αμοιβές των στελεχών εκτινάσσουν το μέσο όρο. Η μισθοδοσία ως προς τον κύκλο εργασιών μειώθηκε από το 24,7% στο 19,9% μεταξύ 2009- 2011 και στο 15,2% το πρώτο τρίμηνο του 2012. Παράλληλα, εμφανίζεται και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως μείωση του αριθμού διακοπών ηλεκτροδότησης λόγω βλαβών.

Ολα αυτά τα στοιχεία αναφέρονται για να στηρίξουν την επισήμανση της ΔΕΗ ότι: «Η επιτευχθείσα εξοικονόμηση στο κόστος λειτουργίας της Εταιρίας καλύπτει το μεγαλύτερο μέγεθος της απόκλισης της λειτουργικής αποτελεσματικότητας σε σχέση με ανταγωνίστριες εταιρείες που ακολουθούν βέλτιστες πρακτικές». Η σημασία της δήλωσης σχετίζεται με το ότι η ΡΑΕ εμφανίζεται έτοιμη να εισηγηθεί αυξήσεις, όχι με βάση τα στοιχεία κόστους που της έχει παραδώσει η ΔΕΗ, αλλά με κριτήριο εάν υλοποιεί «βέλτιστες πρακτικές», όπως και άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις διεθνώς. Υποτίθεται ότι εάν η ΔΕΗ κάνει «σπατάλες», δεν θα εγκριθούν οι αυξήσεις που θέλει, γι' αυτό και η ΔΕΗ δίνει τα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι συνολικά «νοικοκυρεμένη» παρά τις όποιες αποκλίσεις.

Το παιχνίδι είναι «σικέ», καθώς η ΡΑΕ έχει αποσαφηνίσει ότι επεξεργάζεται τη σύνδεση των τιμολογίων με τη χοντρική τιμή, μια προοπτική εγγυημένης αύξησης των τιμολογίων, αφού ολόκληρος ο μηχανισμός τιμών διασφαλίζει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας. Μάλιστα έχουν προαναγγελθεί νέες επεμβάσεις από την κυβέρνηση, πριν το τέλος του έτους προς την ίδια κατεύθυνση. Δεν αποκλείεται οι νέες αυξήσεις να έρθουν μέσω της σύνδεσης λιανικής - χοντρικής τιμής, ως απαιτούμενο εφαλτήριο πρόσθετων επιβαρύνσεων με την «απελευθέρωση» των οικιακών τιμολογίων από το 2013.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ