Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΣΑ
Προετοιμασία αρνητικών εξελίξεων

«Στρώνουν το έδαφος» για ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας με αφορμή τα χρέη υπουργείων προς τον ΟΑΣΑ, για την παροχή από αυτόν μειωμένων εισιτηρίων προς ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού καθώς, σύμφωνα με αναφορές στα χτεσινά δελτία ειδήσεων, ο Οργανισμός «μετά βίας» βρήκε τα χρήματα για την καταβολή της μισθοδοσίας Ιούνη - Ιούλη στους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ και του ΗΛΠΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, τα χρέη των αρμόδιων υπουργείων προς τον ΟΑΣΑ για την παροχή μειωμένων εισιτηρίων σε φοιτητές, μαθητές, ανάπηρους, πολύτεκνους, στρατιωτικούς και άλλες κατηγορίες επιβατών που δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο, φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ, με συνέπεια ο Οργανισμός να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις άμεσες υποχρεώσεις των λειτουργικών του εξόδων. Ετσι, γνωστοποιήθηκαν επιστολές που έχουν αποσταλεί προς την κυβέρνηση προ διμήνου από τη Διοίκηση του Οργανισμού σχετικά με τα χρέη των υπουργείων με τις οποίες «απευθύνεται προειδοποίηση» για την ομαλή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών.

Το θέμα γνωστοποιείται σε μία περίοδο όπου τα σενάρια για αύξηση του κομίστρου αλλά και μια σειρά άλλες αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και το επιβατικό κοινό, όπως για παράδειγμα η είσοδος ιδιωτών, «δίνουν και παίρνουν». Να θυμίσουμε τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο αναφορικά με τα χρέη των αστικών συγκοινωνιών τα οποία παρομοίασε με «κόμπο» που «δε λύνεται» και που πρέπει να «κοπεί». Η δήλωση αυτή είχε ερμηνευτεί ως πρόθεσή του να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, κάτι που στη συνέχεια είχε διαψευστεί, όμως να που ξανά ο «κόμπος» των χρεών του Δημοσίου προς τις αστικές συγκοινωνίες και των αστικών συγκοινωνιών προς το Δημόσιο βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να εντάσσονται σε μία προσπάθεια εκ μέρους της Διοίκησης του ΟΑΣΑ να πιέσει την κυβέρνηση για την καταβολή μέρους των «χρεών» της, ωστόσο δεν είναι καθόλου απίθανο από Σεπτέμβρη να επιβληθούν αυξήσεις στους σημερινούς δικαιούχους μειωμένων εισιτηρίων, ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση γενικότερων δυσμενών αλλαγών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ