«Αθήνα - Διαφημιστικός σκουπιδότοπος, η αλλοίωση του ανθρώπινου και δημόσιου χαρακτήρα της πόλης», ήταν το θέμα της ημερίδας. Κοινή πεποίθηση πως «οφείλουμε να αντιδράσουμε»
Τη βούλησή τους να εναντιωθούν στην εμπορική διαφήμιση, που χρησιμοποιούν τα οικονομικά κέντρα εξουσίας, εκμεταλλευόμενα το δημόσιο χώρο της πόλης για δικό τους όφελος και για να χειραγωγούν συνειδήσεις, εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην προχτεσινή ημερίδα της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» με θέμα «Αθήνα - διαφημιστικός σκουπιδότοπος».
Μία βούληση που αναδεικνύεται σε χρέος απέναντι στην ασφάλειά μας, την ψυχική και σωματική ισορροπία μας και τον περιορισμό της ελευθερίας κίνησης και επιλογής, «που επιβάλλουν τα πολυεθνικά οικονομικά συγκροτήματα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η δημοτική σύμβουλος της «Συμπαράταξης», Ζωή Βαλάση, στο κλείσιμο της ημερίδας. «Οφείλουμε λοιπόν να αντιδράσουμε», κατέληξαν όσοι συμμετείχαν (η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ αποδείχτηκε πολύ μικρή, όσο και ο χρόνος, περίπου 3 ώρες, που διήρκεσε η εκδήλωση), οι οποίοι, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο, προχώρησαν αμέσως στη σύσταση ομάδας παρέμβασης που θα σχεδιάζει και θα οργανώνει αποτελεσματικές ενέργειες για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και την κατάργηση της διαπιστωμένης παρανομίας των διαφημίσεων.
Η υποκρισία της κρατικής εξουσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) στην υπόθεση της προστασίας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από τον καταιγισμό των υπαίθριων διαφημίσεων, ήταν η πρώτη αποκάλυψη της ημερίδας. Η δεύτερη είχε να κάνει με το εξαιρετικό ενδιαφέρον που έδειξαν οι παρευρισκόμενοι για την εμπορική διαφήμιση και τις συνέπειές της στον περιορισμό της χρήσης του δημόσιου χώρου, όσο και στην ελευθερία κίνησης και επιλογής. Οπως σημειώθηκε, η εμπορική διαφήμιση δημιουργεί τεχνητές ανάγκες, υπαγορεύεται πλήρως από τις επιταγές της εμπορικής κερδοσκοπίας.
«Η προσπάθεια αλλοτρίωσης των ανθρώπων σε μαζική κλίμακα ώστε να ενστερνιστούν τα προτεινόμενα πρότυπα εμφάνισης και λανθάνουσας συμπεριφοράς, να υιοθετήσουν δηλαδή μια χειραγωγήσιμη ταυτότητα», στην οποία αναφέρθηκε η Ζωή Βαλάση - παρουσιάζοντας την κεντρική εισήγηση - έρχεται να συμπληρώσει την καταδίωξη της πολιτικής διαφήμισης, που αποτελεί έκφραση διαμαρτυρίας και προβολής ιδεών και απόψεων. Κράτος και Αυτοδιοίκηση κυνηγούν την πολιτική αφίσα ως ρυπαρή για το περιβάλλον, την ίδια ώρα που ανέχονται τις παράνομες και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία εμπορικές διαφημιστικές πινακίδες (σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων του ΕΚΑΒ, Γ. Παπαδόπουλο, οι διαφημίσεις συντελούν στη δημιουργία τροχαίων ατυχημάτων).
Η οικονομική εξάρτηση είναι φανερή. Οι δήμοι βάζουν μπροστά από το συλλογικό συμφέρον τα χρήματα που αποδίδει στα ταμεία τους η κατάληψη χώρου για εμπορική διαφήμιση, ενώ η συνύφανση κεφαλαίου και πολιτικής ζωής προβάλλει τον κυνισμό ως μη αναστρέψιμη πραγματικότητα: «Εφόσον ο φορέας εισπράττει, όλα είναι επιτρεπτά». Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η Ζωή Βαλάση, «για την παγκοσμιοποιημένη συμμορία του χρήματος, τι πιο επιθυμητό από στρατιές καταναλωτών;» Ακριβώς για να συντηρούνται και να αυξάνονται αυτές οι στρατιές - με ανάγκες πολλές φορές τεχνητές, που έρχονται να υποκαταστήσουν ανθρώπινες αξίες - «η επίθεση των διαφόρων συμφερόντων στο δημόσιο χώρο της πόλης αυξάνεται και δείχνει την απόπειρα περιορισμού της χρήσης του από τους δημότες, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, παιδιά», όπως είπε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Στέλιος Λάμπρου.
Στην επίθεση αυτή μετέχουν πολύτιμοι συνεργάτες. Πίσω από τη δήθεν «μη ευθύνη», δήμοι και ΥΠΕΧΩΔΕ αρνούνται να αποκαθηλώσουν ακόμα και τις παράνομες διαφημίσεις. Χαρακτηριστικά ο Π. Κουμουνδούρος, αρχιτέκτονας, ανέφερε ότι έχουν τελεσιδικήσει 150 αποφάσεις του ΣτΕ για αποκαθήλωση ισάριθμων πινακίδων, χωρίς να έχει γίνει τίποτα! Το μεν ΥΠΕΧΩΔΕ αρνείται κάθε πολιτική ευθύνη και αρμοδιότητα, οι δήμοι σιωπούν...!
Το ίδιο έκαναν και οι εκπρόσωποί τους στην ημερίδα. Ο Ηλ. Μπεριάτος, γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, προσπάθησε να «ενώσει» όλους σε ένα δήθεν κοινό στόχο, λέγοντας: «Μπορούμε να κάνουμε κάτι όλοι. Το θέμα είναι πώς θα εφαρμόσουμε τους νόμους»... Μάλλον περιμένει από τους άλλους το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ενώ ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Γ. Βαρδαλάκης, είπε πως η διοίκηση ξεκίνησε την αποκαθήλωση στην Ομόνοια, αλλά τη σταμάτησαν δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εταιριών. Δεν εξήγησε, όμως, πώς γίνεται η διοίκηση του δήμου να καταπατεί δημόσιο χώρο, τοποθετώντας αυτές τις τεράστιες ακαλαίσθητες κολόνες, που κοσμούν εμπορικές διαφημίσεις;
Στόχος της «Συμπαράταξης» και όσων θα δραστηριοποιηθούν - στα πλαίσια της ομάδας που συστήθηκε - στην υπόθεση αποκατάστασης της ελεύθερης χρήσης του δημόσιου χώρου και της διαπιστωμένης παρανομίας των εταιριών διαφήμισης, είναι κατ' αρχάς η ανάδειξη της τεράστιας ευθύνης και υποκρισίας κρατικής εξουσίας και Αυτοδιοίκησης, που νομοθετούν προσχηματικά και κωλυσιεργούν συστηματικά, όταν πρόκειται να προστατέψουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Σε πρακτικό επίπεδο αποφασίστηκε η Ομάδα να επιδιώξει την εφαρμογή των νόμων, ενώ όπου δεν υπάρχουν να τους προκαλέσει. Να αναπτυχθεί αγώνας για την αποκαθήλωση των παράνομων πινακίδων, προχωρώντας και σε μηνύσεις κατά των ποινικώς υπευθύνων - διαφημιστές, διαφημιζόμενοι - αλλά και των υπευθύνων στις κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες για παράβαση καθήκοντος. Να ασκηθεί πίεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την έκδοση απόφασης που θα ορίζει απαγορευμένες ζώνες και εκτός εθνικών δρόμων (αν και η υπάρχουσα για τις εντός Εθνικής οδού δε φαίνεται να λειτουργεί...). Να σταλούν καταγγελίες προς τον Συνήγορο του Πολίτη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Να σαμποταριστούν τέλος τα διαφημιζόμενα προϊόντα.