Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ασυμβίβαστα διεκδικούμε τα δικαιώματά μας»

Ξεκινούν αύριο - «Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας» οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας

«Σ' αυτό το Συνέδριο θα βρεθούμε αντιμέτωπες με την πρόκληση να μετατρέψουμε το θυμό και την αγανάκτηση σε διαρκή αγώνα και ρήξη μέχρι να αποκτήσουμε όλα όσα μας είναι χρεωστούμενα μπροστά στο νέο αιώνα. ΟΛΑ όσα έχουμε δικαίωμα να απολαμβάνουμε». Μ' αυτή την πεποίθηση και αγωνιστική διάθεση, οι γυναίκες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) είναι έτοιμες να ανοίξουν τις πύλες του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της οργάνωσης, προκειμένου να χαράξουν στόχους και καθήκοντα για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν αύριο Πέμπτη, που είναι και η «Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας». Το Συνέδριο τιμά συγχρόνως τα 25 χρόνια αγωνιστικής παρουσίας της ΟΓΕ στο γυναικείο κίνημα, στο μαζικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας. Είκοσι πέντε χρόνια ασυμβίβαστης πάλης για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, για τα Δικαιώματα των γυναικών της χώρας μας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα Συνεδρίων του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 10 Μάρτη. Στο τέλος των εργασιών της πρώτης μέρας, θα γίνει πορεία προς τη Βουλή και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα επιδοθούν ψηφίσματα.

Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότερες από 450 γυναίκες σύνεδροι απ' όλη την Ελλάδα και μετανάστριες από το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Αυστραλία, μέλη της ΟΓΕ. Συμμετέχουν επίσης περισσότερες από 20 ξένες αντιπροσωπείες γυναικείων οργανώσεων από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Κούβα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τις ξένες αντιπροσωπείες με σκοπό την κοινή δράση κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της παγκοσμιοποιημένης επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών.

Με την υπευθυνότητα και την ιστορική ευθύνη που επιβάλλουν τα 25 χρόνια της συνεχούς και μαχητικής πορείας των γυναικών, η ΟΓΕ βλέπει το 8ο Συνέδριο ως «μια νέα αφετηρία μαζικής και πιο αγωνιστικής δράσης των γυναικών που συνθλίβονται από το ευρωπαϊκό όραμα της καταπάτησης κάθε έννοιας δικαίου, κάθε ατομικού και συλλογικού δικαιώματος, κάθε ατομικής αξιοπρέπειας», όπως σημειώνεται σε σχετικό ενημερωτικό υλικό για το Συνέδριο.

«Τίποτα δε μας χαρίστηκε», επισημαίνεται, τονίζοντας ότι πίσω από κάθε κατάκτηση των εργαζομένων μέσα σ' αυτόν τον αιώνα που αποχαιρετήσαμε, βρίσκονται και οι αγώνες των γυναικών για το 8ωρο, τη σύνταξη, τη συλλογική σύμβαση, το επίδομα ανεργίας και τόσες άλλες εργασιακές κατακτήσεις. Πίσω από κάθε κατάκτηση των γυναικών της τελευταίας 25ετίας βρίσκονται και οι αγώνες των γυναικών της ΟΓΕ για παιδικούς σταθμούς, επιδόματα, άδειες εγκυμοσύνης και λοχείας, γονικές άδειες, οικογενειακό δίκαιο κ.ά.

Ετσι, φτάνουν στο 8ο Συνέδριο, οι γυναίκες της ΟΓΕ, με αταλάντευτη πεποίθηση ότι «χωρίς την ισοτιμία, τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση των γυναικών καμία ανάπτυξη καμιάς πατρίδας, καμιάς κοινωνίας δεν μπορεί να προχωρήσει».

Μέσα απ' αυτό το συνέδριο η ΟΓΕ θα επιδιώξει διάλογο πρώτα και κύρια με τις ενδιαφερόμενες γυναίκες, με εκείνες που νιώθουν εγκλωβισμένες στους λεγόμενους μονόδρομους που επιβάλλουν η Νέα Τάξη Πραγμάτων, με εκείνες που νιώθουν ότι γίνονται καύσιμα του τρένου προς την ΟΝΕ, με εκείνες που βλέπουν ότι τα καθημερινά τους βάσανα θα μείνουν ίδια και θα γίνουν χειρότερα μέσα στη ζώνη του ΕΥΡΩ.

«Εχουμε χρέος, να παρέμβουμε και να μετατρέψουμε τα σύνδρομα ανασφάλειας και απαξίωσης που βασανίζουν τις γυναίκες σε δεξαμενή οραμάτων, ιδεολογίας, παρέμβασης. Αν σιωπήσουμε, αν αδρανήσουμε, αν δε δράσουμε οργανωμένα, θα χρεωθούμε τη συναίνεση στις πολιτικές που μας ξαναγυρίζουν σε ένα σύγχρονο μεσαίωνα», τονίζεται. Επισημαίνεται δε ότι η ιστορική πείρα διδάσκει ότι ο μονόδρομος των λίγων πάντοτε εκμεταλλευτών σε όλη την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών ανατράπηκε από το μονόδρομο των πολλών καταπιεσμένων.

Οι γυναίκες που ποτέ δεν έλειψαν από τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες «έχουν ακόμη μια επιπλέον εμπειρία για την πιο βασανιστική τους πορεία προς την ισότητα. Ξέρουν ότι όσο το πολιτικό σύστημα γίνεται πιο εκμεταλλευτικό και πιο αυταρχικό, τόσο οι γυναίκες αποτελούν το πιο ευάλωτο κοινωνικό κομμάτι σε κάθε είδους εκμετάλλευση, σε κάθε είδους σκοταδιστικούς ατραπούς της "μετά θάνατον ζωής"».

«Η ιστορία μας - σημειώνεται - που είναι γεμάτη από αγώνες για λευτεριά, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη μάς επιτάσσει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πούμε ένα νέο ΟΧΙ στη βαρβαρότητα που απειλεί την πατρίδα μας και τον κόσμο, βαρβαρότητα που μας αφαιρεί το δικαίωμα στη ζωή και συγχρόνως απειλεί τη ζωή που φέρνουμε στον κόσμο».

Η ΟΓΕ απευθύνει κάλεσμα: «Γυναίκα, όπου κι αν βρίσκεσαι, αν βασανίζεσαι και αγωνιάς, στην πόλη ή στην επαρχία, στη φάμπρικα ή στο γραφείο, στη λαϊκή αγορά ή στο πανεπιστήμιο, οι γυναίκες της ΟΓΕ είναι κάπου κοντά σου, σε περιμένουν. Γνώρισέ τες, κουβέντιασε μαζί τους, πες την άποψή σου και τη γνώμη σου, αν συμφωνείς ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ