Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Προ Ανθρώπου...

Ματάκια μου! Ανοιξη ήρθε κι εσύ έφυγες. Πριν προλάβεις να 'ρθεις, έφυγες. Λάθος του, αν σε είχε προγράψει ο Θεός. Βιάστηκε ο Θάνατος, ντροπή του. «Απέναντι» σ' έσπρωξε άνθρωπος. «Το κρίμα στο λαιμό του», αλλά... Οι Ερινύες δεν πλησιάζουν τους άκαρδους κι αν η Νέμεσις τους τιμωρήσει στα κρυφά, δε θα το μάθουμε για να χαρούμε.

Καρδιά δεν έχει αυτός ο άνθρωπος. Από πού να βγει ο πόνος για το βασίλεμα των απέραντων γαλανών ματιών σου; Μόνο «λογιστικό» μυαλό διαθέτει. Για να μετράει πού, πόσα, πότε. Φωνή άλλη δεν ακούει. Αυτιά έχει μόνο για να συλλαμβάνει το «κουδούνισμα» του χρήματος. Πώς ν' ακούσει το σπάραγμα της μάνας, το λυγμό του πατέρα;

Καρδούλα μου! Εκλεισες τα βλεφαράκια σου και δεν είδες τον τρόμο στα γουρλωμένα μάτια του ευθυνόφοβου γραφειοκράτη μπροστά στην οργή μας. Δεν είδες την αδιαφορία, για τον πρόωρο κι άδικο χαμό σου, μιας γυναίκας, της Εξουσίας, που ξέχασε ότι η Φύση την έπλασε πρώτα για να 'ναι μάνα. Δεν είδες τον Μινώταυρο της τηλεθέασης να χώνει τη λερωμένη, με «ψέμα, αίμα, σπέρμα», «μουσούδα» του, στην αγκαλιά της μανούλας, για να δείξει το θάνατο στο προσωπάκι και στο παγωμένο κορμάκι σου.

Εφυγες, χωρίς καν ν' απορήσεις γιατί η Αμερική είναι πολύ μακριά για τους φτωχούς και «μια δρασκελιά απόσταση» για τους πλούσιους. Χωρίς να συνειδητοποιήσεις πως η ανθρώπινη υγεία είναι εμπορικό προϊόν, που πουλιέται πανάκριβα. Χωρίς ν' αντιληφθείς πως το δικαίωμα στη ζωή ενός παιδιού τεσσάρων μόνο χρονώ, είναι συνάρτηση του χρήματος.

Μωράκι μου! Εφυγες νωρίς, γιατί γεννήθηκες φτωχό στη Μυτιλήνη, όπου το λάδι πουλιέται φτηνό και δε σοδεύουν οι παραγωγοί και το μεροκάματο είναι λειψό για να συντηρήσει τις εργατικές οικογένειες. Γιατί στην Ελλάδα και για τα μωρά, όταν αρρωσταίνουν, δεν υπάρχει ειδική κρατική φροντίδα. Η Εξουσία κι εδώ, όπως, σχεδόν, παντού στον κόσμο, θεωρεί «ανθρώπινη φύρα» τους φτωχούς. Οι ισχυροί της Γης δε δίνουν τα χρήματα για να γιατρεύεται αυτή η τρισκατάρατη αρρώστια, αλλά για να κατασκευάζονται όπλα με ουράνιο και πλουτώνιο, που σκοτώνουν λαούς και προκαλούν καρκίνο.

Αν γεννιόσουν πλούσιο, μπορεί και να ζούσες. Πάντως, δε θα κρεμόταν η ζωούλα σου από ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που δεν το αφήνουν οι κυβερνώντες και οι επιτήδειοι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να προκόψει. Δε θα εξαρτιόταν από τη δήθεν κοινωνική αλληλοβοήθεια που μοιάζει με ελεημοσύνη. Δε θα στηριζόταν στην ανύπαρκτη ευαισθησία μιας τράπεζας και μιας κυβέρνησης.

Γιε μου! Μας άφησες και δε θα δεις ν' αλλάζουν όλα στον 21ο αιώνα. Οι ανάλγητες εξουσίες των εχόντων και κατεχόντων να εξαφανίζονται, αφήνοντας τα βρώμικα ίχνη τους στην Ιστορία. Η κοινωνία να γίνεται σοσιαλιστική. Οι άνθρωποι να εξανθρωπίζονται. Η υγεία να προσφέρεται σ' όλους αδιακρίτως και δωρεάν, ως δημόσιο αγαθό. Ο καρκίνος να γιατρεύεται.

Σ' εκείνη την ανθρώπινη κοινωνία, το όνομά σου Παναγιώτη, θα θυμίζει πως στην προ Ανθρώπου εποχή, τα μωρά πέθαιναν πριν ζήσουν και οι μεγάλοι ζούσαν για να πεθάνουν. Πως χρειάστηκαν αγώνες πολλοί, σκληροί και μακρόχρονοι, για ν' αλλάξουν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες. Κι αυτή η θύμηση θα σε κρατάει ζωντανό για πάντα...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ