Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δημιούργημα μακράς πνοής

Η ταν η απαίτηση των καιρών και, προπάντων, η προσταγή του μέλλοντος που επέβαλε τη δημιουργία της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης, η οποία θα οργανώνει και θα συντονίζει τους αγώνες του αγροτικού κινήματος σε πανελλαδικό επίπεδο. Είναι απαίτηση των καιρών διότι οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων - ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ - όχι μόνο αρνούνται να οργανώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα της αγροτιάς, αλλά κάνουν και ό,τι μπορούν για να διασπάσουν την ενότητα των αγροτών, να τιθασεύσουν το αγωνιστικό αγροτικό φρόνημα, να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του αγροτικού κινήματος, να σμικρύνουν την προοπτική των αγροτικών αγώνων.

Κ αι είναι προσταγή του μέλλοντος, διότι χρέος του συνεπούς αγωνιστικού αγροτικού κινήματος είναι να συγκρουστεί με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι να την ανατρέψει, αλλά και να επιβάλει την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των αγροτών και γενικότερα υπέρ του λαού και της χώρας μας.

Απ' αυτή την άποψη, λοιπόν, η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση, δεν αποτελεί «εγχείρημα μικράς διαρκείας», αλλά «δημιούργημα μακράς πνοής». Εχει, δε, ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της πήραν αγροτικά στελέχη απ' όλη τη χώρα που πρόσκεινται σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα και δυνάμεις και τα οποία στο κάλεσμα συμμετοχής στην Αγροτική Συσπείρωση, που στέλνουν προς όλο τον αγροτικό κόσμο, τονίζουν με έμφαση ότι είναι καλοδεχούμενοι όλοι οι αγωνιστές ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεών τους.

Βεβαίως, ήταν αναμενόμενο ότι θα γινόταν προσπάθεια να συκοφαντηθεί εξ αρχής αυτή η πρωτοβουλία και στη συνέχεια να υπονομευτεί και εν τέλει να σταματήσει το εγχείρημα. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προχτεσινοβραδινές δηλώσεις του Β. Αργύρη στη Λάρισα ότι η Αγροτική Συσπείρωση είναι μια υπόθεση του ΚΚΕ. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο επονομαζόμενος και «Πρωτόπαππας» της αγροτιάς, υφυπουργός Γεωργίας έσπευσε να παρέμβει αμέσως για να επηρεάσει, κατά το δυνατόν, την κατάσταση εν τη γενέσει. Με τις δηλώσεις του θέλησε να σμικρύνει το εύρος και την προοπτική της Αγροτικής Συσπείρωσης και ταυτόχρονα κάποιους να προβληματίσει, άλλους να προειδοποιήσει κι άλλους να φοβίσει. Η πρεμούρα του, όμως, δείχνει την αγωνία του ίδιου και της κυβέρνησης μπροστά στο ενδεχόμενο να αποκτήσει το αγροτικό κίνημα ό,τι μέχρι τώρα του έλειπε και μείωνε την αποτελεσματικότητα της πάλης του και την προοπτική του αγώνα της αγροτιάς.

Κι αν η κυβέρνηση, οι εμποροβιομήχανοι - εκμεταλλευτές του αγροτικού μόχθου και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ευλόγως ανησυχούν για τη δημιουργία της Αγροτικής Συσπείρωσης, ο αγροτικός κόσμος έχει κάθε λόγο να χαίρεται, να ελπίζει και αισιοδοξεί. Διότι η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση δεν έχει άλλο λόγο ύπαρξης παρά μόνο την εξυπηρέτηση των αγροτικών συμφερόντων στο παρόν και στο μέλλον. Γιατί θα 'ναι αυτή που θα οργανώσει τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και, μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, προωθεί τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, που θα εξελιχθούν σε νεοτσιφλικάδες. Και θα 'ναι αυτή που θα επιβάλει την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής από μια άλλη φιλοαγροτική - φιλολαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα αναπτύξει την αγροτική οικονομία με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ