Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Ποιος θα σώσει τα Σκόπια;

Υποσχέσεις μοίρασε στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου

Από τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

Associated Press

Από τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ
Υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει, μετέφερε στα Σκόπια, σε μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τις εντυπώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Ο Ελληνας υπουργός, συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, την οποία διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

Ο Γ. Παπανδρέου προερχόμενος από τη Βιέννη, όπου είχε συνάντηση και συζητήσεις για την κρίση στα σύνορα ΠΓΔΜ -Κοσσόβου με εκπροσώπους του ΟΑΣΕ μετέφερε στον Λ. Γκεοργκιέφσκι γραπτό μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

To μήνυμα του Κ. Σημίτη

«Εκφράζω τη λύπη μου για την τρομοκρατική ενέργεια, με θύματα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σας και επιθυμώ να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου προς εσάς και τις οικογένειές τους.

Η Ελλάδα θεωρεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ ουσιώδη για τη σταθερότητα στην περιοχή μας και καταδικάζει απερίφραστα όλες τις πράξεις βίας που στοχεύουν στην αποσταθεροποίησή της.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να λάβει επειγόντως κατάλληλα και συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης».

Οι επαφές του Γ. Παπανδρέου στα Σκόπια

Μετά τις επαφές του στα Σκόπια ο Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τα νέα μέτρα, που σύντομα θα ανακοινώσει το ΝΑΤΟ, θα αποφευχθεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής από τις εξτρεμιστικές αλβανικές ομάδες.

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αυτή η περιοχή των Βαλκανίων συνεργάζεται τόσο στενά για την επίλυση ενός προβλήματος και ανέφερε ότι από τις επαφές που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών των γειτονικών χωρών υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στο σεβασμό των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου των συνόρων, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της μη χρήσης βίας και της καταδίκης των τρομοκρατικών ενεργειών. Αντίθετα, όπως είπε, υπάρχει συμφωνία στη χρήση ειρηνικών μέσων και διαλόγου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και αυτό θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης. Ειδικότερα, επαίνεσε τις καθαρές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, για την καταδίκη των πράξεων βίας και τη στάση των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ που υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και καταδικάζουν τη χρήση βίας.

Οπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου «Τα αλβανικά προβλήματα υπάρχουν. Αποτελούν μειονοτικό πρόβλημα και υπάρχει ευρωπαϊκός τρόπος για την επίλυσή τους». Αναφορικά με τη ζώνη ασφαλείας, έκτασης 5 χλμ, που ζητάει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με το Κόσσοβο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ δε ζητά την αποστολή επιπρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αλλά το θέμα είναι η αποτελεσματικότερη και ισχυρότερη παρουσία της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR στα σύνορα. Σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τον αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, Μεντούχ Τάτσι, τις χαρακτήρισε καλές.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γ. Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του προτείνει, στη ζώνη ασφαλείας με το Κόσσοβο να τοποθετηθούν εκτός από νατοϊκές δυνάμεις και άνδρες της δύναμης προστασίας του Κοσσόβου, του σώματος δηλαδή που προήλθε από τη διάλυση του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου».

Μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ. Γκεοργκιέφσκι είπε ότι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα του μετράει πάρα πολύ η υποστήριξη από το εξωτερικό και ειδικά από την Ελλάδα. «Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη και σε διπλωματικό επίπεδο στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις βαλκανικές χώρες και σε άλλους οργανισμούς», είπε ο Λ. Γκεοργκιέφσκι και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στη σταθερότητα της χώρας του αλλά και στα Βαλκάνια.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η KFOR επιτελεί έργο φρούρησης των συνόρων της ΠΓΔΜ από την πλευρά του Κοσσόβου ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και διαβεβαιώθηκε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για άμεση υποστήριξη και διασφάλιση των συνόρων της χώρας αυτής. Οπως είπε, αυτό θα εκδηλωθεί πολύ σύντομα και θα είναι ένα μήνυμα προς όσους νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τη βία και τη σταθερότητα στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρνείται την ύπαρξη επιστολής Αλβανών στον Χ. Σολάνα(2001-07-21 00:00:00.0)
«Ακροβατικά» σχέδια, ενώ οι συγκρούσεις επεκτείνονται...(2001-06-09 00:00:00.0)
Τώρα «νίπτουν τας χείρας...»(2001-03-20 00:00:00.0)
Βαλκανική... σαλάτα ετοιμάζει το ΝΑΤΟ(2001-03-17 00:00:00.0)
Στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...(2001-03-16 00:00:00.0)
Εκνευρισμός των Βαλκάνιων γειτόνων ενόψει προσφύγων(1999-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ