Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
«Σάρωση» της νεολαίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Εφηβοι και νέοι, οι περισσότεροι κάτω των 18 ετών, βρέθηκαν στο στόχαστρο της «αστυνομικής σκούπας» στη χώρα των Βάσκων, για λόγους πρόληψης της τρομοκρατίας. Το «θανάσιμο αμάρτημα» που τους οδήγησε στα κελιά των κρατητηρίων δεν ήταν άλλο από την ιδιότητα του μέλους της οργάνωσης νεολαίας «Χάικα» των Βάσκων, που θεωρείται «φυτώριο παραγωγής τρομοκρατών»!

Ολη τη νύχτα διήρκεσε η αστυνομική επιχείρηση υπό την υψηλή εποπτεία και καθοδήγηση του γνωστού από την υπόθεση Πινοτσέτ δικαστή, Μπαλτάθαρ Γκαρθόν. Στη γιγάντια επιχείρηση έλαβαν μέρος περισσότεροι από 300 άνδρες που κυριολεκτικά χτένισαν τις πόλεις Παμπλόνα, Μπιλμπάο, Ζαμούντιο, Σαν Σεμπαστιάν, Εϊμπάρ, Ερνάνι και Βιτόρια, καθώς και σε άλλες περιοχές στη Χώρα των Βάσκων και της Ναβάρα. Αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη δεκαπέντε μελών και στελεχών της οργάνωσης «Χάικα», η οποία θεωρείται νεολαία της ΕΤΑ, οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, όπως ανακοίνωσε χτες ο γενικός διευθυντής της Αστυνομίας, Χουάν Θοτίνο, που συμπλήρωσε ότι η ταυτότητα των συλληφθέντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι πάνω από 18 ετών, δε θα ανακοινωθεί. Τέλος, κατασχέθηκαν πολλά έγγραφα, περιοδικά και έντυπο υλικό.

«Σημαντικοί τρομοκράτες έχουν προέλθει από αυτή την οργάνωση. Στην αρχή μαθαίνουν να πετούν πέτρες, μετά αυτοσχέδιες βόμβες και στη συνέχεια παίρνουν περίστροφα ή ανατινάζουν παγιδευμένα αυτοκίνητα», υποστήριξε ο Θοτίνο, αιτιολογώντας την πρωτοφανή επιχείρηση - σκούπα κατά της «Haika» που τη θεωρεί καθώς φαίνεται «σχολείο για μελλοντικούς τρομοκράτες της ένοπλης οργάνωσης ΕΤΑ».

Υποστηρικτές αυτονομιστικών οργανώσεων όπως η Haika -η οποία ήταν προηγούμενα γνωστή ως Jarrai- πραγματοποίησαν πέρυσι 534 βίαια επεισόδια στη Χώρα των Βάσκων και η αστυνομία συνέλαβε 97 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ισπανικό Τύπο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ