Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ορκίζεται, υπό κλοιό, η κυβέρνηση συνασπισμού

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι ισραηλινές αρχές, αναπτύσσοντας χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες, ακόμη και μαθητευόμενους αλλά και εθελοντές, στους δρόμους, στα εμπορικά κέντρα, στις υπαίθριες αγορές. Υπό το ασφυκτικό αυτό κλίμα, αρχίζει σήμερα το μεσημέρι στο ισραηλινό Κοινοβούλιο η πανηγυρική συνεδρίαση ορκωμοσίας του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε «κατάσταση πανικού» εκτιμά η ισραηλινή αστυνομία ότι βρίσκεται ο ισραηλινός πληθυσμός, μετά και από τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής, στη Νετάνια. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε προς τους δημοσιογράφους, καθημερινά χιλιάδες είναι τα τηλεφωνήματα που ζητούν αστυνομική βοήθεια απέναντι σε κάποιον «εξτρεμιστή», σε κάποια «απόπειρα» κλπ. Τα περισσότερα, όπως παραδέχεται η ισραηλινή αστυνομία, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αλλά, αντίθετα, «δείχνουν το βαθμό φόβου και αβεβαιότητας που έχει κυριεύσει τους Ισραηλινούς».

Αναμένοντας, λοιπόν, τη σημερινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, και με δεδομένη την απειλή της «Χαμάς» για σειρά βομβιστικών επιθέσεων που θα «υποδεχτούν τη νέα ισραηλινή ηγεσία», ο ισραηλινός στρατός και οι αρχές ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, περισσότερο από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο κλοιός αυτός, και φυσικά και ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών, δε πρόκειται να αρθεί μετά την ολοκλήρωση ανάληψης της εξουσίας από τον Αριέλ Σαρόν, αλλά, αντίθετα, θα παραταθεί μέχρι και το τέλος της γιορτής του Πουρίμ (σαν απόκριες) που αρχίζει την Πέμπτη.

Κυβέρνηση όλων των αποχρώσεων

Μόνο ικανοποιημένος μπορεί να είναι ο ηγέτης του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος ορκίζεται, σήμερα, πρωθυπουργός, έχοντας, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες αρχικές ενδείξεις, εξασφαλίσει μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, που του δίνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, κατά συνέπεια, αυξημένες πιθανότητες κυβερνητικής μακροβιότητας. Οπως έγινε γνωστό, ο κυβερνητικός σχηματισμός του Σαρόν συμπεριλαμβάνει 7 διαφορετικά κόμματα, εκτός του Λικούντ, από την ακροδεξιά και τα θρησκευτικά κόμματα μέχρι το κεντρώο Εργατικό και το κοσμικό Σινούι. Επίσης, στελεχώνεται από 30 υπουργούς και υφυπουργούς και στηρίζεται από, τουλάχιστον, 70 βουλευτές της Κνεσέτ, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο της αναγκαίας πλειοψηφίας των 61 από τα 120 μέλη του Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν δήλωνε, χθες, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στο βόρειο Ισραήλ, ότι η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη ειρήνης, αλλά η πραγματικότητα μας θυμίζει ότι ο αγώνας για την ισραηλινή γη δεν έχει τελειώσει, αφού είναι εμφανές ότι οι γείτονές μας αναγνωρίζουν τη στρατιωτική μας υπεροχή, αλλά όχι το δικαίωμά μας στη χώρα μας». Ο νέος πρωθυπουργός έχει, επανειλημμένως, από την εκλογή του μέχρι σήμερα, υπογραμμίσει την προτεραιότητα που η κυβέρνηση θα δώσει στην ασφάλεια, αλλά και την προϋπόθεση του πλήρους τερματισμού της βίας, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Εντούτοις, δεν έχει γίνει γνωστό τίποτε για το πώς ακριβώς σκοπεύει να πετύχει τα σχέδιά του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ