Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Συνένοχη στους εκβιασμούς η κυβέρνηση

Στελέχη της κλιμάκωναν χτες την προσπάθεια συκοφάντησης και τρομοκράτησης των απεργών. Τα αστικά ΜΜΕ επιμένουν να συντηρούν σενάρια για κλείσιμο του εργοστασίου συνδέοντάς τα με τον αγώνα των χαλυβουργών, αλλά τσιμουδιά για την προκλητική αδιαλλαξία του εργοδότη και τα ραδιενεργά απόβλητα

Η περήφανη αγωνιστική στάση των χαλυβουργών 8,5 μήνες τώρα γίνεται προσπάθεια να συκοφαντηθεί μαζί με όλους τους εργατικούς αγώνες, ώστε οι εργάτες να σκύψουν το κεφάλι
Η περήφανη αγωνιστική στάση των χαλυβουργών 8,5 μήνες τώρα γίνεται προσπάθεια να συκοφαντηθεί μαζί με όλους τους εργατικούς αγώνες, ώστε οι εργάτες να σκύψουν το κεφάλι
Λυτοί και δεμένοι, με αξιοποίηση όλων των μηχανισμών της αστικής τάξης, έχουν επιστρατευτεί εντείνοντας τους εκβιασμούς και τις απειλές προς τους περήφανους απεργούς χαλυβουργούς, προκειμένου να υποκύψουν και να σπάσουν τον ηρωικό αγώνα που δίνουν εδώ και 8,5 μήνες απέναντι στην αδιάλλακτη εργοδοσία του Μάνεση. Συντονισμένα κυβέρνηση, Μέσα Ενημέρωσης, μεγαλοδημοσιογράφοι, βουλευτές κ.ά. συνέχισαν και χθες να αξιοποιούν τα σενάρια (χωρίς να έχει γίνει καμιά επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία) για κλείσιμο του εργοστασίου που συνδέουν μάλιστα με την απεργία, κλιμακώνοντας και επεκτείνοντας τη συκοφαντία στο σύνολο των εργατικών αγώνων και καλώντας ωμά την εργατική τάξη να αποδεχτεί την εξαθλίωσή της.

Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο χτες στην κατεύθυνση υπονόμευσης της απεργίας των χαλυβουργών, αλλά και ανοιχτών απειλών ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του Μάνεση και των άλλων μεγαλοβιομηχάνων. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύση στο κοινωνικό πρόβλημα που δημιούργησε ο Μάνεσης με την αδιάλλακτη στάση προσπαθεί ανοιχτά να τον εξυπηρετήσει για να καταφέρει να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο με σκυμμένα κεφάλια.

Λάσπη και απειλές για παρέμβαση εισαγγελέα


Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις που έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο οποίος για να σχολιάσει τα σενάρια για «λουκέτο» επέλεξε να ... αναρωτηθεί «πόσες φορές ακούσατε εργαζόμενους να λένε "δεν μας αφήνουν οι εργατοπατέρες να δουλέψουμε"», πετώντας υπονοούμενα. Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι δήθεν «η Χαλυβουργία κλείνει αύριο μετά από 8 μήνες απεργία» έσπευσε να συμπληρώσει ότι αυτό γίνεται «μετά από οκτώ μήνες επιβεβλημένου κλεισίματος του εργοστασίου από εργατοπατέρες», προτείνοντας μάλιστα στην εκπομπή να φιλοξενήσει απεργοσπάστες...

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, επισκεφτόταν την ομάδα των απεργοσπαστών και διευθυντών στο χώρο που συγκεντρώνονται δίπλα στο εργοστάσιο και υποσχόταν ότι θα κάνει παρέμβαση στον εισαγγελέα για να επέμβουν τα ΜΑΤ. Μάλιστα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε: «Ηρθα χτες σε επαφή με τον κύριο Δένδια τον υπουργό Δημόσιας Τάξεως. Η αστυνομία περιμένει την εισαγγελική παραγγελία προς εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που έχει βγάλει παράνομη την απεργία. Απ' ό,τι έχω πληροφορηθεί από τους εργάτες, αυτοί οι οποίοι έχουν καταλάβει την πύλη του εργοστασίου δεν είναι παρά μόνο 2, 3, 5 εργάτες του εργοστασίου και οι υπόλοιποι είναι μέλη του ΠΑΜΕ από διάφορες περιοχές, οι οποίοι με την απειλή χρήσης βίας δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλον να πλησιάσει το εργοστάσιο. Και μόνο αυτή η χρήση βίας είναι παράνομη πράξη, δεν επιτρέπεται από κανένα σημείο της νομοθεσίας μας και δεν σας κρύβω ότι σκοπεύω κατά την επόμενη ώρα να έχω επαφή με όλους τους κρατικούς λειτουργούς για να δω γιατί δεν έχει βγει ακόμη αυτή η εισαγγελική παραγγελία, γιατί το κράτος δεν έχει παρέμβει»!

Κρύβονται πίσω από τους απεργοσπάστες

Για την εμφάνιστη αυτή του κυβερνητικού βουλευτή το σωματείο των χαλυβουργών επισημαίνει σε ανακοίνωσή του:

«Την ίδια ώρα που το σωματείο μας, μέσα από την ομόφωνη απόφαση της τελευταίας του γενικής συνέλευσης έχει ζητήσει νέα τριμερή συνάντηση με το Υπουργείο Εργασίας και την εργοδοσία, ώστε να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επαναπρόσληψη των απολυμένων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου, εμφανίζεται ως καθοδηγητής του απεργοσπαστικού μηχανισμού του Μάνεση ο κ. Γεωργιάδης, υποσχόμενος στους πληρωμένους απεργοσπάστες την παρέμβασή του για τη χρήση των ΜΑΤ ενάντια στους ηρωικούς απεργούς Χαλυβουργούς.

Αποκαλύπτεται σήμερα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποιος κρύβεται τόσο καιρό πίσω από τους απεργοσπάστες. Αποκαλύπτεται με ποιον τρόπο και η νέα συγκυβέρνηση έχει σκοπό να αντιμετωπίσει κάθε δίκαιο εργατικό αγώνα απέναντι στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας.

Δεν έχουμε αυταπάτες ποιους εξυπηρετεί ο κ. Γεωργιάδης, το κόμμα του και η κυβέρνησή τους.

Δεν έχουμε αυταπάτες ποιους εξυπηρετούν οι μεγαλοφυλλάδες και τα κανάλια των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων που εδώ και δύο μέρες έχουν ρίξει τόνους λάσπη στον ηρωικό αγώνα μας.

Δηλώνουμε για ακόμα μια φορά πως όταν οι Χαλυβουργοί, όταν κάθε εργάτης αποφασίζει πώς θα δράσει, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις του σωματείου του, όλοι αυτοί οι θαμώνες των τηλεοπτικών παραθύρων και τα κόμματα που εκπροσωπούν, είναι πολύ μικροί για να παρέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο στις αποφάσεις τους. Αποφάσεις που και με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, στηρίζουν ομόφωνα και τα 6 Εργατικά Κέντρα της Αττικής, πλήθος Ομοσπονδιών και Σωματείων...

Καλούμε κάθε τίμιο εργαζόμενο να εντείνει την ταξική του αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα μας, να γυρίσει την πλάτη σε όσους θέλουν να μας μετατρέψουν σε σκλάβους τον 21ο αιώνα».

Συνάντηση τη Δευτέρα

Χτες, πάντως, την ώρα που οι μηχανισμοί του Μάνεση συνέχιζαν το παιχνίδι συκοφάντησης των αγώνων και των συνδικαλιστών, αποκαλυπτική ήταν η απόφαση του ΣΕΠΕ που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την τελευταία απόλυση - και μοναδική μέσα στον Ιούνη - του Χάρη Μανώλη, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Υιεινής και Ασφάλειας. Να σημειωθεί ότι το σωματείο έχει καταγγείλει και εκκρεμεί το θέμα ότι όλες οι απολύσεις που έχουν γίνει είναι παράνομες καθώς έγιναν εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων.

Χτες το απόγευμα, παρά το ότι το σωματείο επίμονα προσπαθούσε από νωρίς να πάρει μια απάντηση από το υπουργείο Εργασίας στο αίτημα για νέα τριμερή συνάντηση ο υπουργός Γ. Βρούτσης επικοινώνησε και κάλεσε το σωματείο σε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 π.μ. προκειμένου να συζητήσουν το υπόμνημα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει το σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ