Τρίτη 3 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Ανάγκη για άμεσα μέτρα πυροπροστασίας

Στιγμιότυπο από παλαιότερη πυρκαγιά το 2010 στη Λευκάδα

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από παλαιότερη πυρκαγιά το 2010 στη Λευκάδα
Την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων των Ιονίων Νήσων και την αποτροπή των καταστρεπτικών συνεπειών από τις πυρκαγιές, μαζί με ταυτόχρονη επαρκή χρηματοδότηση για μέσα και προσωπικό πυρόσβεσης, ζητά με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιονίων Νήσων. Ταυτόχρονα καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή (ΝΔ), για την κατ' επανάληψη άρνησή της (σε δύο συνεδριάσεις του Π. Συμβουλίου) να συζητήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και προ ημερήσιας διάταξης την εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που αφορούσε στην αντιπυρική προστασία και θωράκιση στην επικράτεια των Ιονίων Νήσων και μάλιστα στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Η στάση αυτή της περιφερειακής αρχής έχει να κάνει τόσο με τις δικές της ευθύνες όσο και με τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που αφορούν στη δραματική έλλειψη ανάλογων κονδυλίων και μέτρων. Αυτή η έλλειψη κονδυλίων με τη σειρά της έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υποβάθμιση των υποδομών, των μέσων αλλά και του προσωπικού πυρόσβεσης.

Αυτή η εγκληματική πολιτική αφήνει σχεδιασμένα ανοχύρωτα τα Δάση και τις δασικές εκτάσεις πεδίο επιχειρηματικών συμφερόντων, έρμαιο των καταπατητών με την αλλαγή της χρήσης γης και την εμπορευματοποίησή της. Ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων (Αίνος, Παντοκράτορας, Βραχιώνας, δασικές περιοχές κ.ά.), η συντήρηση του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδατοληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης παραμένουν κενό γράμμα και γι' αυτή τη χρονιά».

Επιπρόσθετα υπογραμμίζει «τη σκόπιμη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών πυρόσβεσης από την κεντρική διοίκηση στην τοπική, προκειμένου αυτές να "χάνονται" και τελικά να εξυπηρετείται ο στόχος παράδοσης του δημόσιου αγαθού του δάσους, της γης, σε καταπατητές και επιχειρηματικούς ομίλους» και προτείνει «να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της ΠΙΝ συντονιστικού οργάνου για άμεση αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ