Τρίτη 3 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΚΑΜ
Τιμήθηκαν τρεις σημαντικοί αγωνιστές καλλιτέχνες

Ο Γιώργος Φαρσακίδης συνομιλεί με τους συμμετέχοντες που κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του Μουσείου της ΠΕΚΑΜ
Ο Γιώργος Φαρσακίδης συνομιλεί με τους συμμετέχοντες που κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του Μουσείου της ΠΕΚΑΜ
Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, παρουσία πλήθους κόσμου, αγωνιστών και νεολαίας που κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο στο Μουσείο της ΠΕΚΑΜ (Ασωμάτων 31 - Θησείο), η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ σε εκδήλωση - αφιέρωμα: «Εις την αμετανόητον διανόησιν», που διοργάνωσε το Σάββατο, τίμησε το έργο και την αγωνιστική πορεία τριών μεγάλων Εικαστικών της Μακρονήσου, των: Χρήστου Δαγκλή, Κατερίνας Χαριάτη - Σισμάνη και Γιώργου Φαρσακίδη.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ Γρηγόρης Ριζόπουλος, εκτός των άλλων, στάθηκε στην αγωνιστική πορεία και, κυρίως, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα βασανισμών και κακουχιών των τόπων εξορίας και στο κάτεργο της Μακρονήσου από τη μια, και βεβαίως, στο κλίμα αλληλεγγύης που διαμόρφωναν οι κρατούμενοι συναγωνιστές, κάτι που επέτρεπε την αγωνιστική ανάταση αλλά και την υψηλή καλλιτεχνική δημιουργία από τους καλλιτέχνες και διανοούμενους, παρά τις απαγορεύσεις και το κλίμα διώξεων. Μέσα σ' αυτό, ακριβώς, το κλίμα δημιούργησαν οι δεσμώτες καλλιτέχνες έργα σημαντικά που σώθηκαν χάρη και στην οργάνωση και την αλληλεγγύη των συγκρατουμένων αγωνιστών, όπως χαρακτηριστικά, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ.

Στο σημαντικό καλλιτεχνικό έργο και, εν ολίγοις, για την αγωνιστική διαδρομή της ζωής των τιμώμενων Εικαστικών Χρήστου Δαγκλη, Κατερίνας Χαριάτη - Σισμάνη και Γιώργου Φαρσακίδη, αναφέρθηκε με συγκίνηση η Εύα Μελά, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών καλλιτεχνών. Ενώ, μέσα από καλλιτεχνικά δρώμενα, με αναφορές και κείμενα που διαβάστηκαν, αλλά και εικόνες που προβάλλονταν ταυτόχρονα, από βίντεο, παρουσιάστηκαν η καλλιτεχνική πορεία και βιογραφικά στοιχεία των τιμώμενων καλλιτεχνών.

Το ενδιαφέρον των συμμετασχόντων στην εκδήλωση συγκέντρωσε, επίσης, η έκθεση με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σκίτσων των τιμώμενων καλλιτεχνών που είχε στηθεί στον όμορφο προαύλιο χώρο του Μουσείου της ΠΕΚΑΜ. Παρών στην εκδήλωση ήταν, ο μόνος επιζών - αιώνιος έφηβος, από τους τιμώμενους, Γιώργος Φαρσακίδης, ο οποίος και απάντησε στις ερωτήσεις των συμμετασχόντων σχετικά με το έργο και τη ζωή των καλλιτεχνών - και του ιδίου, βέβαια - στις φυλακές, στις εξορίες και το κάτεργο της Μακρονήσου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ