Στιγμιότυπο από τη συναυλία αλληλεγγύης που έγινε το Σάββατο |
Παρά το όργιο τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει ο βιομήχανος Μάνεσης, οι απεργοί έχουν εξασφαλίσει ήδη τη συνέχιση της απεργίας τους με τη νέα απόφαση της γενικής συνέλευσής τους στις 28 Μάη του 2012, που με μυστική ψηφοφορία και 204 ψήφους υπέρ της απεργίας (42 κατά) έδωσαν εντολή στη διοίκηση του σωματείου να τραβήξει αταλάντευτα μπροστά.
Η απόφαση των χαλυβουργών να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση την απεργία τους ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Μάνεσης εκτός από το χτύπημα των απεργών του Ασπροπύργου έχει βάλει μπροστά να ξεκάνει και τους εργάτες στα εργοστάσια του Βόλου και του Βελεστίνου, όπου με τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών έχει επιβάλει και τέταρτη βάρδια ενώ, από την εντατικοποίηση της δουλειάς έχουν ήδη τραυματιστεί σοβαρά τρεις εργάτες.
Η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου - αποκαλυπτική της λειτουργίας της ταξικής Δικαιοσύνης - σχολιάστηκε άμεσα από τους απεργούς με την υπενθύμιση πως η ίδια η γενική τους συνέλευση έχει κάνει καθαρό ότι καμιά δικαστική απόφαση δεν μπορεί να σταματήσει την απεργία. Πόσο μάλλον που η απόφαση του δικαστηρίου έχει ήδη αχρηστευτεί στην πράξη με τη νεότερη απόφαση της γενικής συνέλευσης. Το γεγονός, έλεγαν, ότι μετά από 7,5 μήνες απεργίας 204 εργάτες ξαναψήφισαν με μυστική ψηφοφορία συνέχιση της απεργίας, δηλώνει πως ό,τι δεν κατάφερε ο Μάνεσης με τους λιγοστούς απεργοσπάστες, ό,τι δεν κατάφερε με τους συνεχείς εκβιασμούς και τις 119 απολύσεις, δεν θα το καταφέρει ούτε με αποφάσεις δικαστηρίων. Η απεργία έχει ήδη κατοχυρωθεί στη συνείδηση της εργατικής τάξης σαν μια πέρα για πέρα δίκαιη απεργία και έχει προκαλέσει ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.
Από την πλευρά του, ο βιομήχανος αρνήθηκε χτες να παρουσιαστεί στην τριμερή στο υπουργείο Εργασίας, αναγκάζοντας ως και τον υπουργό Εργασίας - έστω και για προεκλογικούς λόγους - με δήλωσή του να επισημάνει ότι είναι παράνομες οι απολύσεις, πόσο μάλλον που γίνονται σε κερδοφόρα εταιρεία και μάλιστα ενώ είναι σε εξέλιξη απεργία.
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, νότες και τραγούδια αλληλεγγύης «απλώθηκαν» έξω από την πύλη του εργοστασίου, στον Ασπρόπυργο, στη συναυλία αλληλεγγύης που διοργάνωσε το σωματείο των χαλυβουργών με τη συμμετοχή του συγκροτήματος «ΛΑΪΚΟΙ ΦΑΛΤΣΟΙ».