Τετάρτη 6 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟ - ΥΓΕΙΑ
Δραματικά τα αδιέξοδα από την κρατική υποχρηματοδότηση

Ο λαός τσακίζεται από τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών που μεγαλώνουν στο πλαίσιο της ΕΕ και των μνημονίων, προκειμένου να στηριχτούν τα μονοπώλια

Ολο και πιο σφοδρά εκδηλώνονται για το λαό οι επιπτώσεις των άγριων κοινωνικών περικοπών και της παράδοσης του Φαρμάκου και των υπηρεσιών υγείας στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Με τον πιο άγριο τρόπο ένιωσαν τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών οι χρονίως πάσχοντες και ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς, καθώς δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους ούτε στα δημόσια νοσοκομεία ούτε στα φαρμακεία της γειτονιάς, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν την πληρωμή «τοις μετρητοίς», γιατί θεωρούν την Ελλάδα ως επισφαλή οικονομικά χώρα.

Τα αδιέξοδα μεγαλώνουν και από την κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που αποτελεί, μέσω των νοσηλίων, και το βασικό χρηματοδότη των νοσοκομείων, τα οποία έχουν «στεγνώσει» από χρήματα και αναβάλλονται, λόγω έλλειψης υλικών, μέχρι και χειρουργεία. Ομως εκτός από τους χρονίως πάσχοντες υπάρχουν και οι υπόλοιποι ασθενείς που από τις 23/5/2012 υποχρεώνονται να πληρώνουν τα φάρμακά τους εξ ολοκλήρου λόγω της «μορφής πάλης» που επέλεξαν οι πλειοψηφίες όλων των φαρμακευτικών συλλόγων. Με την πρακτική αυτή έχει διαφωνήσει μόνο η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) των Φαρμακοποιών, που πρότεινε να συνεχίσουν οι φαρμακοποιοί να χορηγούν τα φάρμακα με πίστωση και στη συνέχεια να διεκδικήσουν, με τη συμπαράσταση των ασφαλισμένων, την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, ώστε να πληρωθούν οι αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί και γιατροί.

Συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες

Μετά τα διαβήματα και τις διαμαρτυρίες του Σαββατοκύριακου, τη Δευτέρα έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Χρήστου Κίττα, του υπουργού Επικρατείας Αντώνη Αργυρού και υπηρεσιακών παραγόντων. Οπως ανακοίνωσε την ίδια μέρα ο Χρ. Κίττας, ύστερα από συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες μέρες, η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών μέσω του ΕΟΠΥΥ. Με την παράδοση των φαρμάκων οι εταιρείες θα πληρώνονται τοις μετρητοίς για αυτήν την κατηγορία των φαρμάκων. Μ' άλλα λόγια η προμήθεια των φαρμάκων ψηλού κόστους για τους καρκινοπαθείς έγινε αφού πέρασε η απαίτηση των φαρμακευτικών εταιρειών.

Χτες ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων - στοιχίζουν μέχρι και 15.000 ευρώ - θα χορηγούνται από έξι φαρμακεία του πρώην ΙΚΑ: Ομονοίας (Αγίου Κωνσταντίνου 16, ΤΚ 102 41, Αθήνα - τηλ. 210.5200.022). Αμπελοκήπων (Παράσχου 23 & Ασωπίου 4, TK 114 73, Γκύζη, τηλ. 210.6429.356). Ρέντη (Πειραιώς 167, γωνία Πειραιώς & Κηφισού, TK 182 33, Ρέντης, τηλ. 210.4826.510). Ν. Ιωνίας (Αλ. Παναγούλη 91, TΚ 142 34, τηλ. 210.2758.737). Πειραιά (Μπουμπουλίνας 7-13, TK 185 35, τηλ. 210.4101.611).

Οι ασφαλισμένοι της επαρχίας προμηθεύονται τα φάρμακα του καταλόγου από τις κατά τόπους μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, μετά από παραγγελία. Πληροφορίες δίνονται τηλεφωνικά από το 184.

Αδιέξοδο με τα υλικά

Στο μεταξύ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών έχει αποφασίσει να σταματήσει τις παραδόσεις υλικών (γάντια, σύριγγες κλπ) στα νοσοκομεία που έχουν υπέρογκα χρέη προς τα μέλη του, δηλώνοντας αδυναμία προμήθειας των νοσοκομείων λόγω της ασφυκτικής πιστωτικής πίεσης απ' όσους με τη σειρά τους προμηθεύονται οι ίδιοι. Για όλα τα θέματα (φαρμακοποιών, προμηθευτών, ΕΟΠΥΥ) έγινε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Ανάλογη σύσκεψη θα γίνει σήμερα και στο υπουργείο Υγείας, όπου θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις. Ειδικότερα για τους φαρμακοποιούς η υπηρεσιακή κυβέρνηση δήλωσε αναρμόδια για τη ρύθμιση χρεών πριν την 31/12/2011 και το συμψηφισμό τους με χρέη τους προς το Δημόσιο, όπως ζητούν οι φαρμακοποιοί. Επανέλαβε τη χορήγηση 70 εκατ. ευρώ για τα χρέη του Μάρτη 2012 και υποσχέθηκε την εξόφληση 210 εκατ. ευρώ του Απρίλη, πριν ή μετά τις εκλογές.

Οι Σύλλογοι των φαρμακοποιών επανέλαβαν ότι συνεχίζουν την αδιέξοδη «μορφή πάλης».

Την περασμένη Παρασκευή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελλάκος έδωσε εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν διαπράττεται το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο πολιτών από τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών. Επίσης χτες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελ. Ράικου, όρισε και δεύτερο εισαγγελέα στην έρευνα που γίνεται.

Από την άλλη, η Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Κλινικών απέστειλε εξώδικο προς τον ΕΟΠΥΥ, τον «Οίκο του Ναύτη» και το ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών & Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) για τα χρέη τους, δηλώνοντας ότι θα προβεί «σε κάθε νόμιμη ενέργεια»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ