Κυριακή 3 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής

«Συστάσεις» για θύελλα νέων αντεργατικών μέτρων αμέσως μετά τις εκλογές

Ο λαός δεν μπορεί να μπει στο δίλημμα να επιλέξει το δήμιο των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων, τον καλύτερο συνομιλητή των «Ευρωπαίων εταίρων» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, τον καλύτερο διαχειριστή της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού
Ο λαός δεν μπορεί να μπει στο δίλημμα να επιλέξει το δήμιο των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων, τον καλύτερο συνομιλητή των «Ευρωπαίων εταίρων» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, τον καλύτερο διαχειριστή της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού
Η καθημερινή χυδαία εκστρατεία της αστικής τάξης, με αιχμή του δόρατος στελέχη της ΕΕ, του ΣΕΒ, των κομμάτων του κεφαλαίου και του «ευρωμονόδρομου», με τη μέθοδο του «μαστιγίου και του καρότου», επιδιώκει τη χειραγώγηση του λαού ενόψει των εκλογών στις 17 Ιούνη.

Η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, με ισχυρές αναταράξεις στην οικονομικοπολιτική κατάσταση στα κράτη - μέλη του ευρωενωσιακού οικοδομήματος, με όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ΕΕ. Κύριο χαρακτηριστικό σε αυτή την κατάσταση είναι η ένταση της επιθετικότητας του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα [COM (2012) 307], που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Μάη, σχετικά «με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας το 2012 και το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας για την περίοδο 2012 - 2015» είναι μία και μοναδική: Απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, της βάρβαρης πολιτικής που έχουν συμφωνήσει τα κόμματα του κεφαλαίου και του «ευρωμονόδρομου» με τους συμμάχους τους, την ΕΕ και την τρόικα.

Το «Εγγραφο Εργασίας των Υπηρεσιών της Επιτροπής», που συνοδεύει τις Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι πραγματικά αποκαλυπτικό. Χωρίς περιστροφές, αναδεικνύονται το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα (όπως στην Ευρωζώνη και σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ) και οι μεγάλες δυσκολίες της αστικής διαχείρισης.

Με βάση τα ίδια τα στοιχεία των ευρωενωσιακών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμάται ότι:

  • H ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,9% το 2012, όταν οι ίδιοι πριν δύο μόλις μήνες μιλούσαν για μείωση 4,2%!
  • Η συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής εκτιμάται σε 4,75%, με κίνδυνο περαιτέρω αρνητικής εξέλιξης.
  • Η ανάκαμψη που προβλεπόταν για το επόμενο έτος θα καθυστερήσει και άλλο και στην καλύτερη περίπτωση θα σημειωθεί στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας το 2013.

Οι πίνακες με τα στοιχεία που δίνει η Επιτροπή αποκαλύπτουν τη χρεοκοπία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας: Εκρηξη της ανεργίας, μισθοί - συντάξεις πείνας, φοροεπιδρομή στους εργαζόμενους, δάνεια - θηλιά για τα λαϊκά νοικοκυριά, έκρηξη της φτώχειας. Και από την άλλη, νέος γύρος πακτωλού επιδοτήσεων για το κεφάλαιο, ζεστό χρήμα στις τράπεζες, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές και, ταυτόχρονα, μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων.

Μπούσουλας για φθηνότερους εργάτες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί τις ελληνικές αρχές για τις «ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με τα δημοσιονομικά τους σχέδια», παραπέμποντας ευθέως στη νέα λαίλαπα μέτρων ενάντια στους εργαζόμενους, που ετοιμάζουν για την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών. Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία, προειδοποιεί ότι «η εφαρμογή (των μέτρων μέχρι σήμερα) προσέκρουσε σε διάφορα προβλήματα, πολιτική αστάθεια, κοινωνική αναταραχή».

Τα ευρωενωσιακά όργανα προειδοποιούν και αναμένουν μια κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή κυβέρνηση - στοιχισμένη στη στρατηγική της ΕΕ - για να καταλαγιάσει την «κοινωνική αναταραχή», να επιβάλει με πυγμή την εφαρμογή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, τονίζοντας με νόημα: «Η Ελλάδα έχει αναλάβει μια σειρά δεσμεύσεων στο πλαίσιο του Συμφώνου για το "Ευρώ+" (...) που αποβλέπουν (...) στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην τόνωση της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών και στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Το έγγραφο της Επιτροπής είναι κυνικά αποκαλυπτικό για τους στόχους που υπηρετεί η πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων και των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Θέτει σε προτεραιότητα τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις και να αυξηθούν τα κέρδη τους.

«Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος - σημειώνει η Επιτροπή - είναι η αποκατάσταση σε μόνιμη βάση της αξιοπιστίας της Ελλάδας έναντι των ιδιωτών επενδυτών, μέσω της εξασφάλισης της δημοσιονομικής διατηρησιμότητας, της διαφύλαξης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της τόνωσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεμπροστιάζει τη χυδαία απάτη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ΔΗΜΑΡ, ότι μπορούν να «επαναδιαπραγματευτούν» τα μνημόνια, χωρίς να συγκρουστούν με την ΕΕ και την πολιτική της, που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους για να διατηρήσει την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Χωρίς περιστροφές, η Επιτροπή διατυπώνει το στόχο αυτής της πολιτικής: «Η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα μέσω τολμηρής εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή, με μείωση τιμών και κόστους παραγωγής έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς και με τη στροφή από την κατανάλωση στις εξαγωγές. Δεδομένου ότι απαιτείται χρόνος για να επιτευχθεί μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας, πρέπει πρώτα να επέλθει μείωση του ονομαστικού μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους».

Νέες περικοπές, νέα μέτρα

Για να μη μένει η παραμικρή αμφιβολία ποια βάρβαρη πολιτική και μέτρα πρόκειται να εφαρμόσει όποια κυβέρνηση - κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά - προκύψει από τις εκλογές, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει:

«Ωστόσο, οι τρέχουσες προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλα δημοσιονομικά κενά την περίοδο 2013 - 14. Βασίζονται σε σωρευτικό δημοσιονομικό έλλειμμα την περίοδο 2013 - 14 ίσο προς 5,5% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε νέα μνημόνια με σημαντικές επιπρόσθετες περικοπές δαπανών κατά τους επόμενους μήνες (...) Η επανεξέταση αναμένεται να επικεντρωθεί, αφενός, και να συμβάλει, αφετέρου, στην εξοικονόμηση πόρων στον τομέα των κοινωνικών μεταβιβάσεων (...) Η μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα μέσω απολύσεων και η εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις θα συμβάλουν επίσης στη μείωση των κρατικών δαπανών».

Και συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερο κυνισμό:

«Η κυβέρνηση υιοθέτησε μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων για την αγορά εργασίας, που συμπληρώνουν τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν το 2010 και το 2011 (...) Η κυβέρνηση θέσπισε νομοθεσία για τη μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την τροποποίηση ορισμένων διαδικασιών καθορισμού των μισθών, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων που αφορούν τη λήξη συλλογικών συμβάσεων και τη διαμεσολάβηση σε περίπτωση μισθολογικών διαφορών.

Αυτό αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής μείωσης του εργατικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 15% εντός μιας τριετίας, με την οποία επιταχύνονται οι περικοπές που επήλθαν στο εργατικό κόστος ήδη κατά τη διάρκεια του 2011. Εκτός από τις περικοπές στους ονομαστικούς μισθούς, ο στόχος αυτός αναμένεται ότι θα επιτευχθεί και με τη μείωση του μη μισθολογικού μέρους του κόστους εργασίας, δηλαδή με κατάργηση μη βασικών κοινωνικών παροχών και αντίστοιχη μείωση των εργοδοτικών εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει συμπληρωματικά διορθωτικά μέτρα για να διευκολυνθεί η συλλογική διαπραγμάτευση και να εξασφαλιστεί μισθολογική ευελιξία».

Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοινώνει η Επιτροπή είναι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιούνη, κεντροαριστερής ή κεντροδεξιάς, πρόθυμης να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους «εταίρους» της, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία των μονοπωλίων και την εξουσία τους. Με το ένα ή με το άλλο «μείγμα» αντιλαϊκής πολιτικής, η στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα γίνει ακόμη πιο επιθετική και βάναυση ενάντια στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Δόκανο με ψευτοδιλήμματα

Κατάργηση των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής στο σύνολό της είναι αδύνατη από αυτούς που φωνάζουν στα κεραμίδια «πάση θυσία μέσα στην ΕΕ». Ο λαός να μην παγιδευτεί στο δόκανο των αυταπατών που στήνουν οι «διαπραγματευτές» της δεξιάς - κεντροδεξιάς με τη ΝΔ ή της αριστερής - κεντροαριστερής του ΣΥΡΙΖΑ. Στη «διαπραγμάτευση», κάποιος πράγματι θα αλλάξει, αλλά δε θα είναι η ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση του κεφαλαίου, η ΕΕ.

Τα προεκλογικά προγράμματα τόσο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ αποτελούν το «διαβατήριο» για την κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή κυβέρνηση, για τη συναλλαγή τους με την ΕΕ, για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων με πρόσχημα «την καμένη γη» και το κίβδηλο επιχείρημα της «σωτηρίας» της Ελλάδας στην ΕΕ. Ο λαός δεν μπορεί να μπει στο δίλημμα να επιλέξει το δήμιο των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων, τον καλύτερο συνομιλητή των «Ευρωπαίων εταίρων» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, τον καλύτερο διαχειριστή της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού.

Ψήφο στο ΚΚΕ, ισχυρή - μαχητική, ριζοσπαστική δύναμη αντίστασης και ανατροπής στο εργατικό κίνημα και τη Βουλή. Για να μείνει όρθια και ζωντανή η ελπίδα της νίκης, της Λαϊκής Εξουσίας.


Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
* Ο Γ. Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ