Κυριακή 3 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φιλολαϊκή διέξοδος σε ρήξη με τα μονοπώλια

Γρηγοριάδης Κώστας

Εδώ και χρόνια η ηγεσία των μεγαλοξενοδόχων (ΣΕΤΕ) έχει βάλει στο στόχαστρο τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις γιατί τάχα δυσφημούν την Ελλάδα στο εξωτερικό και κάνουν ζημιά στον τουρισμό. Τώρα αλλάζουν το τροπάρι και λένε ότι δεν φταίνε οι απεργίες για τη σημαντική πτώση των κρατήσεων, αλλά η πολιτική αστάθεια, που για να «θεραπευτεί» πρέπει να αναδειχθεί μια κυβέρνηση με «σταθερό φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό», αφήνοντας στο απυρόβλητο τα πραγματικά αίτια της πτώσης του τουρισμού. «Η ελπίδα είναι στα χέρια μας εάν μετά τη 17η Ιουνίου προκύψει μια κυβέρνηση σταθερή φιλοευρωπαϊκή με προσανατολισμό στο ευρώ και σταθεροποιήσει την εικόνα. Σας υπογράφω ότι από τις 18 Ιουνίου θα επανέλθει ο αριθμός των κρατήσεων», αποφάνθηκε (μιλώντας στον «Σκάι») ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα είναι καλύτερη από ποτέ, ωραιότερη, πιο ήσυχη, είχαμε 4 απεργίες μόνο Απρίλιο - Μάιο, ενώ είχαμε 56 πέρυσι», ενώ «είναι καλύτερη η σχέση ποιότητας τιμής που είχε ποτέ η Ελλάδα»... Είναι ολοφάνερο ότι αυτό που επιδιώκουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι να υποτάσσονται τα πάντα στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους και της διασφάλισης της κερδοφορίας τους με κάθε μέσο. Θέλουν και «σιωπή νεκροταφείου», δηλαδή τσακισμένο το εργατικό λαϊκό κίνημα, και μισθούς πείνας και δουλεμπόριο στους χώρους δουλειάς (ξενοδοχεία) και πολιτική σταθερότητα, δηλαδή ισχυρό αστικό πολιτικό σύστημα, που θα εγγυάται την κερδοφορία τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι την επομένη των εκλογών δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο αν δεν υπάρξει ένα ρωμαλέο εργατικό λαϊκό κίνημα, με μπροστάρη ένα πανίσχυρο ΚΚΕ, που θα είναι αποφασισμένο να έρθει σε ρήξη με την οικονομική και πολιτική εξουσία των μονοπωλίων. Ολα τ' άλλα αποτελούν τραγικές και ασυγχώρητες αυταπάτες.

Καμιά ανησυχία για τα κέρδη τους

Τόσες και τόσες έρευνες και αναλύσεις διαφόρων οίκων ακούμε και διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό για την ελληνική οικονομία, επί παντός του επιστητού και κυρίως για το πόσο ...άσχημα είναι τα πράγματα για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά και σε αυτήν που εξέδωσε η ERNST & YOUNG, που λέει σαφέστατα πώς αυτά δεν ισχύουν για ...όλους τους Ελληνες και ιδίως για τους Ελληνες εφοπλιστές.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις του οίκου, η Ελληνική Ναυτιλία αύξησε την χωρητικότητά της κατά 2,5% αφού οι Ελληνες εφοπλιστές «εκμεταλλεύονται τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κρίσης» και διατηρούν «την ηγετική τους θέση στην παγκόσμια αγορά». Το μόνο πρόβλημα - λέει - είναι ότι έχουν μειωθεί οι δανειακές ροές προς την ναυτιλία, δηλαδή οι εφοπλιστές δανείζονται λιγότερο. Αυτά που - φυσικά - δεν λέει η ERNST & YOUNG είναι οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τους εφοπλιστές, το τσάκισμα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών σε μισθούς κλπ. που αυξάνει την κερδοφορία τους και η ασυδοσία που θεσμοθετούν - ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό - οι ελληνικές κυβερνήσεις εκμεταλλευόμενες την οικονομική κρίση. Φαίνεται πως αυτά τα θεωρούν ...αυτονόητα.

Εγκληματική πολιτική

Η πρόκληση απέναντι στα άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους συνεχίζεται. Τα προνοιακά επιδόματα -αυτά τα επιδόματα της εξαθλίωσης- έχουν να καταβληθούν από το Φλεβάρη και με πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας ενημερώνει πως το ίδιο «ολοκλήρωσε τις διαδικασίες, που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητά του, σχετικά με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του β' διμήνου 2012 των δικαιούχων ΑμεΑ» και πως «τα στοιχεία των δικαιούχων έχουν μεταφερθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών».

Κι ενώ χιλιάδες οικογένειες περιμένουν από αυτό το επίδομα για να ζήσουν, κι ενώ τα ΑμΕΑ πληρώνουν όλο και περισσότερα για φάρμακα, θεραπείες, υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει να δίνουν φάρμακα αν δεν πληρώνονται επί τόπου και τα νοσοκομεία έχουν έλλειψη σε φάρμακα υψηλού κόστους, και κινδυνεύουν πλέον άμεσα ζωές, μπαίνει το ερώτημα: Γιατί -τουλάχιστον- δε δίνονται τα επιδόματα με τις παλιές λίστες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετά την απογραφή στα ΚΕΠ; Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προμηνύεται και νέα ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση, με πρόσχημα την ανάγκη να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των υπαλλήλων στις υπηρεσίες των δήμων που είναι αρμόδιες για την απογραφή. Η εγκληματική αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει πάτο... Οταν περίπου το 85% των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δεν έχει δουλειά (σύμφωνα με τους υπολογισμούς πριν την κρίση), όταν το επίδομα με το οποίο καλούνται να ζήσουν (όσα το παίρνουν) κυμαίνεται στα 300-700 ευρώ το δίμηνο, όταν τα «δημόσια» ιδρύματα Πρόνοιας καρκινοβατούν, όταν οι λαϊκές οικογένειες μοιραία αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικά κέντρα, η μη καταβολή του επιδόματος δεν είναι παρά καταδίκη των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους σε τραγικά αδιέξοδα. Σε ακόμα πιο βαθιά απόγνωση. Απόγνωση που τα ΑμΕΑ πρέπει να «επιστρέψουν» σε όσους τους βυθίζουν στην εξαθλίωση. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ στην κάλπη και στους αγώνες να βουλιάξουν στην απόγνωση όσους μετατρέπουν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών σε μια τραγωδία δίχως τέλος και να δυναμώσουν την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Πρόνοια και Υγεία.

Συνειδητή διαστρέβλωση

Σε μια συζήτηση μεταξύ δημοσιογράφων, για τα ενδεχόμενα που θα έχει να αντιμετωπίσει όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές στη σχέση της Ελλάδας με το ευρώ, στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», η Π. Τσαπανίδου είπε ότι «μόνο το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της δραχμής και όλα τα υπόλοιπα κόμματα είναι με το ευρώ». Επειδή, η συγκεκριμένη δημοσιογράφος δεν έχει άγνοια κι επειδή πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο το ΚΚΕ τοποθετείται με σαφήνεια διαρκώς, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, τότε έχουμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για συνειδητή διαστρέβλωση των θέσεων του Κόμματος. Εχουμε πει πάμπολλες φορές ότι το να πετάξουν την Ελλάδα από το ευρώ, με μια αστική κυβέρνηση και με μια οικονομία ενσωματωμένη στην ΕΕ και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτήν, θα είναι καταστροφικό για το λαό, θα κληθεί να το πληρώσει ακόμα πιο βαριά απ' ό,τι πληρώνει σήμερα τις συνέπειες της κρίσης του κεφαλαίου. Το να λες λοιπόν, σε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας ότι το ΚΚΕ την αποζητά, είναι διαστρέβλωση, είναι σα να λες ότι το ΚΚΕ θέλει ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή του λαού!

Εμείς λέμε ξεκάθαρα: Μονομερής διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ (κι όχι μόνο από την ευρωζώνη) με ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Κι ακριβώς επειδή η κρίση έχει βαθύνει πολύ και τα σενάρια για αναμόρφωση της Ευρωζώνης δεν είναι μπλόφες, λέμε σήμερα, τώρα, λαός οργανωμένος, ισχυρό ΚΚΕ γιατί ούτε οι κεντροαριστερές, ούτε οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις δε θα μπορέσουν να τον σώσουν.

Το ψωμί

Στη νουβέλα του Το ψωμί ο Αλεξέι Τολστόι περιγράφει τα χρόνια του εμφύλιου πολέμου, μιλάει για την ηρωική άμυνα του Τσαρίτσιν στα 1918. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνάει ο αντίλαλος από τις μάχες ενάντια στους Γερμανούς επιδρομείς στην Ουκρανία, από την ηρωική πορεία που έκανε η 5η Στρατιά με διοικητή τον Βοροσίλοφ από το Λουγκάνσκ ως το Τσαρίτσιν, και τη συντριβή του στρατού των Λευκών από τον ένδοξο Κόκκινο Στρατό. Ο συγγραφέας δίνει με μεγάλη καλλιτεχνική δύναμη τις μορφές του Λένιν, του Στάλιν και του Βοροσίλοφ, δείχνει πώς οι απλοί άνθρωποι του λαού (Ιβάν Γκορά, Αγριπίνα κ.ά.) μπαίνουν στον επαναστατικό αγώνα και γίνονται πρωτοπόροι σοβιετικοί άνθρωποι.

Ο Α. Τολστόι πέθανε στις 23 Φλεβάρη 1945, πάνω στην ακμή της δημιουργικής του δύναμης. Λίγο καιρό πριν το θάνατό του είχε γράψει τα παρακάτω λόγια για το σοβιετικό λαό και για τους μεγάλους του αρχηγούς, τους δημιουργούς της νέας κοινωνίας: «Να σηκώσει τους ώμους του όλο το βάρος του αγώνα για την ανθρώπινη ευτυχία... Να ανέβει τόσο γοργά στο ύψος της πιο ισχυρής και πολιτισμένης δύναμης - όλα αυτά μπορούσε να τα κάνει μόνο ένας μεγάλος λαός με μεγάλο μέλλον. Το πρώτο ευχαριστώ το χρωστάμε στον Λένιν που προέβλεψε κα εξύψωσε τη μεγαλοφυΐα του λαού. Το δεύτερο στο σύντροφο Στάλιν που πραγματοποίησε αυτό το καθήκον και μπόρεσε να διοχετεύσει τη δύναμη της λαϊκής μεγαλοφυΐας στο έργο της οικοδόμησης του κομμουνισμού». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Βλαντιμίρ Πούτιν

Γρηγοριάδης Κώστας

Η παραπέρα προώθηση των συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων και η θέση της αστικής τάξης της Ρωσίας στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης περιοδείας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εκλογή του το Μάη. Αρχικός σταθμός ήταν η Λευκορωσία όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο και συμφώνησε να παράσχει στη χώρα ηθική στήριξη μετά τις νέες κυρώσεις της ΕΕ που απέσυρε τους πρεσβευτές της από το Μινσκ επικαλούμενη παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον ανακοίνωσε πως θα δώσει στη Λευκορωσία την τρίτη δόση ενός δανείου ύψους 440 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συνολικά, η Λευκορωσία πρόκειται να λάβει δάνεια 3 δισ. δολαρίων την περίοδο 2011 - 2013, με αντάλλαγμα την ιδιωτικοποίηση κρατικών πόρων αξίας 2,5 δισ. δολαρίων.

Στη συνέχεια μετέβη στις πρωτεύουσες των χώρων με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, σε Βερολίνο και Παρίσι, αντίστοιχα, για συναντήσεις με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Πέρα από τις διακρατικές και τις εμπορικές σχέσεις στην ατζέντα των συνομιλιών του Πούτιν βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, όπου εξελίσσονται με ένταση οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε μια περιοχή με τεράστια γεωστρατηγική σημασία όπου η Ρωσία έχει σημαντικά συμφέροντα.


K. X.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ