Τετάρτη 30 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΑΛΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Οι αρχαίοι ταξίδευαν και μακριά απ' τις ακτές

Αφρικανικός αμφορέας από το χώρο του ναυαγίου του 2ου αι. μ.Χ., (βάθος 1.375 μ.)
Αφρικανικός αμφορέας από το χώρο του ναυαγίου του 2ου αι. μ.Χ., (βάθος 1.375 μ.)
Σημαντική ήταν η «σοδειά» της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας στη διαδρομή που ακολουθεί ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».

Συγκεκριμένα, από 11 έως 17/5, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών πραγματοποίησαν αρχαιολογικό έλεγχο στα σημεία που προβλέπεται να περάσει ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Παξών. Ο έλεγχος έγινε σε όλο το μήκος του αγωγού εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καλύπτοντας μία έκταση περίπου 200 τ. χλμ. και έως μέγιστο βάθος 1.400 μ. έως τα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία, με την υποστήριξη του ωκεανογραφικού σκάφους «ΑΙΓΑΙΟ» και με τη χρήση ηχοβολιστικών πλευρικής σάρωσης και υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων. Ελέγχθηκαν 12 πιθανοί αρχαιολογικοί «στόχοι», από τους οποίους τρεις αποδείχθηκαν ότι ήταν αρχαία και ιστορικά ναυάγια.

Το πρώτο εντοπίσθηκε σε βάθος 1.180 μ. Πρόκειται για πλοίο των ρωμαϊκών χρόνων (πιθανόν 3ος αι. μ.Χ.). Ανελκύθηκαν δύο στόμια αφρικανικών αμφορέων, διαφορετικών τύπων, καθώς και ένα μαρμάρινο αγγείο, ύψους 30 εκ. Η κινηματογράφηση του ναυαγίου αποτύπωσε αμφορείς, μαγειρικά σκεύη, τουλάχιστον δύο άγκυρες, μέρος από το έρμα του πλοίου και ίχνη από το σκαρί του πλοίου.

Το δεύτερο ναυάγιο εντοπίσθηκε σε βάθος 1.375 μ. και πρόκειται, μάλλον, για ναυάγιο πλοίου της ίδιας περιόδου με το προηγούμενο. Σώζονται αμφορείς, πινάκια, μαγειρικά σκεύη, διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, μέρος από το έρμα και πιθανώς το σκαρί του πλοίου. Δεν ανελκύθηκαν αντικείμενα, λόγω της δυσκολίας αποκόλλησής τους από το λασπώδη πυθμένα.

Το τρίτο ναυάγιο εντοπίσθηκε σε βάθος 1.260 μ. Πρόκειται για πλοίο, μάλλον, νεότερων χρόνων πιθανώς 17ου - 18ου αι. Από το πλοίο σώζονται το σκαρί, οι σιδερένιες άγκυρες, μαγειρικά και αποθηκευτικά σκεύη και αγγεία (οινοχόες με εφυάλωση, πιάτα, πινάκια, χύτες, κ.λπ.).

Τα παραπάνω είναι τα βαθύτερα εντοπισμένα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη έρευνα, αφενός εντόπισε και σε αυτά τα βάθη ίχνη συρόμενων δικτύων, που συχνά προκαλούν καταστροφές σε μη εντοπισμένα ναυάγια, και, αφετέρου, κατέρριψε τη θεωρία ότι τα αρχαία εμπορικά πλοία έπλεαν μόνο πολύ κοντά στις ακτές.

Επικεφαλής της έρευνας από την πλευρά της Εφορείας Εναλίων ήταν ο καταδυόμενος αρχαιολόγος Δρ. Δημ. Κουρκουμέλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ