Τετάρτη 30 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πριν αλέκτορα φωνήσαι...

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών για τις αποφάσεις της πλειοψηφίας στο ΔΣ του ΣΕΗ

H εκτίμηση της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών», πριν τις εκλογές του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (9/4/2012) όσον αφορά στις δυνάμεις της «Κίνησης Ηθοποιών» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), των «Ενωμένων Ηθοποιών» (κίνηση που συγκροτήθηκε πρόσφατα από εργοδότες του χώρου) και της «Ελεύθερης Εκφρασης» (ΝΔ), πως πρόκειται για δυνάμεις που υπηρετούν τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών μεγαλοπαραγωγών του θεάτρου και του οπτικοακουστικού τομέα (κανάλια, μονοπωλιακά συγκροτήματα κ.λπ.) για παροπλισμό του σωματείου ως φορέα οργάνωσης της πάλης των ηθοποιών ενάντια στη νέα λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται, επιβεβαιώθηκε από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του νέου ΔΣ. Στη συνεδρίαση του ΔΣ, στις 21/5/2012, οι παραπάνω παρατάξεις αποφάσισαν από κοινού να αποχωρήσει το σωματείο από το ΠΑΜΕ, με τον ισχυρισμό περί «κομματικοποίησής» του.

«Πράξη αναμενόμενη και απόλυτα φυσική» - επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα» - «αφού το ΠΑΜΕ έχει συγκροτηθεί ακριβώς για να καταπολεμήσει τις παμπάλαιες αντιδραστικές αντιλήψεις της ταξικής ειρήνης και υποταγής που οι δυνάμεις αυτές πρεσβεύουν και κρύβουν κάτω από το δήθεν "ανανεωτικό" και "ανεξάρτητο" μανδύα τους: Τις αντιλήψεις δηλαδή για συν-ευθύνη εργοδότη και εργαζόμενου και για απεμπόληση όλων των κεκτημένων των ηθοποιών (κατώτατα όρια μισθών, ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια εργασίας κ.λπ.) προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες - εργοδότες του θεάματος. Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελεί και η στάση τους στα άλλα δύο θέματα που απασχόλησαν την προαναφερόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΗ. Συγκεκριμένα, σε αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού να αντιμετωπίσουν, από κοινού, τα δύο σωματεία την απόλυση συναδέλφων χορευτών από δραματική σχολή, οι τρεις αυτές παρατάξεις της πλειοψηφίας απάντησαν αρνητικά με το συντριπτικό επιχείρημα ότι "και οι δύο πλευρές έχουν τα δίκια τους"!».

Και η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Ενότητας» συνεχίζει: «Στο θέμα των οικονομικών επιχείρησαν να πάρουν απόφαση για διαγραφή όλων των ηθοποιών που χρωστούν συνδρομές 6 μηνών και πάνω και στη συνέχεια να... επανεγγραφούν μόνον όσοι έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια. Στην ουσία, θέλουν να διαγράψουν από το σωματείο την πλειονότητα των μελών του, τους φτωχούς και άνεργους ηθοποιούς, αυτούς δηλαδή που έχουν περισσότερο ανάγκη και απαίτηση για ένα μαχητικό σωματείο στο πλευρό τους. Πίσω από την κίνησή τους αυτή κρύβεται η πρόθεση να αλλάξουν όχι απλά την κοινωνική σύνθεση του σωματείου, αλλά και το συσχετισμό και το χαρακτήρα του, με την εγγραφή σε αυτό εργοδοτών, ιμπρεσάριων κ.λπ., ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις. Γι' αυτό η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών σας καλεί όλους, με την παρουσία σας και την ενεργή συμμετοχή σας στις δραστηριότητες του σωματείου, να υπερασπιστείτε το μαζικό, ταξικό, αγωνιστικό προσανατολισμό του. Να δώσουμε από κοινού τη μάχη στις Γενικές Συνελεύσεις, στα θέατρα, στα πλατό και τους άλλους χώρους δουλειάς για να ανατραπεί, από τα κάτω, η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ, ώστε να μείνει το σωματείο μας ισχυρό προπύργιο υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας και αντεπίθεσης για την αναγέννηση της τέχνης και των συντελεστών της, για να γίνει ο κοινωνικός πλούτος ιδιοκτησία των δημιουργών του, μαζί με τα άλλα Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Με οργανωμένο λαό και ισχυρό ΠΑΜΕ υπάρχει ελπίδα!».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org