Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Απεργούν σήμερα για μισθούς και συμβάσεις

Στις 11.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Οι μεγαλοξενοδόχοι πληρώνουν τους εργαζόμενους ακόμα και πιο χαμηλά από την τιμή που χρεώνουν δωμάτια για μια νύχτα... (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων)
Οι μεγαλοξενοδόχοι πληρώνουν τους εργαζόμενους ακόμα και πιο χαμηλά από την τιμή που χρεώνουν δωμάτια για μια νύχτα... (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων)
Με 24ωρη απεργία σήμερα στα ξενοδοχεία της Αττικής και στις επιχειρήσεις εστίασης για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων απαντούν οι εργαζόμενοι του κλάδου στην επιθετικότητα των εργοδοτών οι οποίοι κατήγγειλαν σχεδόν ταυτόχρονα και τις τρεις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, απαιτώντας μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Από το πρωί οι εργαζόμενοι μαζί με τα σωματεία τους θα δώσουν τη μάχη της περιφρούρησης και στη συνέχεια συγκροτημένα από όλα τα ξενοδοχεία θα κατευθυνθούν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Παραμονές της δύσκολης απεργιακής αναμέτρησης που δίνει ο κλάδος, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε να προσφύγει στον ΟΜΕΔ (!) για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η απόφαση αυτή αποτελεί τουλάχιστον υπονόμευση της σημερινής απεργίας, της οργάνωσης των εργαζομένων και των μετέπειτα απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προκηρυχθεί, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το συνδικάτο, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας σε δελτίο Τύπου που ενημερώνει για αυτή την απόφαση αξιοποιεί την παρουσία του προέδρου του συνδικάτου στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου - που κλήθηκε λόγω της συμμετοχής του στη διαπαραταξιακή διαπραγματευτική ομάδα - για να προσδώσει στην ενέργεια αυτή ομόφωνο χαρακτήρα.

«Η θέση του Συνδικάτου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, την οποία μετέφερε και ο πρόεδρός του στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, είναι η αγωνιστική διεκδίκηση για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, ως μόνη διέξοδο απέναντι στην εργοδοτική αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εκφράστηκε με την σχεδόν ταυτόχρονη καταγγελία και των τριών συλλογικών συμβάσεων από τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου». Θυμίζει δε ότι μετά το δεύτερο μνημόνιο ο ΟΜΕΔ μπορεί να αποφανθεί μόνο για τους βασικούς μισθούς και πάντα «αφού ληφθούν υπόψη μαζί με τις νομικές διαστάσεις, οι οικονομικές και οι χρηματοπιστωτικές». «Δηλαδή, ξεκαθαρίζει το συνδικάτο, ο ΟΜΕΔ, από όργανο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα κατέληξε ακόμη χειρότερα, καρμανιόλα μισθών και δικαιωμάτων. Θα ήταν αφέλεια αν κάποιος πίστευε ότι η προσφυγή στον ΟΜΕΔ θα φόβιζε τους μεγαλοξενοδόχους, που έχουν πλέον στα χέρια τους όλο εκείνο το νομικό οπλοστάσιο για να σκοτώσουν κάθε προσπάθεια να περισώσουμε τα δικαιώματά μας».

Και καταλήγει: «Μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα. Να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπόθεση των συλλογικών συμβάσεων. Να διεκδικήσουν με την ενότητα και την πάλη τους συλλογικές συμβάσεις χωρίς μειώσεις μισθών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ