Σάββατο 19 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Διαπιστευτήρια στην ΕΕ από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»

Σαμαράς, Τσίπρας, Βενιζέλος και Κουβέλης διαβεβαίωσαν ότι θα σεβαστούν τις υποχρεώσεις απέναντι στη λυκοσυμμαχία

Τα διαπιστευτήριά τους στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ κατέθεσαν, χτες, ο ένας μετά τον άλλον οι αρχηγοί των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», σε δηλώσεις τους μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος βρέθηκε χτες στην Αθήνα. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, και τους Αντ. Σαμαρά, Αλ. Τσίπρα, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

Αναπαράγοντας αποπροσανατολιστικά στερεότυπα, που συγκαλύπτουν τον ταξικό χαρακτήρα της επίθεσης σε βάρος του λαού από την ΕΕ και το ντόπιο κεφάλαιο, ο Μ. Σουλτς ισχυρίστηκε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «δε θέλουμε να υποδουλώσουμε την Ελλάδα, αλλά ακριβώς να τη βοηθήσουμε». Από την πλευρά του, ο Κ. Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα «τα ελληνικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση» μετά τις εκλογές.

Ο Αντ. Σαμαράς αξιοποίησε τη συνάντηση με τον Μ. Σουλτς για να επαναφέρει τα ψευτοδιλήμματα «Ευρώπη με ανάπτυξη (ή) λαϊκισμός και ανευθυνότητα» ενόψει των εκλογών και δήλωσε ικανοποιημένος επειδή ο Ευρωπαίος αξιωματούχος «συμπλέει σε αυτές τις βασικές απόψεις, εκφράζοντας το σύνολο εκείνων των πολιτικών στην ΕΕ, οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα μαζί με την Ευρώπη, μέσα στην Ευρώπη, με δυνατότητα δημιουργικής αναπτυξιακής πορείας για τον τόπο μας».

Υμνοι στην ΕΕ της ...δημοκρατίας!

«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης με υποχρεώσεις αλλά και με δικαιώματα που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε αυτή», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Μ. Σουλτς, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσαρμοσμένο στη στρατηγική της ΕΕ και ότι στόχος τους είναι να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που προϋποθέτει η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στο ίδιο πνεύμα και για να συγκαλύψει την ανισομετρία στην καπιταλιστική Ευρωένωση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η Ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές» και ότι «το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά εντάσσεται μέσα στο συνολικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, συνεπώς η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική». Κατά τ' άλλα, χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των αντιλαϊκών αποφάσεων ως τον «κατ' εξοχήν δημοκρατικό θεσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ο οποίος «έχει να παίξει έναν πάρα πολύ γόνιμο ρόλο».

Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος έπαιξε το «χαρτί» της δήθεν «διαπραγμάτευσης» της «δανειακής σύμβασης», ισχυριζόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ «ξέρει να κάνει διαπραγμάτευση και έχει σχέδιο», ενώ εμπαίζοντας τα λαϊκά στρώματα είπε: «Το σχέδιο αυτό οδηγεί στο να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης και βεβαίως να ανατρέψουμε τα αρνητικά, ανατρέποντας την ύφεση και ανακόπτοντας την ανεργία». Ανταπαντώντας, ο Μ. Σουλτς αναγνώρισε ότι «όλοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση γνωρίζουν το τεράστιο επίτευγμα, την υπηρεσία που προσέφερε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα»!

Τέλος, ο Φ. Κουβέλης διαβεβαίωσε τον αξιωματούχο της ΕΕ ότι «η ΔΗΜΑΡ θα συμβάλει» στη «συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο» και στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ.

Καθόλου εθιμοτυπική η επίσκεψη

Ολες οι δηλώσεις μετά τις συναντήσεις με τον Μ. Σουλτς επιβεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις μαζί του δεν είχαν ενημερωτικό μόνο χαρακτήρα, σε ό,τι αφορά στις μετεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προειδοποίησε για τις ερχόμενες εκλογές ότι «ενόψει της κατάστασης που βιώνουμε σήμερα, δεν είναι αυτό παιχνίδι για μικρά παιδιά. Δεν παίζουμε. Καλούμεθα όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο, πριν την επίσκεψη στην Αθήνα, ο Μ. Σουλτς ανέφερε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δε θα ήταν «το τέλος ενός κακού, αλλά η αρχή ενός ακόμη μεγαλύτερου κακού». Ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν είπα ότι αυτή η επιλογή δεν υπάρχει, αλλά τη θεωρώ ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη» και υποστήριξε πως «σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία θα κατέρρεε μέσα σε μερικές ημέρες και οι Ευρωπαίοι θα έσπευδαν προς βοήθεια της χώρας με δισεκατομμύρια ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ