Σάββατο 19 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Απειλές με αφορμή το φυσικό αέριο

ΑΓΥΚΥΡΑ.--

Νέο γύρο απειλών με αφορμή το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, για έρευνες υδρογονανθράκων, της Κυπριακής Δημοκρατίας, άνοιξε η Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την απαίτηση από τις κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σχετικά με την ανακοίνωση δημόσιου ενδιαφέροντος για την εξερεύνηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων και κοιτασμάτων αερίου από πλευράς της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποσυρθούν. Παράλληλα απειλεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αποκλειστούν από κάθε ενεργειακό έργο στην Τουρκία, είτε αυτό βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη είτε αφορά στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ απαιτείται από «τις χώρες και τις πετρελαϊκές εταιρείες» που συμμετέχουν στις προσφορές «να αποσυρθούν από κάθε δραστηριότητα σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή», λόγω των συνεχιζόμενων ασυμφωνιών οι οποίες σχετίζονται με το Κυπριακό, καθώς και «να αποσύρουν τις προσφορές τους». Σε αντίθετη περίπτωση σημειώνεται ότι δε θα υπάρχει καμιά πιθανότητα «να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση σε μελλοντικά ενεργειακά έργα στην Τουρκία».

Την ίδια στιγμή η Τουρκία, με αφορμή το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με δεδομένη την ένταση του ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων για την ενέργεια, τονίζει ότι οι προαναφερθείσες εταιρείες θα θεωρηθούν «υπεύθυνες» για τις εντάσεις οι οποίες μπορεί να κλιμακωθούν στην περιοχή εάν συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «παραβιάζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφορές στο β' γύρο αδειοδοτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν καταθέσει 15 εταιρείες και κοινοπραξίες, από 13 χώρες, περιλαμβανομένων της γαλλικής «Total», της μαλαισιανής «Petronas» και της αμερικανικής ATP.

  • Νέα αναβολή για τις 21 Ιουνίου πήρε η δίκη για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» τον περασμένο χρόνο, λόγω της απουσίας του τέως αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλικίδη, ο οποίος είναι ένας από τους κατηγορούμενους. Η αναβολή κρίθηκε απαραίτητη, με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, δεν κατόρθωσε να εντοπίσει και να συλλάβει τον Πέτρο Τσαλικίδη και να τον εκδώσει στην Κύπρο, με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εναντίον του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ