Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Για τα μονοπώλια η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Ελληνοτουρκικά, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής

Με τον πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου στην Αθήνα και των επαφών που έχει με την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έπαιξαν το ρόλο που έπρεπε να παίξουν στις πιο κρίσιμες στιγμές, όπως ήταν με το σχέδιο Ανάν. Μην ξεχνάτε τι θέση είχε η τότε ελληνική κυβέρνηση. Δεύτερο, δε βοηθάει την Κύπρο με τη στάση που έχει η ελληνική κυβέρνηση στο Αιγαίο. Με το γεγονός ότι δεν έχει αναγνωρίσει την ΑΟΖ, που είναι γειτονική στην Κύπρο.

Μια χώρα, μια κυβέρνηση, μπορεί να παίξει ταυτόχρονα σε πάρα πολλά ταμπλό. Η λογική ότι "έχω κρίση και άρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο", είναι μια λογική που οδηγεί επίσης σε ένα γενικότερο συμβιβασμό με τον ιμπεριαλισμό. Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω και το εξής πράγμα: Πρόκειται για ενεργητικό συμβιβασμό και για ένα συμβιβασμό επιλογής, σε μια συμμαχία που είναι ανισότιμη και όπου η κάθε χώρα ξέρει ότι εκχωρεί τόσα δικαιώματα ανάλογα με την οικονομική της θέση. Δεν πρόκειται για μια συμμαχία υπέρ των λαών. Είναι μια διακρατική συμμαχία υπέρ των κερδών και επομένως η ανισοτιμία και οι εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι η ταυτότητά της».

Σήμερα ο Γ. Ομήρου θα συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με αφορμή τις ερευνητικές γεωτρήσεις για την εξεύρεση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, η ρωσική εταιρεία «Gazprom» εκφράζει σαφές ενδιαφέρον για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δεσμευόμενη ότι μπορεί να αναλάβει άμεσα δράση σε δύο οικόπεδα.

Η Ρωσία διεκδικεί μερίδιο στα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να εξασφαλίσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα, ενώ στις 19 Νοέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει για την περιοχή με κατεύθυνση την Κύπρο το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov», συνοδευόμενο από αντιτορπιλικό, το οποίο θα φέρει 25 αεροπλάνα και ελικόπτερα. Πληροφορίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ελλιμενισμού του σε κυπριακό λιμάνι.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», χτες ξεκίνησε έρευνες το σκάφος, «Oceanic Challenger» της νορβηγικής εταιρείας «Veritas», με εντολή της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων της Τουρκίας (TRAQ), στα δυτικά της Κύπρου και στα παράλια της Τουρκίας στη Μεσόγειο, στην περιοχή της Αλάνιας, σε περιοχή 1.100 μέτρων, για διάστημα 40 ημερών. Παράλληλα με το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», το τελευταίο 40ήμερο πραγματοποίησε έρευνες και δεύτερο σκάφος της εταιρείας «Veritas», το πλοίο «Bergen», σε γραμμή 4.400 χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, τόσο σε τουρκικά χωρικά ύδατα, όσο και στην περιοχή των κατεχομένων.

Βαθαίνει η στρατιωτική συνεργασία

Τέλος, σε δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρονται πληροφορίες για άσκηση του Ισραήλ σε συνεργασία με την Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή ισραηλινών μαχητικών ελικοπτέρων που απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε ότι έξι ισραηλινά ελικόπτερα προσγειώθηκαν την Κυριακή, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για «ανεφοδιασμό», κατόπιν σχετικής έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Παρίσι αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου(2020-07-22 00:00:00.0)
Στέλνει ερευνητικό σκάφος στην Αν. Μεσόγειο(2013-09-06 00:00:00.0)
Πεδίο ανταγωνισμών και κλιμακούμενης έντασης(2011-08-10 00:00:00.0)
Χάσμα απόψεων ενόψει της Γενεύης(2011-01-22 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η άσκηση "Νικηφόρος '97"(1997-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ